Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Gázpalackok földje: Térváron nincs prédaság

Tiszasziget, Térvár - Körülbelül ötvenen lakják Térvárat, a Tiszaszigethez tartozó kis települést, ahol az egyetlen utcának sincs neve. A zöldhatár 200 méterre, de határsértő nem jár erre. A busz viszont naponta kétszer is.
Ha lenne hivatalos ranglista az országban, Térvár előkelő helyen szerepelne az egy főre eső gázpalackok számát tekintve. A Tiszaszigethez tartozó, a falutól két kilométerre fekvő apró külterületre ugyanis nem kötötték be a gázt, mindenki palackot használ főzéshez, a legtöbben fával fűtenek. Katona István és felesége is, ők 34 éve költöztek ide.

– Éldegélünk – mondja a férfi, miközben házába vezet a kisszobába, amelyet napközben fűtenek. Felesége, Ilona és ő állattartással foglalkoznak, a nyugdíjas férfi korábban Szegeden dolgozott, felsorolni is alig tudja, hány munkahelyen. Most két tehenet, baromfit tartanak. – Nálunk nincs prédaság, felhasználjuk a kukoricaszárat, a száraz lucernát is. Utálom, ha valaki pazarol – magyarázza a férfi, ekkor már az istállóban vagyunk, enni ad a négylábúaknak. – Igaz, a javát Szegeden vesszük. Kenyérért bejárunk a városba, csak ott a legfinomabb.

Térvár, a gázpalackok földje. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Udvarukból jól látni Szerbiát, a magas faépületet, ami egy kilátó a határőröknek. Körülette telepített fák, mesterséges, de zöld a határ. Azt mondják, évek óta nem láttak ott mozgást, de határsértőkről sem hallani mostanában.

– Békesség van, amióta elmentek a reptéri cigányok – mondja egy nő, aki háza előtt figyeli gyerekei hócsatáját. Évekkel ezelőtt telepítettek ide több roma családot, a helyiek közül néhányan próbálták megakadályozni, nem sikerült. Az asszony szerint sok gondot okoztak, bejártak rabolni Szegedre, gyakran jött a rendőr. Szomszédja szerint nőket is futtattak. Egyre többen jöttek, egyre nagyobb volt a baj.

– Az önkormányzat azonban elküldte azokat, akik nem voltak bejelentve, szépen lassan mindenki elszivárgott – tudjuk meg a szomszéd férfitól, aki szintén házába tessékel bennünket. – Vályog, még az előző tulaj csinálta – veszi észre, hogy a hullámos plafont figyeljük. – Mindenféle fát fölé raktak, amit csak találtak. De nem baj, mert meleg van.

Térvár, a gázpalackok földje. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Felesége kávét főz a nagy gázpalack segítségével, Katonáéknál ugyanilyet láttunk. – Engem nem bántottak a reptériek, de sok volt velük a baj. Régebben nem kellett zárnunk az ajtót, most már sajnos mindig – panaszolja a házigazda. Ő 26 éve él itt, azt mondja, nehezen jön ki a pénzéből, de olcsóbb az élet.

Zsarolós pletyka

Minden megismert térváritól megkérdeztük, hallottak-e a néhány napja elfogott zsarolóról, akit a szegedi ligetben kaptak el a rendőrök. Csak a kávéval kínáló férfi hallotta a pletykát. – Én is úgy tudom, hogy térvári a férfi. Volt felesége zsombói munkaadóját zsarolta. 200 ezer forintot követelt azért, hogy ne mondja el, a nő feketén dolgozik. Azóta már kiengedték. 
Végigmegyünk a településen, csak az út bal oldalára épült ház, a jobb oldalon mindössze egy épület, amiről azt mondják, korábban iskola volt. Az utcatáblákon annyi áll: Térvár. 40-es az utolsó, ennyi háza van a külterületnek. Katonáék és a megkérdezettek szerint azonban csak 50-en élnek itt. Sok az üresen álló, elhagyott telek. Térvár központja egy lerobbant játszótér és egy temető, ahova nagyon rég nem temettek senkit, mindössze 20 sírhelyet számolunk. Két kört is megyünk, egyetlen embert sem látunk már az eddig megismert helyieken kívül. A buszt viszont igen, ami két helyen is megáll a zsáktelepülésen, még fordulót is építettek neki. A helyiek szerint kétszer jár egy nap.

