Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Fürdőre gyűlik a turistahad

Szeged - A legnépszerűbb magyar települések közé azok tartoznak, amelyek fürdővel rendelkeznek – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. 2009-es adataiból. Az első 10 helyezett között – Budapestet, két balatoni települést és a kakukktojás Sopront leszámítva – csak fürdővárost találunk a vendégéjszakák száma alapján.
Márciusban fogadhatja az első vendégeket Szegeden a Napfényfürdő Aquapolis, a környék legnagyobb, egyedülálló attrakciókkal is rendelkező wellness-, gyógy- és élményfürdője. Így a városnak minden esélye megvan arra, hogy jövőre felkerüljön a legnépszerűbb magyar települések top 10-es listájára a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. A 2009-es adatokból ugyanis az derül ki, hogy a turisták vagy csak Budapestre mennek, vagy olyan városba, ahol fürödni is lehet.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy Budapestet külföldön híres fürdőinek fotóival, vagyis fürdővárosként reklámozzák.

Szeged jövőre a 10 leglátogatottabb település közé kerülhet. Fotó: Schmidt Andrea
A munka még folyik, de Szeged jövőre a 10 leglátogatottabb település közé kerülhet.
Fotó: Schmidt Andrea

A külföldinek Hévíz a paradicsom

A Magyar Turizmus Zrt. aszerint is vizsgálta a KSH-tól kapott adatokat, hogy hány belföldi vagy külföldi vendég vett ki szobát a legnépszerűbb városokban. Kiderült, hogy a külföldiek körében is abszolút győztes Budapest, a második helyen szintén Hévíz áll. A belföldi fürdővendégek Hajdúszoboszlót szeretik a legjobban, majd Zalakaros és Debrecen következik.

Szeged tavalyi szereplése se rossz, közel 190 ezer vendégéjszakájával a 12. helyen áll a legnépszerűbb városok között. A 11. helyre rangsorolt Gyula – a térség egyik legnagyobb múltú fürdőjével – mindössze tízezer vendégéjszakával verte meg Csongrád megye fővárosát. A top 10-ben az utolsó helyen álló Debrecent viszont meg sem közelítik a dél-alföldi városok. Debrecen vendégéjszakáinak száma több mint 300 ezer, Gyuláé és Szegedé azonban 200 ezer alatt maradt. A debreceniek korábban kapcsoltak, megértették, hogy történelmi múltjukból, hagyományaikból nem lehet megélni, a turistát csak világszínvonalú fürdőkultúrával és az egészségturizmus szolgáltatásaival lehet több éjszakára ott tartani. Kereskedelmi szálláshelynek különben azt nevezzük, ahol egyszerre 10-nél többen alhatnak.

– 2005–2007 között Szeged még megverte Debrecent – mondta Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője. – A 2009-es adatok alapján viszont be kell látni, hogy Magyarországon nyomulnak a fürdővárosok, a jövőben már csak az a település rúghat labdába, amelyik fürdőt fejleszt. Szegedet jó lenne fesztivál- és fürdővárosként reklámozni a jövőben!
Rontotta a tavalyi számokat a Forrás és a Royal kiesése, a két nagy szálloda ugyanis együtt 510 ágyat tartott fenn – tudtuk meg az idegenforgalmi szakembertől. A Forrás már 2008 szeptemberében bezárt, hamarosan négycsillagosként nyílik meg újra. A Royal átmenetileg kinyitott 2009 nyarára, felújítása azonban még nem kezdődött el. Ez is közrejátszott abban, hogy a román turisták száma a felére esett vissza.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

