Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Gázártámogatás: újra sorban állnak az emberek

Szeged - Újra sorban állnak az emberek a gázártámogatással kapcsolatba hozható papírjaikkal az államkincstárnál – tegnap délelőtt az utolsók a Széchenyi téren várakoztak. Eltúlzott bürokráciát gyanítottunk először, majd kiderült: az emberek maguktól gyülekeznek. A kincstár szerint senki se hívta őket.
Már több mint egy hete tömegelnek az emberek az államkincstár szegedi ügyfélszolgálatán, a Széchenyi téren, tegnap azonban rekordot döntött a tolongók száma. Egy rövid ideig a sor még a Szeged étterem elé is kilógott. Kíváncsiak voltunk, mit keresnek ott az emberek, hiszen a tavaly megszerzett rutint és tudást idén bőven kamatoztatnák a gázártámogatásra jogosultak.

A lépcsőházban mi is beálltunk a várakozók közé. Az emberek egymásnak tartottak továbbképzést, melyik rubrikába mit kell írniuk, hogy a támogatásra jogosultak legyenek. Ezt követően többen nem is ácsorogtak már tovább, hanem bedobták a nyitott borítékot a portával szemben elhelyezett nagyméretű papírdobozba. Az egyik asszony azt mondta, egyszer már elért az ügyintézőig, de kiderült, elfelejtette magával hozni a legutolsó gázszámláját, ezért hazament és megint visszajött: belefér az idejébe. Megnéztük a tájékoztatót: világosan leírták, a benyújtott kérelemhez csatolni kell az utolsó energiaszámla másolatát is.

Sokan voltak, akik úgy döntöttek, inkább sorba állnak a kérelmükkel, ahelyett hogy postára adták volna Fotó: Schmidt Andrea
A várakozók közé tartoztak azok is, akik adategyeztetésre érkeztek: dokumentumokkal kell ugyanis igazolniuk, hogy 2007-ben jogosan vették fel a kompenzációt. Az egyik nő, aki Lengyelnéként mutatkozott be, azt mondta, úgy olvasta a tájékoztatóban, hogy postán vagy személyesen kell az igazoló dokumentumok fénymásolatát az államkincstár rendelkezésére bocsátani, de ő akkor nyugodt, ha személyesen beszél az ügyintézővel.

Erre válaszolta azt Sztán György, a Magyar Államkincstár Dél-alföldi Regionális igazgatóságának irodavezetője, hogy teljesen felesleges személyesen bemenni hozzájuk, hiszen az ügyintéző ilyen rövid idő alatt csak arra képes, hogy elvegye a dokumentumokat. Nem tudja azok helytállóságát ellenőrizni. Sztán György szerint világosan leírták, hogy se az adategyeztetés, se a 2008-as gázártámogatás benyújtása miatt nem kell hozzájuk feltétlenül személyesen bemenni. – Senkit se hívtunk – mondta el többször is Sztán György –, csak azt kértük, nyolc napon belül küldje el mindenki a szükséges okmányok fénymásolatát. Az ügyfélszolgálat természetesen mindazok számára elérhető, akik ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez, de számítani kell a torlódásra. Mi van akkor, ha valaki nem mellékelt minden papírt? A válasz: akkor hiánypótlásra szólítják fel. A gázártámogatások benyújtására pedig van idő, aki december 31-éig beadja, január 1-jétől megkapja a kompenzációt, amennyiben arra jogosult.

Az államkincstár illetékese szerint a napokban azért keletkeztek hosszú sorok, mert összecsúsztak határidők: most járt le a nyolcnapos haladék az adategyeztetésre, és most kapják meg folyamatosan az emberek a jövő évi gázártámogatás igénylőlapját.

Arra a kérdésre, mindenkit behívnak-e adategyeztetésre, nemmel válaszolt: az ellenőrzés szúrópróbaszerű.

