Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Füstmentesít a minisztérium

Szeged - A vásárhelyi példa országos törvénnyé válhat, az egészségügyi tárca tervei szerint tilos lenne a dohányzás a játszótereken is. Akár már idén júliustól.
Egyre bővül a tiltott helyek listája, a nemdohányzók védelmében az egészségügyi tárca legkésőbb 2009 januárjától megtiltaná a dohányzást a közintézményekben, munkahelyeken, sőt a közforgalmú tereken, tehát az aluljárókban, játszótereken is.

Tavaly júniusban a tervek a szórakozóhelyek füstmentesítéséről szóltak, akkor megírtuk: a megkérdezett szegedi dohányosok a szesztilalomhoz hasonlítják, de ha muszáj, kibírják a kávézást, sörözést cigaretta nélkül.

Füstmentes játszótereket! Fotó: Karnok Csaba

Hódmezővásárhely ebből a szempontból megelőzte a korát, ott 2007 októbere óta tilos dohányozni a játszótereken és büntetés jár azért, ha valaki csikket dob el az utcán. Szegedi sétánk alkalmával bőven találkoztunk játszótéren bagózókkal, akik egyébként egyetértettek a vásárhelyi példával. Igaz, akkor még nem tudták: ez lehet a szegedi valóság is.

Az Egészségügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a tervezet hamarosan közigazgatási, szakmai egyeztetésre kerül. Amennyiben ezt követően a kormány és az országgyűlés is elfogadja a törvényjavaslatot, akkor legkorábban júliustól hatályba léphet a törvény. A tárca deklarált célja, hogy legkésőbb 2009 januárjától életbe lépjenek a szigorítások.

A játszótereken is betiltanák a dohányzást.
Fotó: Karnok Csaba

A minisztérium sajtóosztályán közölték: a tárca szigorítani szeretné a dohánytermékek forgalmazásának és reklámozásának lehetőségeit is.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását jelenleg az ÁNTSZ ellenőrzi, ez a jövőben is így marad majd. A minisztérium tervezete szerint a közterület felügyelet is szerepet kaphat az ellenőrzésben, sőt a szankcionálásban is. Ez utóbbiról egyelőre nem lehet részleteket tudni, ezt szintén a törvény tartalmazza majd.