Milliárdos fejlesztések

A 10 Csongrád megyei város közül 7-nek van fürdője, mindenütt jelentős fejlesztések voltak és lesznek. Szeged vezet a közel 8 milliárd forintos Napfényfürdő Aquapolis megépítésével. Makón együttesen 4,5 milliárdot fordítanak a fürdőre és környékére. Vásárhelyen is élményfürdőben gondolkodnak mintegy 2 milliárd forintért. Kisteleken eddig 500 milliót költöttek a gyógyfürdőre, Mórahalmon a Szent Erzsébet fürdővel kapcsolatos beruházások eddig 1 milliárd forintba kerültek, de további 1 milliárdos bővítést szeretnének. Fejlesztett Szentes is az elmúlt években, 700 millió forint értékben, de a fedettuszoda-terv nem sikerült. Csongrád sem nyert pályázatot fürdőfejlesztésre. Algyő pedig az egyetlen Csongrád megyei község, amelyiknek fürdője és gyógyvize van.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. fLeTo 2010. március 04. 16:53
  „5. hozzászólás Dema 2010.03.04. 15:20
  Köszönöm!
  2-3 hét és nyílik.A fiamnak már beígértük,hogy elmegyünk nyáron,persze csak ami neki való azt próbálhatja ki:)”
 • 46. Dema 2010. március 04. 15:23
  „És a leg fontosabb!!!!!
  Imádom amikor a gyerekek a fürdőbe hangoskodnak, és sikítoznak. Jókedvük van, és látszik, hogy jól érzik magukat. Igaz én csak 48 vagyok. Remélem sokan fogják ezen hangoskodásokat gyakorolni az új fürdőbe is.
  CSAK MIKOR MÁÁR! :D”
 • 45. Dema 2010. március 04. 15:20
  „44. fLeTo
  Jó volt olvasni, amit írtál. Mert természetesen van minden korosztályba ősbunkó. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy nekünk minden áron a jóóó felé kell ezeket is nevelni. Ehhez igaz, türelem is kell.
  Na erre kell szerintem nevelni a gyerekeket. Égjen az aki durung. De erre neki kell rájönnie. Ha ne teszi akkor meg úgy is mindegy. Azért a gyerekeink legyenek toleránsak, és finoman kezeljék le az ilyeneket. A szerb mentalitás, a hangoskodás, kiabálás, nem MAGYAROS. Legyenek büszkék, és tisztességesek. Meg tisztelettudók. Aztán ha a másikoldal nem tolerálja, akkor a baj van velük van.”
 • 44. fLeTo 2010. március 04. 09:57
  „42. hozzászólás Dema 2010.03.04. 09:19

