Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Gazolják a Zápor-tavat

Szeged - Leengedik hétfő óta a vizet Szegeden a tarjáni lakótelep esővíztárolójának három medencéjéből. Augusztus végéig a Zápor-tóból kiirtja a hínárt a vízmű.
Száraz a szegedi Zápor-tó medencéje, a fenekén néhány tócsában több tucat kishal pusztult el vagy vergődik – jelezték olvasóink Csörög rovatunk telefonján. Hétfő óta engedik le a vizet a tarjáni lakótelep esővíztárolójának három medencéjéből. Tegnap az üres nagymederben permetezőgéppel a hátán egy ember dolgozott, vegyszert szórt szét.

– A víz minőségén nem érződött, de látványnak már csúnya volt az esővíztározó, mert nagyon elszaporodott benne a hínár, ezért kellett beavatkoznunk – tájékoztatott a kezelő Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője. Maróti Tibor elmondta: a nagyobb halakat lehalászták és áttelepítették. Szemetet és beledobált traktorgumit, biciklironcsot most is találtak a Zápor-tóban.

Két éve ürítette ki a vízmű legutóbb a Zápor-tó medencéit, akkor kitakarították és iszaptalanították. Most vegyszert juttat a talajra a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba
Két éve ürítette ki a vízmű legutóbb a Zápor-tó medencéit, akkor kitakarították és iszaptalanították. Most vegyszert juttat a talajra a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

Takarítani azért kell, és azért éppen most, mert viszonylag esőmentes hetek várhatók, és nagyon elburjánzott a gyom annak ellenére, hogy a nagymedencének fix az alja, járdalapok borítják. Tépni nem elég a hínárt, mert gyorsan kinő, emiatt kezelik a tövéig a hatóságilag ellenőrzött és engedélyezett gyomirtóval, ami a halakra és madarakra nem ártalmas. Ha elszáradt – körülbelül három hét múlva –, a gazt összeszedik, gépekkel iszaptalanítanak, és előreláthatólag augusztus végén ismét feltöltik a Zápor-tavat: beleengedik az esőlét és a közeli fúrott kútból pótolják a vizet.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Filctoll 2010. július 26. 22:08
  „Milyen vegyszert? Gyomírtót talán? Ha igen akkor érdekes a kép munkavédelmi szempontból! :-)”
 • 21. koxos 2010. július 26. 08:02
  „majd jól be lesz temetve azt nem lesz rá gond”
 • 20. szegedi23 2010. július 25. 17:05
  „És még valami. "mert viszonylag esőmentes hetek várhatók, és nagyon elburjánzott a gyom annak ellenére, hogy a nagymedencének fix az alja, járdalapok borítják"
  1. Tényleg, mennyire esőmentes idő van. :D
  2. Elburjánzott a gyom, de érdekes, ahol folyik a víz (keringet a szivattyú, nemtom mi van benne, ami "feltör"), ott nem! Ott sincsen ugyanis semmi köze a járdalapnak az aljához (ami ettől volna fix, ezt sem értem). Nem láttak még sehol a lapok közt felnövő füvet, gondolom... (pfff)
  De a nagy meleg miatt hínárosodott el inkább, mivel semmi friss utánpótlás nincs bele, nincs oxigén, azért is olyan fura színű, hát nem csoda, ha elmocsarasodik.
  Nem vagyok egy szakértő (de legalább nem is mondom azt), de ennek inkább ehhez lehet köze, nem a járdalapokhoz... De lehet, hogy oltári hülyeséget mondok.”
 • 19. szegedi23 2010. július 25. 16:57
  „Nem bírom ki, pedig nem szoktam ilyenekkel "kötekedni":
  "Tegnap az üres nagymederben permetezőgéppel a hátán egy ember dolgozott, vegyszert szórt szét. "
  Aszittem egy kacsa dolgozott...
  Nincs nyelvtanilag helyes mondata, kedves.”
 • 18. Agyalapi 2010. július 25. 12:58
  „Egyetértve az előzőkkel, egy másik gyöngyszem az írásból: "beleengedik az esőlét..." Hát igen - nagy meleg volt az elmúlt napokban, a hőség elvette az ember eszét.”
 • 17. ValakiaSOKKözül 2010. július 25. 08:54
  „azokból a járdalapokból sok járdát le lehetne burkolni, ahol még a sárban járnak.....”
 • 16. daveedbrown 2010. július 24. 16:25
  „14! Az egész cikk egy nyelvtani romhalmaz”
 • 15. ukk-mukk-fuck 2010. július 24. 16:07
  „és volt az a cikk: "életével játszik, ki a zápor tóban fürdik" :-))))))))))))))))))”
 • 14. valoperes_zugugyved 2010. július 24. 15:46
  „Most vegyszert juttat a talajra a szakemberek.
  mondjuk ez igy nyelvtanilag rendben van ?”
 • 13. Mike3 2010. július 24. 14:46
  „by the way, tudtátok, hogy high-tech szemétégető erőművet akartak létesíteni Szegeden? Csak hát nem lett belőle semmi :) Ne aggódjatok, mocskos story ez is. Jöjjön csak az ősz!”
 • 12. Mike3 2010. július 24. 14:44
  „10 Albert: Azért nem kellett vele semmit sem csinálni, mert nem volt a meder alján az a szar járdalap. Nem tudom kinek volt ez a kurvanagy ötlete, de a mutyikivitelező biztos komoly zsugát dobott vissza.”
 • 11. öregvegyész 2010. július 24. 14:40
  „Elnéztem a minap a vizmű honlapját. Gyönyörű szervezet. Nyugodtan le lehetne az igazgatást 5%-ára csökkenteni,mondjuk három főre,akik értenek is valamihez és még azt is tudják mi a felelősség. De sajnos ez nem csak ennél a cégnél van igy........”
 • 10. ALBERT 2010. július 24. 13:51
  „Duma az egész, volt hogy 6-8 évig se eresztették le, biztos valami nagyfejűt zavart a békák kurottyolása, a vadkacsák hápogása,a horgászó gyerekek zsibaja, meg a kutyák fürdése,most olyan az egész mint egy lakatlan bolygó, ilyenkor hol vanak a zőldek.”
 • 9. daveedbrown 2010. július 24. 13:20
  „6! Na szerinted? Hát Dombai Tündike drága!