Nem bíznak a postában

Tegnap Csörög rovatunkat is többen keresték telefonon gázártámogatás-ügyben. Egyikük felvetette, tisztában van vele, hogy nem kell bemennie személyesen adategyeztetésre, viszont nem szívesen adja fel postán legtitkosabb személyi okmányainak fénymásolatát. Az adategyeztetéshez ugyanis szükség van a lakásban élő összes személy lakcímkártyájának vagy személyijének fénymásolatára, az igénylő szja-bevallásának és az utolsó három havi jövedelemigazolásának kópiájára is.

Olvasóink írták

 • 3. Szalai Alexandra 2007. november 21. 23:50
  „A Kincstári sorban állással kapcsolatban, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Magyar Államkincstár egy tollvonással megszüntette a Szentesi és a Hódmezővásárhelyi ügyfélszolgálatát. Amely tény egyébként is jelentősen megnövelte volna a Széchenyi tér 9. üfyfélforgalmát. Tudvalevő ugyanis, hogy a T.Hívatal nem csak a gázártámogatással foglalkozik, hanem az egyszeri anyasági támogatási igényekkel, családipótlék, GYES, fogyatékossági támogatás, stb.
  A Kincstár arra sem méltatta szentesi és vásárhelyi ügyfeleit, hogy a két ügyfélszolgálat megszűnését sajtóban, rádióban közzé tegye.
  Gratulálok! Ez az igazi ügyfélbarát közigazgatás!”
 • 2. Laura 2007. november 21. 10:47
  „A minap kaptam én is felhívást adategyeztetésre.
  Van egy is bökkenő. Gyerekeim 8 évesek -és Uram bocs´á nincs lakcímkártyájuk.
  Férjen egyéni vállalkozó -volt 02.20-ig-tehát MÉG nincs erről az időszakról hivatalos iagzolása, lévén 2008 05. 20-ig kell erről az időszakról elszámolnia.
  Nekem a munkaügyi központban köröket kell futni, hogy a 3 havonta változó különféle járadékaimról igazolást kapjak-legkevesebb 9 nap múlva.
  Kéredem én hogyan lehet adatot kérni egy még le nem zárt időszakról?
  És hogyan teljesítsek a T. Hivatalnak 8 napon belül?
  Kicsit át kellene gondolni ezt az egész gázártámogatási rendszert mert még mindíg nem tudom, hogy egész évre kaptam az előző 3 havi jövedelemünk után, vagy ha találok az utcán 100000 Ft-ot újra be kell adnom.
  Továbbá mivel a gyerekim, csak 0,9 fogyasztónak minősülnek, és azt sem hiszik el hogy velem laknak, én is csak 0,9 lakcímkátyáról csináltatok másolatot-akkor valyon mit csinál a T Hivatal?”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 21. 08:53
  „Szomorú, hogy az embereknek sorba kell állni, de úgy látszik mégiscsak elfogadjuk az alamizsnát, mert ez az, és erre is szükségünk van. De nem-e inkább ott lenne a helyünk, ahol nagyon kevesen azért sztrájkolnak, hogy ne nyomják el a jogainkat, hogy jobban élhessünk. Igaz a bizalmatlanság joggal érthető, hiszen teljesen ki kell szolgáltatnunk minden adatunkat, ahhoz, hogy kaphassunk csekély juttatást, ha sikerül, mert itt is van ám nagyon sok buktató. Lassan kötelező az érettségi ahhoz, hogy az ember eltudjon intézni egy egyszerű nyomorúságát enyhitendő/?/ juttatásért folyamodó ügyet, kitöltsön egy nyomtatványt. Mindent papíron kell bizonyítani, iszonyatos a bürokrácia, holott a technikai vivmányaitól kevesebb munkát vártunk. Vagy nem ott a baj, hanem a meghozott rendelkezésekben, az emberi agyakban, akik ezt kitalálják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérésteszt sajttal és parizerrel Szegeden

Szeged - Hol mérnek a legpontosabban? Erre a kérdésre kerestük a választ szegedi… Tovább olvasom