Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Forgalmi akadályok az első iskolanapon

Szeged - Bedugult tegnap reggel munkakezdés előtt Szegeden a nagykörút. Kamionsorok torlódtak össze a Kálvária sugárúton, ahogy eddig egy hete mindennap. A terelések a tanév első napján sem az iskoláknál okozták a legnagyobb káoszt.
Elkezdődött a tanév, reggel megbolydult a város, a nyárinak többszörösére ugrott az autók száma. Sorok araszoltak fél 8 körül a Felső Tisza-parton, de nem volt sokkal különb a helyzet a Tisza Lajos körúton és a klinikáknál sem.

Becsöngettek az 1-es villamosvonal felújításával leginkább sújtott oktatási intézményekben is. Hétfőn megírtuk, káoszra számítottunk a Boldogasszony sugárúton, ahol 120 parkolóhely szűnt meg ideiglenesen, és ahol két gyakorlóiskolába 1600 diák igyekezett. Káosz nem alakult ki. A szülők és gyerekek átlagosan 10-15 perccel többet szántak az iskolába érkezésre, mint tavaly. Sokan nyergeltek át biciklire. A többség gyalog jött, mert az egész utat sétálva tette meg, vagy mert az 1-es villamospótló a Szentháromság útján tette le. Juhász Andrásék két gyerekkel azért, mert a Szentháromság útján hagyták az autót, onnan baktattak át a Vitéz utcán a Juhász Gyula gyakorlóhoz. – A csapból is a forgalomterelés folyt, úgyhogy korábban indultunk – hallottuk kislánya legelső napjáról Nagy Marianntól. Ők a Tisza Lajos körúton parkoltak, pár perc alatt átvágtak a Ságvári gyakorlóig.

A Madách-iskolánál...
A Madách-iskolánál... Fotó: Karnok Csaba

A város által kijelölt megállóhelyet a Boldogasszony sugárút elején alig használta valaki. Aki mégis itt szállt ki iskolás gyerekével, az átgondolatlan megoldásokba botlott. A sugárúton keresztbe csak a felbontott betontörmeléken lehetett átkelni. A Hősök kapuja alatt meg olyan vékony átjárót hagytak az építők a síneken keresztül, hogy a gyalogosok inkább ott is a vágányok közt botladoztak, vagy a kiskörúti autók közé szorultak.

A Madách-iskolánál sem jelentett fennakadást a tanévkezdés. Egyedül a Rókus I. számú iskola megközelítése okozott némi fejtörést azoknak a szülőknek, akik a tavalyi rutinra hagyatkozva mindenáron a legközelebb eső Pacsirta utcán akartak kijutni a Kossuth Lajos sugárútra. Jobban járt, aki ehelyett nagyobb kerülővel a Francia vagy az Eszperantó utcát választotta, és gyalogolt az iskoláig néhány métert.

 
... és a Juhász Gyula gyakorlónál is rendőrök irányították a forgalmat. Fotók: Karnok Csaba, Segesvári Csaba
... és a Juhász Gyula gyakorlónál is rendőrök irányították a forgalmat.
Fotó: Segesvári Csaba

Reggel és délután 61 rendőr, valamint tucatnyi városőr és polgárőr segítette az iskolásokat Szegeden. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, ez legalább a hónap végéig így marad, utána a tapasztalatoktól függően változtatnak.

Dugók, torlódások

Nem az iskolakezdés okozta a legnagyobb problémát tegnap reggel Szeged főútjain. Egy hete írjuk, hogy a lehetetlen helyekre felszerelt és bonyolult terelőtáblák miatt dugul a reggeli csúcsban a nagykörút a Bertalan hídtól a Kálvária sugárútig. Tegnap a munkába indulóknak köszönhetően tovább romlott a helyzet. A Kálvária sugárút forgalmát megakasztotta a Fonógyári úti ideiglenes lámpa, hullámokban torlódtak össze a kamionok a Kálvária tértől a Belvárosi temetőig. Befelé is változatlanul kritikus a gépkocsiáradat az 55-ös út–nyugati elkerülő körforgalmától a Fonógyári útig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitakarították a Régi Hungáriát

A patinás épület csütörtöktől a nemzetközi tiszai halfesztivál egyik helyszínéül szolgál: szépségversenyt, bemutatót rendeznek benne. Tovább olvasom