  Annyi volt a gyerek bűne,hogy a pezsgőfürdőben nevetett,mert csiklandozta a fenekét a "buborék".Ezt egy-két süket nyugdíjas nehezményezte.Semmiféle ugrálás víz csapkodása nem volt hiszen 4 évesen nem fog segges bombát ugrálni egy jakuzziba és nem is engedném.Mint írtam ők úgy gondolták szerintem,hogy ez egy csendes pihenős relaxációs központ.
  Egyébként leírtam ,hogy mit válaszoltam és szerintem nem volt semmi modortalanság abban,hogy elmondtam nekik azt,hogy fizettünk a belépőért és nem tettünk semmi szabályba ütközőt.Valószínű az volt a bajuk,hogy 2 percig amíg ez tartott nem az ő "feneküket" bizsergette...
  Amikor egy 80 éves kikent 12cm-es tűsarkúban kopogó "dáma" szó nélkül a gallérjánál fogva felrántja az ülésből azt miért tisztelje?Főleg,ha szerencsétlen gyereknek be van gipszelve a bokája. Volt égés a "hölgy" részéről rendesen .Milyen jogon ítél meg egy nyugdíjas egy embert miért nem adja át a helyét? Persze nem akarok általánosítani ,mert ezek kirívó esetek és természetesen a normálisok többségben vannak.
  Ennek következtében sajnos feltételekhez kell kötni a tisztelet adását.Attól ,mert valaki nyugdíjas semmivel sem ér többet mint akárki.A probléma azokkal van akik ezt másképpen gondolják./eddig ezek vannak kevesebben/Tudok olyat is mondani ,hogy a néninek átadták a helyet és elkérte az iskolás hátizsákját,hogy az ölébe tehesse.Kölcsönös tisztelet ez a lényeg!”
 • 43. fLeTo 2010. március 04. 09:42
  „34. hozzászólás reagens 2010.03.03. 19:52
  Nem írom le még egyszer amit este írtam,mert valamiért kimoderálták.Pedig nem volt személyeskedő ,durva HSZ.
  Na mindegy a moderátor az "úr"...”
 • 42. Dema 2010. március 04. 09:19
  „Ez nem politizálás, hogy lesz@rjuk a másikat. Arra neveljuk a gyerekeinket, hogy ne tisztelje csak feltételekkel az időseket. A fürdőbe mindenki legyen egyforma!
  Más. itt olvastam, hogy beszóltak idősek egy kis gyereknek. (ok nélkül azért nem hiszem)
  Azt kelett volna mondanod az időseknek akik beszóltak a fiadnak, vagy a gyermekednek, hogy "asszonyom, legyenszíves gondolja át amit mondott." Biztos azok is csak az ellenzéket látták benned. Ez az ami ide vezet.
  Vagy inteligensen kérje ki magának. Vagy ha ö volt a hibás valamiben, akkor tanuljon meg bocsánatot kérni. Mindig is voltak generációs nézet különbségek. Viszont még az indiánoknál is volt öregek tanácsa, akiket nagy tisztelet övezett. Generációknak együtt kell élniük. Meg kell tanulniuk ezt már kicsi korban. Ha most nem tanítod meg neki akkor felnőttően majd Ő is igy beszól a gyerekeknek. És utálni fogják a Te tipusú szülők, és nevelik a következő hasonló generációt. Változtass rajta! Van rá lehetőséged.”
 • 41. reagens 2010. március 04. 08:58
  „De még a görögök is.”
 • 40. Dema 2010. március 04. 08:56
  „Én meg úgy gondolom, hogy elsődlegesen Szeged lakossága húzzon hasznot belőle. Ne egy Pesten lakó, vagy külföldön lakó befektető. Mondom ELSŐDLEGESEN. Nem baj az, hogy más is hasznot húz a mi gyönyörű városunkból! De a Szeged polgárai adják a telket, a termélszeti adottságait, (pl Termálviz) Akkor legyen jó minden itt lakó polgárnak is. Mindegy, hogy gyógyulni vágyó, vagy szórakozni vágyó, felnőtt, gyerek, vagy nyugdíjas, vagy nem! Mint Szegedi polgár, követelem, hogy ezt tartsák elsődleges szempontnak. Remélem a szándék azért ez is volt. De azt is KÖVETELEM, hogy az ellenzék és a "nem ellenzék" ne vitatkozzon semmitmondó baromságokon. Azért vannak ott elsődlegesen, hogy akik megválasztották őket ezekre a döntéshozó posztokra, azokat képviseljék. Ne állandóan pártpolitikai szempontokat, és választási furfangokat képviseljenek. Itt is vannak olyanok akiknek az írásaikból csak az sugárzik. Nem a szebb, jobb közös érdek képviselete. A másik is találhat ki jót és szépet. Nem csak meghalgatni, azonnal belekötni, és "mongyon le" követelni kellene. Azt a mondatot, kialakult vita végén, hogy "igazatok van, támogatjuk", mert az érveitek meg győzőek, nem hallottam mostanába se jobbról, se balról. A régi Rómaiak forognak a sírjukba.”
 • 39. flexsnake 2010. március 03. 21:04
  „28. svájci Nemzetközi Szálloda és Turisztikai Iskola (The School of International Hotel and Tourism Management Switzerland (CH) :D
  Annyit én is értek hozzá mint aki elvégzett egy idegenforgalmi sulit és tanít. Az a baj nálatok minden ,,tanár" ,,szakért". Inkább tanítana.
  A fürdő meg nem kell hogy mindenkinek tetszen. Nem kötelező bemenni. Még meg sem nyitott. Majd ha megnyitott, megnézte az ember, alkothat véleményt, sok jelentősége nincs. De élből köpködni csak azért mert nem az orbánkirály uralma alatt épült....”
 • 38. reagens 2010. március 03. 20:06
  „Segít a bifidusz aktiregulárisz!

  :))”
 • 37. antikos 2010. március 03. 20:06
  „A munka még folyik, de Szeged jövőre a 10 leglátogatottabb település közé kerülhet. a megyében:( jó kicsit gonoszkodom:)))

  Azért iszonyatos amit a Szentgyörgyi utcában művelnek, olyan mocsok van, hogy a takarítás csak egy komplett utcacserével megoldható... Arról nem is beszélve amit a bunkó munkások művelnek...
  Erről miért nincs cikk???