  De ez így hülyeség, hogy két éve ürítették ki, hiszen minden évben kiürítik!!! (lsd. télen)”
 • 8. Mike3 2010. július 24. 13:16
  „"Két éve ürítette ki a vízmű legutóbb a Zápor-tó medencéit, akkor kitakarították és iszaptalanították. "
  Pontosítanék: Iszonyatos botrány, számos fenyegetés és utánajárás után sikerült elérnem egy ott lakó hölggyel, hogy megtegyék. Erről még mindig nem írt a <moderálva> DM. Csak addig volt érdekes amíg a halott kacsákat lehetett mutogatni ("FOTÓVAL!"). Azt legalább megírták, hogy Veprikék meggyógyították a kimentett jószágokat. Na őket sem a vízmű szedte össze, hanem a családom és én, tökig gázolva a felfordult, dögöktől hemzsegő vízben.

  "Most vegyszert juttat a talajra a szakemberek"
  A mondat végére nem kellene ez a szó, mert ha megmutatom egy igazi szakembernek, az sikítva fog menekülni.
  Ha lenne 1 db szakember a vízműnél, akkor felszednék a járdalapokat. Ugyanis rengeteg bajt okoznak.

  Gratulálok egyébként a vízműnek az újabb természetkárosításhoz! Gondolom nem volt pénz a kis halakat összeszedni. Anno meg a székház felújítása miatt nem volt pénz vízszintet emelni, ártézi kútból.

  Egy nyomorult, gyomorforgató, hányadék országban élünk. Gyűlölöm.”
 • 7. szegedi23 2010. július 24. 12:46
  „Ha nem a nyelvhelyességet nézem, akkor is találok benne kivetni valót: a víz minőségén nem érződött. Hm. Akkor mitől volt olyan rohadt büdös meg sötét?!
  Az egész környéket lehetne takarítani: mondjuk időben füvet nyírni, meg tarkón vágni a fiatalokat, akik üvegeket dobálnak szét, a szefósokat, akik madarakat meg kóbor állatokat etetnek (moslékkal, szeméttel), és "áttelepíteni" az éjszaka a lámpák alatt füvezőket.
  Pedig nagyon szép lenne a hely... Csak épp kb használhatatlan.”
 • 6. kowalsky 2010. július 24. 11:00
  „ezt ki írta?”
 • 5. Sandwitch 2010. július 24. 10:43
  „"Takarítani azért kell, és azért éppen most, mert viszonylag esőmentes hetek várhatók, és nagyon elburjánzott a gyom annak ellenére, hogy a nagymedencének fix az alja, járdalapok borítják."

  A "gyom" után kellene még egy vessző, valamint nem ártana a mondatszerkesztéssel foglalkozni kicsinykét, mert a többszörös összetétel és a képszerkesztés még nem mutat tejes harmóniát az idézett mondatban.”
 • 4. daveedbrown 2010. július 24. 10:25
  „1!
  "Leengedik hétfő óta a vizet" - meg ezt is!”
 • 3. Szücsiii 2010. július 24. 10:21
  „Még 1 gyöngyszem: "A víz minőségén nem érződött, de látványnak már csúnya volt az esővíztározó" Ha megbukna a gyerekem nyelvtanból, biztosan újságíró lesz.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanócsillagot fedeztek fel az égen

Öt szegedi csillagász is dolgozik abban a 12 fős kutatócsoportban, amelynek tagjai új szupernóvát fedeztek fel kedden. Tovább olvasom