A tilalom alól kivételt képeznének a művészeti produkciók, így például filmforgatásokon lehetne cigarettázni, valamint füstölhetnének a vendégek a szállodák kijelölt szobáiban is.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. zoltanz 2008. június 16. 12:16
  „Igazad van 23-as, lehet, hogy ugyanazt a romapárt szoktuk látni? A feka ribancot kábé egy éve egy seggbenyak cigó farkalja, azt mondják, sittes állat, mint a fajtája legtöbbje.
  Ez a waterbear meg a fajtája címere. Akkora a kisebbségi érzés benne, hogy kiszorította belőle az agyat. Miért nem tanultál waterbear? Akkor most nem csak nyolcig tudnál elszámolni. Itt rázod a szaroslompost a neten, adod az okos jógyereket, a fattyadat (már ha a tied) meg neveli más, mert semmire se vagy jó, se embernek. se szülőnek. Mert nálatok, cigányoknál ez természetes.”
 • 24. waterbear. 2008. március 01. 11:09
  „Hehe, dete... ez már klinikai eset... van ismerősöm a Pulcz utcában, szívesen segítek a bejutásban...
  Talán írónak vagy még inkább politikusnak kellene menned, mert álirodalmi hangulatú írásodnak annyi köze van a valósághoz, mint a Star Wars-nak...
  Utálatod fröcsögő nyállal teszed közzé, lenézően, fensőbbségesen, érveket nem tartalmaz, viszont annál több hangulatkeltő kitalációt...
  Te leszel az, aki ha megszavazzák ezt a törvényt, egymás után fogja gyártani a feljelentéseket... na nem azért, mert betartod a törvényt, hanem azért mert ez a génjeidben kódolva van...
  Csak egy megjegyzés még, ha embertársaidat tanult EMBERKÉNT (minimum 8 ált) tisztelettel "Nyamvadtnak" és "Tuskónak" hívod nyilvánosan, Magad sem lehetsz más mint egy népművészeti agyagedény... (ugye érted a definíciót?)
  Amúgy meg ajánlom szagolgatásra az Ikaruszok kipufogó füstjét, ha már tömegközlekedsz, szívesen látnám arról is az írásod, amint a buszmegállóban szipákolod a rákkeltő égésterméket, és támadási felületként ajánlanám a hivatali gépkocsivezetőket, a Mentősöket, a Tűzoltókat, mert ők is autóval járnak, nem?
  Ezenkívül, ha akkora darab vagy, hogy bármerre is jársz, mindig Rád fújják a füstöt, akkor ajánlanám Norbi valamelyik könyvét a fogyókúrával kapcsolatban, mert talán a "kikerülésnél" is hasznát veszed majd....pár év múlva.”
 • 23. dete 2008. február 29. 11:59
  „A nem dohányzó többség a dohányzó kisebbség folyamatos pressziója alatt áll. Alkotmányos jogaival nem élhet a nem dohányzó. Igen, helyeslem a dohányzás minél szélesebb körben történő korlátozását. Mert az utcán, a megállókban, parkban, üzletek előtt, stb... fújják rám a füstöt. A tömegközlekedési eszközön nem ritkán tapasztaltam, hogy menet közben a járművezető dohányzott. Ha szólni mer bármelyikünk, a válasz: joguk van a dohányosoknak dohányozni. Épp úgy alkotmányos joguk, mint nekünk az egészséges élethez való jog. Ám legyen! Dohányozzon a barom, ha akar, de nem közterületen. Ha mégis megteszi, fizessen érte büntetést. A saját ólját úgy füstölheti föl, ahogy akarja, de a levegőt mérgezni nincs joga. Mert megy Nyamvadt az utcán, kézenfogva a Tuskóval, fújják a füstöt, Nyamvadt keze 45 fokos szöget zár be a törzsével, kalimpál, veri, szórja a hamut, parazsat, nem számít, hogy épp babakocsira, vagy a mellette elhaladó táskájára, ő megy, szív, fúj, nem lát, nem hall, ömlik belőle harsogva valami őrült zagyvaság, értelme az, hogy ő milyen tökéletes. Kikerülni alig lehet. Ám amikor szembe jött, láttam, hogy oldalra elcsavart szájjal fújja ki a füstöt. Mert büdös neki. Hát szívja be más, mi?”
 • 22. G.Magdi 2008. február 29. 06:49
  „Bódi Teréz
  Mindenkinek van jóga dohányozni.Ott van a kijelölt dohányzohely.
  Csodálkozol rajta hogy kit dohányoznak akkor te még belöl nem is voltál.Akkor ütöt volna meg a guta mikor egy növért bent láttál volna dohányozni,Akkor mit montál volna? Helyes csak igy tovább?
  Nem kell elitélni a dohányosokat mi is emberek vagyunk.Csak valaki tudja mit kell teni a csikkel valaki meg nem. Ennyi a külömség köztünk.”
 • 21. Bódi Terézia 2008. február 28. 20:09
  „Ha már itt tartunk,a pöfögő cigisektől nem lehet bejutni sok esetben az ´Új klinikára,afőbejárat úgy néz ki mint egy lepukkant kocsma.Ott cigizik d o l g o z ó, b e t e g egyaránt,akkor tessék már megmondani miről beszélünk?Egyáltalán miért nem lehet ezt kezelni??Dolgozó,beteg, látogató ne cigizzen!!!!!Ez eü.intézmény!!!!!!!!!!!!”
 • 20. kék és zöld 2008. február 28. 18:32
  „"waterbear" -nak a válaszom:
  Az ember a barátját megválogathatja, a NYÁRON IS folyamatosan KRÁKOGÓ-KÖHÖGŐ dohányos munkatársát meg NEM...!!!
  Szívesen váltanék munka helyet, de e miatt azért nem érdemes , illetve itt Sun cyti-be erre nem sok lehetőség van...
  ..., hogy 20 éve dohányzol és nem köhögsz az a Te szerencséd, + teszel is érte (helyesen, sport,táplálkozás...stb.), majd jelentkezz 20 év múlva is , hogy még mindég nem köhögsz és OK vagy.
  Minden esetre a legújabb nyugat-európai felmérések szerint is az alkoholisták és a dohányosok kevesebbe kerülnek az államnak, mint az egészséges életmódot élő emberek, mert ez utóbbiak is megbetegszenek ugyan úgy csak kb.:10-14 év múlva és akkor is pénzbe kerül a gyógyíttatásuk+ a nyugdíjjuk...
  Remélem, most helyre állt az igazság érzeted...?”
 • 19. egal 2008. február 28. 18:19
  „Kipufogógáz-mentes játszótereket !
  A tiszta levegő Szegeden csak álom.Ugyanúgy,mint az utcák tisztasága is.”
 • 18. ZONGORISTA 2008. február 28. 18:11
  „KEDVES HOZZÁSZÓLÓK ÉS NEM HOZZÁSZÓLÓK!!!

