Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Fújnak is, meg nem is a legális graffitifalakra

Szeged - Kíváncsiak voltunk, mennyien használják a legális felületeket, hol vannak a városban fél-legális falak, de legfőképp arra a kérdésre kerestük a választ: mit ér a graffitizés izgalom nélkül.
A Szegedi Rendőrkapitányság az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel és még húsz együttműködő szervezettel közösen tavaly harcot indított a graffitizés ellen. 2009 tavaszán négy legális graffitifalat állítottak fel Szeged különböző pontjain. A felületet speciális anyaggal vonták be, amelynek segítségével könnyen lemosható a festék. Makkosháza és Rókus után Felsőváros és Móraváros is kapott egy-egy lebetonozott falat.

A falavatások óta másfél év telt el. Kíváncsiak voltunk, mennyien használják a legális felületeket, hol vannak a városban fél-legális falak, de legfőképp arra a kérdésre kerestük a választ: mit ér a graffitizés izgalom nélkül. Egy graffitiművész és egy társadalomkutató volt segítségünkre.

- A legális falakra graffitisek nem igazán festenek, mert nincs értelme ilyen kis felületen dolgozni - állítja Géza, a szegedi grafikus, aki számtalan graffitit jegyez a városban. - Ha mindenki ide festene, akkor gyakorlatilag naponta lefestenék egymás munkáját, emellett folyamatosan firkálnak ide kisgyerekek vicces vagy szerelmes feliratokat, amivel tönkreteszik a komolyabb rajzokat - mondja.

(galéria)

- A négy kis fal mellett Szegeden hivatalosan egy legális felület létezik, ez a volt Centrum áruház melletti "gödör". Itt tudomásom szerint a tulajdonos magánszemély írásban engedélyezte a graffitik festését - mondja a grafikus.

Megtűrt hely még a Felső Tisza-parti stadion, vagyis az egykori Szeol-pálya hátsó fala. Géza elmondása szerint itt azok szoktak festeni, akik művészi igényű munkát szeretnének létrehozni. Itt nincs hivatalos engedély, de a pálya üzemeltetői "megtűrik" az alkotásokat, és a hatóság is ritkán jár erre. A kutyasétáltató vagy kocogó lakók általában dicsérő szavakkal illetik a valóban igényes rajzokat. Persze itt is volt már rá példa, hogy valakit megbírságoltak. A delikvens hiába hivatkozott arra, hogy éppen azért jött ide, a város peremére, ahol már eleve voltak graffitik, mert nem akart senkinek sem ártani a munkájával.

Kedd délelőtt sorra vettük a Szegedi Rendőrkapitányság és az IKV Zrt. által másfél éve állított legális falakat, illetve a Géza által említett fél-legális falfelületeket. A Lomnici utca ötemeletes paneljai közé ékelt kétoldalú táblán egy-egy nagyobb alkotást találtunk. Útban a Kukovetz Nana utcai falhoz, a Hont Ferenc utcában egy igazi gyöngyszemre bukkantunk  - a fiatalon elhunyt Somogyi Csaba, vagyis dj Kwikka előtt tisztelgő több méter széles freskót egy panelház falán találtuk.

(galéria)

A Kukovetz Nana utcai játszótér mellett felállított felületen sok apró firkálmányt láttunk, a falat inkább tag-ek, azaz néhány betűs kézjegyek, aláírások borították. A legszínesebb felhozatal a volt Szeol-pálya hátsó falán várt miket - itt tényleg minden volt. Körutunkat a volt Centrum áruház melletti "gödörnél" zártuk: kívül semmit sem találtunk, vélhetően az igazi csemegék a kerítések belső oldalain vannak.

- Akik a graffiti akció jellegét részesítik előnyben, azok forgalmasabb környékeken, illegális helyen hagyják ott kezük nyomát - mesél a graffitisek szokásairól Göncző Viktor társadalomkutató, aki számos tanulmányt írt a témában. - Azok, akik a minél komplexebb alkotásokra törekszenek, legális falakat keresnek. Ezek a területek a zavartalan munkának adnak teret, viszont itt nem tárhatják alkotásaikat a városlakók szélesebb rétegei elé.

- Az igazi küzdelem a legalitás és az illegalitás tengelye mentén folyik a jobb fekvésű és nagyobb felületekért. A közterek vizuális birtoklásához vezető úton a graffitis csoportok a ortodox cselekvési gyakorlatokat elutasítva inkább mégis a gerillaharc taktikáját alkalmazva próbálnak meg minél nagyobb szeletet kihasítani a látható városból - összegzi véleményét Göncző Viktor.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. alfoldi 2010. november 18. 13:38
  „A közterület sem szabad préda!

