Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Gázszolgáltató kontra fogyasztó: 38 ezer lett a 640 forintból

Szeged - Egy 3 gyerekes család 2 éve nélkülözi a földgázt, miközben a szolgáltató a fogyasztó 640 forintos számlatartozását 38 ezer 775 forintra hizlalta. A Dégázból lett GDF SUEZ ígérte, de az elmúlt héten sem lépett kapcsolatba Halászékkal.
– Tartoztunk az előző év decemberében elfogyasztott gáz árával a Dégáznak. Felszólítottak, és 2008. februárjában kifizettem a 20 ezer forint elmaradást. De mivel addigra „jogi eljárásra" terelték az ügyet, keletkezett 640 forint tartozásom is, amit azonban hiába akartam rendezni az ügyfélszolgálaton, nem fogadták el – meséli Halász Gábor kálváriája kezdetét. Ki is kapcsolták a Dégáz szerelői a földgázszolgáltatásból a Halász család József Attila sugárúti otthonát. A szegedi férfi és főállású anyaként dolgozó felesége 3 gyereket nevel. A 63 négyzetméteres lakásban két éve nincs fűtés, penészednek a falak. A család nélkülözi a csapból folyó meleg vizet. Az idei tél kemény mínuszait nehezen vészelték át: villannyal fűtenek, rezsón melegítik a vizet, illetve a családnak a férfi szülei segítenek, ahogy tudnak, például a nagymosásban.

Halász Gábor a számlákkal. Méltánytalannak érzi a szolgáltató eljárását. Fotó: Frank Yvette
Halász Gábor a számlákkal. Méltánytalannak érzi a szolgáltató eljárását.
Fotó: Frank Yvette

– Méltánytalannak tartom a gázszolgáltató eljárását. Azért, mert két év alatt nem találtam senkit se az ügyfélszolgálaton, se a tárgyalóteremben, aki egyenrangú félként szóba állt volna velem, vagyis segített volna, hogy kifizethessem azt a fránya 640 forintos „főkövetelést". Ezt a bizonyos „számlatartozást" a cég azonnal „jogi útra" terelte, vagyis végrehajtónak adta, és ezzel hatvanszorosára hizlalta. Közben a gázt is kikapcsolta, vagyis kétszeresen büntetett a szolgáltató. Hiába fordultam a fogyasztóvédők békéltető fórumához, ott sem segítettek. Ráadásul az újbóli csatlakozáshoz ismét meg kell terveztetni a hálózatot, szakértőt fogadni, kéményvizsgálati jegyzőkönyvet készíttetni – hiába, hogy újonnan épített társasházban lakunk –, és ez olyan sokba kerülne, hogy nem bírjuk kifizetni – folytatja Halász. Két év kálvária után oda jutott, hogy a 640 forint 38 ezer 775 forintra dagadt. Járt a végrehajtónál, aki „megengedte", hogy részletekben fizethesse ki az eredeti büntetés hatvanszorosát.

Nem kívánnak nyilatkozni

A Dégáz helyett időközben GDF SUEZ névre hallgató szolgáltató kommunikációs főmunkatársának, Nith Juliannának a budaörsi központba kellett e-mailt küldenünk. Kíváncsiak voltunk, hogy a szolgáltató szemszögéből milyen Halász Gábor története. De azt is meg szerettük volna tudni: hány hasonló probléma vár megoldásra, mekkora a cég kintlévősége. Március 2-án kaptuk a választ: „Ezúton is köszönjük megkeresését, melynek kapcsán felvesszük ügyfelünkkel a kapcsolatot, hogy közvetlenül rendezhessük ügyét. A többi kérdést illetően azt az állásfoglalást kaptam az illetékes osztálytól, hogy nem kívánnak nyilatkozni." Nem kereste az elmúlt héten a GDF SUEZ panaszkodó ügyfelét, Halász Gábort. Pedig – információnk szerint – Szegeden 270 családdal áll harcban az erőfölényét nem titkoló szolgáltató.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. HegedűsLászlóné 2010. március 13. 18:47
  „Sajnálom a családot.Már a vezér a zsebéből is ki fizethette volna.Nem ám növelni még a számlát.Szeretnék nekik segíteni de sajnos 28900 ft a nyugdíjam . És megértem őket hogy nehéz a megélésük.Így nem várhatunk nép szaporulatot.Már az egész arra megy ki hogy inkább elfoggyunk.”
 • 85. hajnalzaj 2010. március 11. 22:36
  „Csirénnek: ha rendszeresen diktál a fogyasztó, m3-ről kapja majd a számlát, ha viszont nem diktál, részszámlát. A felsorolt tételek (alapdíj, gázdíj, térfogatkorrekciós tényező stb.) kötelező elemek, nem társasági találmányok.