  Ja, és mi van azokkal a beruházás elemekkel amik szépen lemaradtak a látvány beruházás során??? Pl. a medencék közötti vízalatti átjárókkal???”
 • 36. reagens 2010. március 03. 20:02
  „Ja. Paprika, gulash...
  Miért nem atombomba, Rubik kocka, holográfia, transzformátor, a számítógép (Neumann J.), Béres csepp, ...?
  Komoly dolgokban is jók vagyunk, nem csak a Zimmer Frei-ban.
  Ugyan már!
  Hát azt csináljuk mint Montenegro, hogy mindenki csak arra játszik, hogy nyáron 6÷8 Euróért naponta kiadja a szobáit?
  Ennél azért több kell 1 magyarnak!
  Legalábbis neköm több kell.”
 • 35. boris013 2010. március 03. 19:53
  „Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!! Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!!Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!! Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!!Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!! Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!!Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!! Sorsoljuk ki az első csúszás jogát!!!”
 • 34. reagens 2010. március 03. 19:52
  „RE: 19. hozzászólás fLeTo 2010.03.03. 13:27

  Könnyű vagy mint a danone joghurt.

  "Nem értem ezt az őzést.Legalább ott használnád ahol használni kell.Egyébként a szegediek hagyományosan nem öznek,hanem éznek ,de mindegy."
  Azért a kavarodás, mert visszafogom magam. Az ujhelyi nem őzik mert ő csak 1 "gyüttmönt". És már úgy hallom készülődik is Badacsonyba.
  Különben is Fletókám, ahogy a névadód (ritka pocsék 1 név) mondta:
  "ha nem tetszik, el lehet menni!" - szlovákiába
  :))

  Amúgy igénytelen az, aki vasárnap a levest eléd tolja.

  A régi mondás szerint Panem et circensis! (a kedvedért lefordítom: Kenyeret és cirkuszt!)

  Namost bockáék kenyeret nem tudtak adni a népnek, - és úgy látják sokan, hogy nem is fognak - ezért az olcsóbbat és 1szerűbbet választották, a cirkuszt.
  A cirkusz olcsóbb volt, csak kellett 1 colosseum, pár rabszolga és 1-2 oroszlán.
  Egy csomó létesítményfenntartónak munkát adott a colosseum (takarítók, jegyszedők, állatgondozók, biztonsági őrök, stb).
  De te és a fajtád biztos jól éltök! Zanzibár, Makó, Mongólia,..
  A többi csóringernek viszont MUNKA KELL ÉS KENYÉR!
  NULLÁK vagytok, tűnjetök el!
  Soha nem volt ilyen egységes a magyar nép mint most ellenetök, és ahol egység van ott mönni fog mindön!
  Majd möglátod 1 év múlva, kár vészmadárkodni!

  Ne aggódjál a fürdő is üzemölni fog, és möglátjuk azt is, hogy mi pénzt hoz!

  Ezt tedd zsebre mekegő!”
 • 33. N.P. 2010. március 03. 18:39
  „A beruházásoknak én is örülök, de azért vannak komoly félelmeim. Az az érzésem, hogy néhány önkormányzat minden hatástanulmány nélkül csak azért épít fürdőt mert erre lehet pályázni. Ezeknek lesznek fenntartási költségei is és arra majd nem írnak ki pályázatot. Nem hinném, hogy van magyarországon fizetőképes kereslet 358 élményfürdőre. Pld. eszembe sem jutna Kistelekre menni fürdőbe.....az angol turistáknak meg pláne nem..”
 • 32. Mignon 2010. március 03. 18:25
  „3-hete irtam egy hozzaszolast egy cikkhez a delmagyar.hu-ba.
  Irtam, hogy ma mar nem ugy van, mint 30-35 evvel ezelött, amikor egy megkerdezett nemetnek
  Magyarorszagrol a : paprika, gulasch, csikosch, puszta es gemeskut jut eszebe.
  Ma, ha megkerdezel 100 nemetet, mi jut eszebe rögtön Magyarorszagrol, 98 azt valaszolja, hogy
  Heviz!
  (Semmi gulasch meg puszta).
  Heviz!

  Na, akkor kilettem moderalva, mert ugye az en hülyesegem nem az akkori cikkhez tartozott!

  De, valakinek megis nagyon tetszetthett akkor a hozzaszolasom, mert mara, 3-het mulva, egy
  cimoldalas cikk lett belöle.............!