  A "művész" a saját "vásznán" művészkedjen, valamint azokon a felületeken, amelyeket valakik erre felkínálnak.

  Ideje lenne már letakarítani, pontosabban velük letakaríttatni a mocskaikat.”
 • 21. Ányez 2010. november 18. 10:31
  „dublini, ha ez így működne, nem kötekednénk mi ostobák. Amíg a SZEOL pálya fenntartóit nem zavarja a graffiti, addig engem sem. Amíg az erre kijelölt és/vagy nem tiltott helyeket festik tele, addig nincs probléma. Csak a kedves művészek (akik közül néhányan valóban azok, elismerésem) ezt nem mindig tartják szem előtt. És megmondom őszintén, akármilyen csodálatos alkotást is látok, ha ezt a házam falára meredve teszem, nem tudom értékelni még a legszuperebb graffitis művészetét sem.”
 • 20. dublini 2010. november 18. 01:07
  „Bizony itt egyesek nagyon nem tudnak szöveget értelmezni, de annál jobban fröcsögik a szemellenzős butaságaikat...
  1 Itt graffitikröl volt szó, nem az idiota "tag"elésröl... van különbség
  2 valoban nem a múzeumra kell fújni, meg a frissen átadott társasházra, mert az bunkóság
  de az ugyan kit zavar, hogy a SZEOL-pálya hátsó falát diszitik, vagy a rakpart belső falát? He? Ostoba kötekedők”
 • 19. alfoldi 2010. november 17. 23:14
  „A magántulajdonon csak akkor "művészkedjen" bárki, ha erre őt a tulajdonos/ok megkéri/k!

  A "művészkét" suttyomban, lopakodva akarják a világot átformálni. Ezzel másutt próbálkozzanak! lenne ötletem. Másutt próbálják ők is a "polgárt" pukkasztani, ne barmolják össze más munkáját.

  Egyéb esetekben a hitvány "műveikkel" okozott kárt térítsék meg! Írja fércműve alá elérhetőségát, ahová a helyreállítás költsége számlázható.

  Akik helyeslik, adjanak felületet a "művészkéknek" a saját házfaluk felkínálásával!

  Szeretném látni a helyeslők felajánlásait. Mutassanak végre példát, ne csak osszák az igét. A dumákból legyen végre elég.”
 • 18. Morpheus_RexXx 2010. november 17. 16:35
  „12. antikos 2010.11.17. 13:12
  Én is ezt mondogattam/írkáltam több helyen is. És az elbontáson kívúl, úgy is ronda mint a bűn. :)
  Amúgy kár lenne elbontani, lehetne rá igazi alkotásokat fújni, ami a városhoz és a látképhez illik/javítaná. Még dzsungel grafitit is láttam nem 1et, ami már vetekedett egy minőségi olajfestménnyel. A szám is tátva maradt tőle majdnem. És büszke lennék az ilyen grafitis emberkékre ha megismerhetném őket, mert valóban művészek. Persze ezek a tagek viszont akármekkorák, akkor sem művészet. papíron én is tervezek olyanokat ill hasonló stílusban logókat...”
 • 17. N.P. 2010. november 17. 15:44
  „dublini 2010.11.17. 14:00

  "11. N.P. 2010.11.17. 12:39
  hova küldjem a cimeket?
  Az egyik utazós lesz. ugye nem gond?" -- ide!! Ja és nem gond!!”
 • 16. kowalsky 2010. november 17. 15:30
  „Egy évet is kiszabna graffitiért egy fideszes képviselő

  Az okozott kártól függetlenül bűncselekménnyé minősítené a falfirkálást Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő, akinek javaslata szerint közérdekű munka vagy pénzbírság mellett akár egy év börtönnel is lehetne büntetni a graffitiseket. A képviselő szerint a törvény ismeri a tevékeny megbánást, vagyis lehetőség lenne arra is, hogy a tettesek eltávolítsák a firkákat.

