Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Folyószámlahitelből élnek a falvak: 32 önkormányzat kér 2,4 milliárd forintot

Szeged - Eddig 56 milliárd forint támogatást kértek az önkormányzatok az adósságuk rendezésére. Megyénkből 32 helyhatóság pályázott, egyedül a megyei önkormányzat 995 milliót szeretne.
1000 milliárd forintnál is többre becsüli a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a közel 3150 település adósságát. Az elmúlt 15 évben 41 kért adósságrendezési eljárást, több száz pedig a működésképtelenség határát súrolja. Megírtuk: csőd közelébe jutott a Csongrád megyei települések fele. Ezért várható volt, hogy a zömük pályázik április végéig a Tállai András önkormányzati államtitkár által meghirdetett 31 milliárdos mentőövre. Ez a keret helyettesíti a korábbi önhikit, vagyis az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő és működésképtelen önkormányzatok támogatását. Az összeg az eddigi támogatási keretek háromszorosa, de az már most látszik, hogy nem elég.

A Belügyminisztérium jelenlegi adatai szerint 1302 önkormányzat pályázott, ebből 16 megyei. A számok nem véglegesek, folynak a hiánypótlások. Az igények összege meghaladja az 56 milliárd forintot. Megyénkből 32 önkormányzat kért pénzt, összesen több mint 2,4 milliárdot. A megyei önkormányzat – a közgyűlés döntésének megfelelően – 995 milliót. Az ellenőrzést az államkincstár végzi, majd a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős tárcavezető dönt várhatóan június végén. Utána egy összegben folyósítják a támogatásokat.

Még két kör

A minisztérium tájékoztatása szerint a kiemelt bírálati szempontok között szerepel többek között a folyószámlahitel-állomány. A 31,1 milliárdos keret egész évre szól, szeptember 10-éig, illetve november 5-éig lehet még pályázni. Szükség esetén az önkormányzati fejezeti tartalékból csoportosítanak át önhikire.

Öttömös 150 milliós éves költségvetéséhez képest nagyon magas, 15 millió forint hiányt tervezett az idén. Erre kértek támogatást. Folyamatosan 4 milliós számlatartozást görgetnek maguk előtt. Lavíroznak, hogy bért tudjanak fizetni, és legkésőbb a lejárta után 30 nappal kiegyenlítsék a tartozást. Azt várják, hogy az egyház átveszi az óvodát és az iskolát, mert azzal évente 22 milliót takarítanak meg. Hogy ne halmozzanak fel adósságot, kimerítették 13 millió forintos banki folyószámlahitelüket is, amire a minisztérium nem ad támogatást. Úgy számolnak: júliusban jutnak hozzá a Tállai-forintokhoz. Ha a falu nem kapja meg az állami injekciót, kénytelen csődeljárást kérni maga ellen.

– Mi 9–11 millió forint folyószámlahitelből élünk. Ezt nem egyenlíti ki a kormány, vagyis azt a települést bünteti, amely próbál törvénytisztelő módon bért és rezsit fizetni, hogy ne ússzon el – háborog Fekete Józsefklárafalvi polgármester. – Aki felelőtlenül gazdálkodik, tartozást halmoz fel, az jobban jár, mert az egyik pályázati feltétel, hogy két-három hónapos lejárt adóssága legyen a településnek. Emiatt kértük az országgyűlési képviselőnket, lobbizzon, tudatosítsa: nem azért kérünk „csak" 12 milliós támogatást és nincs régen lejárt adósságunk, mert tehetősek vagyunk.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. június 03. 13:36
    „A leendő Debreceni stadion mennyibe is kerül? Tudom melyik szükséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedixie: szerb és amerikai dallamok

A Szegedixie-t idén július 9-én, 19 órától rendezik az Erzsébet ligetben, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Tovább olvasom