  :)))))))))))))))))

  Ejnye-bejnye.”
 • 31. fLeTo 2010. március 03. 16:53
  „hajnalka
  Miért is sajnálod?Miért is legyek egy bunkó nyugdíjassal tisztelettudó,ha ő sem az velem???Nem tudom te mit tettél volna,ha kérdőre vonják,hogy miért van veled a gyereked egy medencében.Tudod én megvédem a gyerekemet és arra tanítom csak és CSAKIS akkor legyen tisztelettudó a másik emberrel és ez független attól,hogy öreg vagy fiatal,ha ő is megkapja a kellő tiszteletet.Tudod nem arra nevelem,hogy bunkó legyen,de nem is arra ,hogy meghunyászkodjon ,mert valaki nyugdíjas és öreg.Gondolok itt arra,hogy természetesen adja át a nyugdíjasnak a helyet a buszon,de ha tiszteletlenül állnak hozzá ,mert fiatal nyugodtan nézzen át rajta.Én ,ha megérem a nyugdíjaskort teljesen hidegen fog hagyni ,hogy nem kapok ülőhelyet:1. Ha nem tudok állni menni se nagyon nem ülök buszra.2.Ha tudok menni és állni minek üljek le. 10-15 kilós táskákkal járnak a gyerekek iskolába .Ők is lülik a napi 6-10 órát az iskolában és az is fárasztó főleg,ha utána még edzésen is voltak.
  A sok haragos nyugdíjastól meg megkérdezném miért sírnak most?És miért sírtak 40 évvel ezelőtt?Mert azt elhiheted akkor se tetszett nekik a rendszer.és ha olyan jó élet volt az átkosban miért tart itt az ország ,mert ugye 20 év alatt csak nem lehet tönkre tenni 60 év" munkáját"...
  Az meg nem indok ,hogy ledolgoztak x évet és ez a hála.A mai nemzedékre mi vár?Fizetjük a járulékot?Fizetjük.Lesz nyugdíjunk???Nem biztos.
  Érdekes sír némelyik,hogy 2 hétre beutalták a mátraházi szanatóriumba( mint egy hotel) teljes ellátással és neki ezért 15000Ft-ot kell fizetnie.Egyszerűen röhej .Más meg nem tud elmenni egy moziba a családdal.Szerintem hagyjuk a nyugdíjas témát és a tiszteletet. Mint írtam tisztelet a kivételnek.
  anno panelfelújítás volt .Kik voltak a legnagyobb ellenzők :A nyugdíjasok 1 hónapig könyörgött nekik a lakóközösség,hogy írják alá.Ez volt a digitális hőmennyiségmérővel is.Csak sírtak. Eltelt egy év és amikor 80-90 ezret visszakaptak a fűtésből és nem fáztak télen,akkor ment a nagy szájkarate,hogy milyen jó ,hogy kész lett a ház és mindenki aláírta.Lehet nekem vannak a nyugdíjasokkal pechjeim,de sajnos ez a tapasztalat.”
 • 30. hajnalka 2010. március 03. 16:01
  „fLeTo!
  Sajnálom a gyerekedet, lehet, hogy sok mindent tanul majd tőled, de tiszteletet azt biztos nem.
  Egy öreg barátom mondta: Vigyázz, te is megöregszel, ha fiatalon el nem patkolsz!”
 • 29. IVY 2010. március 03. 15:30
  „Kíváncsi leszek, Szeged ÚJ fürdőjébe mekkora turistahad fog összegyűlni?”
 • 28. embör 2010. március 03. 15:26
  „flexsnake

  És te ki a csuda vagy,hogy ennyire értesz a turizmushoz????Neki legalább van rálátása. Remélem neked is,de lehet,hogy tanár vagy focista,vagy mit tudom én,mi a foglalkozásod. Legyen már valakinek esze is. A szakterület képviselő-tanár ,ezzel foglakozik.Attól még a befektető nagy ívben tesz a véleményére és épít,ha kell,ha nem”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janik Lászlóval nem hosszabbít a színház

Nem hosszabbít szerződést Janik László színművésszel a Szegedi Nemzeti Színház. A művész 1992 óta tagja a szegedi társulatnak. Tovább olvasom