Elhagyva Térvárat, egy nő jön szembe velünk az út közepén, Tiszaszigetről kutyagol teli szatyrokkal, látszik, bevásárlásból érkezik, bolt nincs is a külterületen. Mögötte egy férfi kacsázik biciklivel, lassabban teker, mint ahogy a nő sétál. Ekkor jut eszünkbe, hogy kocsmát sem láttunk sehol Térváron. Mellé érkezve látjuk: nem részeg, egy gázpalackot erősített a csomagtartóra.

Olvasóink írták

 • 12. seawasp 2013. január 26. 12:36
  „Hát igen, anno Szőregiként nem juthattam ki még Tiszaszigetre sem - ott álltak a katonák a fűzfacsárda bejárónál, és kérdeztek -, és amikor már mehetnék, akkor meg a távolság akadályoz ebben!”
 • 11. Vöslauer 2013. január 22. 08:55
  „Összeszul a szivem ha ezt látom. Rosszabb a helyzet, mint régen. Itt laktak a nagyszüleim, övéké volt az utolsó tanya. Már akkor is elég lepukkant környék volt, sajnos a dolgos emberekből is egyre kevesebb... Sok munka van egy ilyen tanyán, de csend és a tiszta levegő megéri a fáradtságot.”
 • 10. Rarenata94 2013. január 22. 06:20
  „"4. papika56 2013.01.21. 09:42
  T.3.
  Lehet,hogy a cikk írója a vadászok magaslesét látta. Keveri a " Gizikét..a gőzekével !""

  Az az épület valóban "határőrség". :)”
 • 9. eleonóra 2013. január 21. 20:15
  „Sok kedves emlék jutott a cikk kapcsán eszembe: friss házitej,túró,tejföl.Zománcos bödönbe lesütött finom hús és kolbász.Nyugalom.Az ablak előtt eljáró fiatal határőr kiskatonák.Barátnőmék laktak ott a kis faluban 45 évvel ezelőtt......”
 • 8. 751510 2013. január 21. 12:23
  „AZ itt élőkről leckét vehetnének sokan szorgalomból, becsületből...”
 • 7. 751510 2013. január 21. 12:21
  „Hangulatos kis hely.”
 • 6. queenmargareth1 2013. január 21. 12:06
  „de jó...régi kő a padlón:)régi újrafestett konyhaszekrény, a kis heverő mellette, áll a góré...tök jó!”
 • 5. Tiszthelyettes 2013. január 21. 10:35
  „Vagy a rozsdától barna és messziről úgy látszik. De szimpatikus a hely, jó lenne újra életet vinni bele, valami "zöldfalu"-jelleggel!”
 • 4. papika56 2013. január 21. 09:42
  „T.3.
  Lehet,hogy a cikk írója a vadászok magaslesét látta. Keveri a " Gizikét..a gőzekével !"”
 • 3. ozsebke 2013. január 21. 09:20
  „"Udvarukból jól látni Szerbiát, a magas faépületet, ami egy kilátó a határőröknek. "
  A magasfigyelőket nem fából építették. Ha közelebbről megnézi, az alja beton bunker, a kilátó pedig acél...”
 • 2. KamuNeni 2013. január 21. 09:16
  „MOstmar csak ayok elnek. A svedek mind oda vannak.”
 • 1. karaly 2013. január 21. 08:24
  „Ott élnek még dolgos emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolai felvételi – hibás feladatlappal

Egy szegedi iskolában tévedésből az írásbeli vizsgák kezdetén a felvételizők egy része nem a megfelelő típusú feladatlapot kapta, de néhány perc után korrigálták a hibát. Tovább olvasom