  A SZOMSZÉDUNKBAN 10 ÉVE LAKÓ HÁZASPÁR TAVASZTÓL ŐSZIG MINDENT ELÉGET - SZEMETET, VIZES LEVELEKET NAGYON NAGY KUPACBAN. SOKSZOR NAPOKIG FÜSTÖL....SE SZÉP SZÓ, SE SEMMI NEM ÉR SEMMIT...TAVALYI NYÁRI SZÜNETBEN MINDEN HÉTEN 2SZER VOLT FÜST A KÖZELI KÖRNYÉKEN. HIÁBA KÖLTÖZTÜNK KISKERTBE, SE UDVARON JÁTSZÁS, SE ESTI FRISS LEVEGŐ A KÁNIKULÁBAN!
  SAJNOS MÁR ODÁIG JUTOTTUNK, HOGY MIRE A GYEREKKEL A KAPUTÓL BEÉREK AZ AJTÓIG, ANNYI IS ELÉG, HOGY ÉJJEL MÁR KÖHÖGJENEK, MÁSNAPRA ORRUK FOLYIK.JÓ ESETBEN CSAK ENNYI.
  ÉS MÉG CSAK NEM IS DOHÁNYZIK SENKI A CSALÁDBAN, DE MÉG A BARÁTI KÖRÜNKBEN SEM....SZÓVAL A FÜST AZ FÜST - A LEVEGŐ TISZTASÁGA MINDANNYIUNK ÉRDEKE! LEHET, HOGY ELCSÉPELT, DE ÍGY VAN!!!”
 • 17. cseles 2008. február 28. 17:23
  „Gusztustalan a nő, ha utcán szájába cigi lóg, de még azabb ha terhesnő, és még ha babakocsit tólva dekkel a szájában sétál. Undorító az aki a cigi miatt száját félre húzva, hogy könny elkerülje a szemét, próbál ebédet főzni,ill. takarítani. Aki munkahelyen dohányzik, az valójában hiányosan tölti le a nyolcórát. Undorító mindkét fél, ha nikotinos lehelettel, sárga fogainak villogtatásával csokolozi kezd. És végül most rettegjenek a bagósok, ne akkor mikor a rák már zabálja a tüdejüket. szórják fejükre jaj de sajnálom, de bánom, jaj istenem most mi lesz. Halál. Na.
  A honatyák meg szégyeljék magukat.”
 • 16. MARIA 2008. február 28. 15:01
  „Mikor lesz végre füstmentes a szegedi ANNA FÜRDŐ nagymedencéje és az oda vezető folyosó? Tudtommal egészségügyi intézmény is a gyógyfürdő!!!”
 • 15. waterbear. 2008. február 28. 14:40
  „Kék és zöld..
  Tényleg zöldeket beszélsz... mi az amit egy dohányos kiköhög, fertőz és téli szezonban nem használ a környezetükben élőknek? Mi is az? Vírus ugye? És a vírus a nem dohányzókat nem támadja meg, szerinted? Vagy azok nem köhögnek a megfázástól? Mi a különbség? Az egyik dohányzik, a másik meg nem... az a a fránya vírus nem válogat:-)
  Az meg hogy esetleg undorodsz a munkatársaidtól, akik vagy dohányoznak, vagy betegek, az a Te dolgod.
  Amikor a buszmegállóból padlógázzal elhúzó autóbusz az arcodba fröccsent egy jó adag égésterméket, akkor miért nem ragadsz billentyűzetet? Pedig az jóval egészségtelenebb, mintha egy délelőttöt erős dohányosok között töltenél...
  Röntgen lelet..., 20 éve dohányzom, de nem csak leletem negatív, hanem a tenger felszíne alatt 50m-el is kapok levegőt, még ha emiatt Téged az infarktus is kerülget.
  Tény, hogy a dohányosok között elterjedt szokás a "csikk ellövése" de ezt szerintem is lehetne díjazni több ezer Ft-os csekkel, meg is szűnne a dolog.