  Nagy kezdeményezi azt is, hogy a Btk-ban rögzítsék a falfirka fogalmát, amely úgy szólna: az festékszóróval, filctollal, vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges. A módosító javaslat indoklása szerint a "falfirkák rohamos elterjedése, a graffiti-jelenség nyomasztó eszkalációja miatt" van szükség a büntetőjogi szabályozás megváltoztatására.
  Bővebben: http://www.origo.hu/itthon/20101117-buncselekmeny-lehet-a-falfirka-vagy-graffiti-egy-fideszes-javaslat-szerint.html”
 • 15. Ányez 2010. november 17. 14:55
  „A házfal nem közterület. És nagyon bosszantó (és nem mellesleg költséges) tud lenni, ha egy önjelölt művész az én házam falán szeretne önkifejezni. Ehhez baromira nincs joga. Ez olyan, mintha én meg az ő fején akarnék nullás géppel az alkotói vénámról biztosítani minden bámészkodót. Mondjuk amikor épp a villamosra vár. Vagy egy ollóval felvidéki motívumokat vágnék ki a téli kabátjából.”
 • 14. dublini 2010. november 17. 14:00
  „11. N.P. 2010.11.17. 12:39
  hova küldjem a cimeket?
  Az egyik utazós lesz. ugye nem gond?”
 • 13. Rap_boy15 2010. november 17. 13:12
  „El lehet némelyik táblát hozni onnan kurva jók:DD bárcsak a város tele lenne ilyenekkel csak így tovább :)”
 • 12. antikos 2010. november 17. 13:12
  „A rakpartot odaadhatnák a graffitiseknek. Egyedi versenyeket is lehetne minden évben itt szervezni. A Tisza úgyis lemossa, ha árad. Arról nem beszélve, amúgy is lebontják...”
 • 11. N.P. 2010. november 17. 12:39
  „dublini 2010.11.17. 10:49

  "Én igazat adok neked, de a sok szemellenzős birkának minden rongálásnak minösül, amit festékszoróval tolnak a falra....." - ha ezt tényleg így gondolod, légyszi add meg a saját és a szüleid címét is --- megyünk alkotni!!!”
 • 10. SibánRoland 2010. november 17. 12:20
  „nem tom kedves föszerkeztö h mekkorában késszültek a képek és lehhetne e kapni belölük mert sok jo kép van benne...:) ha lehhetséges képekböl kapni az email cimemre várom nagyon szépen kösszönöm...:)”
 • 9. Szecskamester 2010. november 17. 12:15
  „Igényes graffiti = jó, és van is neki helye egy városban!
  tag = rossz, ocsmány, büntetni és eltüntetni kellene!”
 • 8. napfenyfurdo_mutyi 2010. november 17. 11:53
  „A CENTRUM GÖDÖRBEN IS SZÉP ALKOTÁSOK VANNAK
  LEGALABB HASZNALLJA VALAKI.NEKEM TETSZIKK.
  MÁS"
  13. panelproliBIRKA hozzászólt ekkor: 2010. november 17., szerda, 11:49
  Válaszolok

  GUTEMBERG UTCA-HAHA
  GÁZZZZ...
  MA MEGNÉZTEM AZ "ÁTADOTT" UTCÁT ! VICC.
  KÖZÉPTÁJBAN TÉGLÁKAT RAKTAK LE!
  HAHA.TÁN A NYÖGDIJASOK ENNYIRE UGRABUGRÁLTAK AZ AVATÁSKOR?
  HAHHAHA
  /SZÉGYEN!/”
 • 7. dublini 2010. november 17. 10:49
  „4. Alsóváros 2010.11.17. 08:53
  Én igazat adok neked, de a sok szemellenzős birkának minden rongálásnak minösül, amit festékszoróval tolnak a falra.....”
 • 6. vovozs 2010. november 17. 09:07
  „Érdekes a rengeteg firka az iskolák környékén közvetlen!!!! Általánostól az egyetemig.”
 • 5. Bördy 2010. november 17. 09:00
  „Soha nem értettem, hogy mi szép azokon a firkálmányokon, amik kapualjakban, vagy a házak falain vannak!
  Én is láttam sok gaffitit ami tényleg nagyon jól nézett ki, de ezek a tagek....”
 • 4. Alsóváros 2010. november 17. 08:53
  „Az igényes graffitinek szerintem van helye. A Maniac kerékpárbolt is jól néz ki, és a Kaméleon oldala is. És a tagelést nem kell összekeverni a graffitivel.”
 • 3. deszkás 2010. november 17. 07:55
  „Naggyon művészi a 9es troli végállomásán levő felujitott társasház firkálmánya.Csak igy tovább .És ha ezt még művészetnek kell nevezni hát...Kb olyan mint a Tv2őn a pornószinész a szinészekkel alakit kategória.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb ellenőrzés kell a biztonságos utaztatáshoz

A biztonságos utazásszervezés érdekében, nem az utazási irodák kauciójának a növelése a megoldás, hanem a biztosítottság szigorúbb ellenőrzése. Tovább olvasom