  Lehet kultúráltan is dohányozni, ahogy sok más dolgot is, de aki ez ügyben is általánosít, az vállalja fel ha emiatt megkérdőjelezik ai IQ szintjét...
  De hát ez Magyarország, ahol a tökmaghéj, a napraforgó héj nem tűnik fel a chipszes zacskókkal és az üres flakonokkal együtt sem, de bezzeg egy cigarettacsikk.... Szálka - gerenda?
  Kék és zöld, azt hiszem nem állok messze az igazságtól, ha azt feltételezem, hogy Te utálod a dohányzókat... De ez esetben ajánlom az APEH legfelső emeletét, ma voltam éppen benn és volt szerencsém látni a város feletti szmog szürkés felhőjét, amit nem igazán a dohányzók hoztak létre... és Te ezt az "egészséges levegőt" lélegzed be nap mint nap... SZÓ NÉLKÜL...
  Szóval most a dohányzók vannak terítéken, de jönnek majd a tökmagosok, a chipszesek, a barnák, a feketék és így tovább... csak tudod, ha így haladunk, sor kerül majd a kékekre is, nem beszélve a zöldekről...”
 • 14. Carlo 2008. február 28. 12:51
  „kéremszépen , nagy kérés volna az, ha azt is megtíltanánk , hogy az erkélyen, vagy a konyhában dohányzók ne dobálják ki az ablakon a csikkeket az utcára, vagy az alant levő egyéb területre
  kéretik nem nevetni,, ez komoly probláma, s innét is kérem azokat aik ílyen módon szoktak megszabadulni a cigaretta használhatatlanná vált maradékától, hogy legyenek tekintettel másokra, és ne bunkózzanak tovább”
 • 13. kék és zöld 2008. február 28. 11:59
  „Szive-joga mondják a dohányosok , hogy hogyan teszik "tönkre" magukat, csak azt felejtik el , hogy előbb utóbb krónikus bronhitist(hörghurut-köhögéssel) fognak kapni és az amit kiköhögnek a köhögményükkel (pl.:1 vírusos téli szezonba) az már nem biztos, hogy használ a környezetükben élőknek. Annál undorítóbb, gusztustalanabb nincs mint egy munkahelyen olyan köhögő-krákogó munkatársal 1 légtérben dolgozni, aki folyamatosan köhög(évek óta), a röntgen lelete meg persze negatív...!!!”
 • 12. :) 2008. február 28. 11:13
  „Akkor hozzanak ilyen törvényt a minisztériumba ha majd ott a kedves képviselö testület tagjai is be tudják tartani hogy nem szabad a parlamenbe dohányozni.
  Itt nem csak a dohány füst kárositja a gyereket a játszotéren hanem a sok auto.Talán öket is vonyuk ki az utakról? Nem kell mert károsit!”
 • 11. Logaritmus 2008. február 28. 11:06
  „Gabika, 8-as hsz: egyetértek.”
 • 10. waterbear. 2008. február 28. 09:46
  „Értelek mz/x, csak hát a törvény tervezet nem a szemetelőkről szól, hanem a dohányzókról.

  Gabika, az általad képviselt vélemény is egy fajtája a rasszizmusnak...”
 • 9. mz/x 2008. február 28. 09:36
  „Waterbear!

  Sajnos büntetni kellene sok esetben a chips kajálókat és a palackos víz ivókat is, mert ezen termékek csomagoló anyaga is olyan nehéz anyagból készül, hogy lehetetlen elvinni a kukáig.
  A rossz példa is hülyeség szerintem, mert régen rossz, ha a gyerekem azért fog cigizni mert a "Balázs" apukája is szívta a játszótéren :D
  Ne a füstöt számold ki , hanem azt, hogy mennyi csikk kerül a homokozóba, kavicságyba évente...ahol van egy trehányabb társaság ott katasztrófálisan néz ki a játszótér.
  A szemét a gondd nem a füst! Tisztelet a kivételeknek!”
 • 8. GabikA 2008. február 28. 09:25
  „Nagyon helyes, végre... Az utcán is kötelezővé kellene tenni a zárt bukósisakot a dohányzóknak.”
 • 7. waterbear. 2008. február 28. 09:16
  „mz/x

  A szemeteléssel kapcsolatban igazad van, de nem csak csikk és cigisdoboz van szanaszét, így azt gondolom, a dohányosok körében is van olyan, akinek "nem volt gyermekszobája", vagy éppenséggel egy egész utcahossznyi, de talán nem a csikkekben bukunk fel mindig.
  Én konkrétan az első kukákig, szemetesig szoktam a csikket szorongatni, de abban is igazad van, hogy ezt nem mindenki teszi így, és a játszótéren különösen rossz fényt vet ez a dohányosokra.”
 • 6. waterbear. 2008. február 28. 09:10
  „A képekről....

  Mintha nem kis öngól lenne a képeken látható játszótér bemutatása "Munkatársunktól"....
  A Roosevelt téri játszótér látható a képeken, ahol majd nem lehet dohányozni az egészség védelmében... És a mellette 10-20 méterre lévő hídon a forgalommal mi lesz? A füstöt eregető autók elősegítik az egészséges fejlődést?
  Vegyük azt a példát, hogy naponta 30-50 szülő dohányzik a játszótéren, és tételezzük fel, hogy egy elszívott cigaretta felér egy elhaladó autó által kibocsátott káros anyag mennyiségével (a közelében sincs egyébként).
  10 percenként ennél több autó halad át a hídon, szóval akkor mit is kéne tenni? Érdemes lenne ezt megkérdezni törvényhozóinktól, ha már ennyire értenek hozzá.
  Azt gondolom, az ominózus és szinte az összes játszótéren a forgalom által kibocsátott káros anyag jóval nagyobb gondot kellene, hogy jelentsen, mint 5-10, általában a gyerekektől félrehúzódva dohányzó anyuka, apuka.
  De ez csak egy "szemét" törvényen kívüli dohányos véleménye, aki ellen törvényt kell hozni...”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: közlekedési reform

Szeged - Illetve képünk tanúsága szerint deform. Ugyanis Szegeden, a Markovics és a Semmelweis utca sarkán, mint képünkön látható, a "Behajtani tilosba!" elsőbbséget kell adnunk. Tovább olvasom