  Jelzem, a gáz 15-20 éve még nagyon olcsó volt, ma pedig már sajnos keményen fizetni kell érte. Ami pedig a humánumot illeti: a jogszabályok szerint 90 napig nem indulhat lakossági fogyasztókat érintő kikapcsolás, ha pedig valaki már egy éve nem fizetett egy m3-t sem, hadd ne a szolgáltató finanszírozza a fogyasztását (gondolom, azért a kábeltévé- és a mobilszámlát nem felejti el határidőre kifizetni).

  Előre fizető mérő? Már lehet igényelni, a rendszer kialakítás alatt van. Ha pedig valakinek nincs jövedelme, mert nincs munkája, kérhet részletet, kapni pedig biztosan fog a jogszabályok szerint, amennyiben rendszeres szocális támogatásban részesülőként igényli a védett fogyasztói státust, és ezt a helyi jegyzővel leigazoltatja, s beküldi a gázszolgáltatónak. Tehát javaslom a tájékozódást...”
 • 84. Kerion 2010. március 10. 23:32
  „Mélységesen együttérzek Halász Gáborral . Sajnos a világot , amiben élünk veszély fenyegeti . Soha nem látott veszély , amely a gátlástalan monopóliumok , a multinacionális konkvisztádorok képében testesül meg . És amely a nyereségvágyból elkövetett gyilkolásban , rombolásban és pusztításban nyilvánul meg . A globalizáció a pénz hatalma , a fegyverek szava , a természet kizsákmányolása , az élethez való jog megkérdőjelezése .
  Már nagyon sokan mondják , de még többen kell , hogy hangoztassuk : Igy nem mehet tovább !
  Összefogással , közös fellépéssel a folyamat megállítható , és meg is kell állítani .
  Az ész és a szív igenis győzedelmeskedhet a gátlástalan , profitéhes bankok és multik felett .”
 • 83. Kerion 2010. március 10. 23:32
  „Mélységesen együttérzek Halász Gáborral . Sajnos a világot , amiben élünk veszély fenyegeti . Soha nem látott veszély , amely a gátlástalan monopóliumok , a multinacionális konkvisztádorok képében testesül meg . És amely a nyereségvágyból elkövetett gyilkolásban , rombolásban és pusztításban nyilvánul meg . A globalizáció a pénz hatalma , a fegyverek szava , a természet kizsákmányolása , az élethez való jog megkérdőjelezése .
  Már nagyon sokan mondják , de még többen kell , hogy hangoztassuk : Igy nem mehet tovább !
  Összefogással , közös fellépéssel a folyamat megállítható , és meg is kell állítani .
  Az ész és a szív igenis győzedelmeskedhet a gátlástalan , profitéhes bankok és multik felett .”
 • 82. valakiiii 2010. március 10. 17:30
  „http://www.youtube.com/watch?v=2cX80z6TRc0”
 • 81. persona 2010. március 10. 12:44
  „80. egy jó csiga-receptet :D”
 • 80. Darkman 2010. március 10. 12:20
  „Itt egy a baj! Rendszerváltásunk óta, a hatalomhoz jutó politikusok eladták az egész országunkat. A nagy energiacégeket, nagyvállalatokat. Így a külföldi cégek úgy sarcolják a magyar állampolgárt, ahogy nekik tetszik. Más a kép Bulgáriában. Ott is volt rendszerváltás, de nem voltak olyan eszementek az ottani politikusok, hogy szétárulják országukat. Mostanra odáig jutottak, hogy ŐK adnak el elektromos energiát más országoknak.

  Köszönjük kapitalizmus, köszönjük rendszerváltás, köszönjük "kedves" politikusok!”
 • 79. Alsóváros 2010. március 10. 12:10
  „Franciák. Mit vártok tőlük?”
 • 78. Csirén 2010. március 10. 10:09
  „74. A számla nem a jogszabályok miatt, hanem a DÉGÁZ által használt program miatt bonyolult. Ha a jogszabály kötelezne ilyen idióta számlázási módra, akkor az EMFESWZ sem tudna m3-ben számlázni. Márpedig az a cég így számláz, egyszerűen, világosan, követhetően.”
 • 77. Yetilovag 2010. március 10. 09:31
  „Én úgy gondolom menjenek vissza GDF-ék Francia honba és Párizsban próbáljanak ilyen lehúzásokat csinálni. Hozzáteszem a gázszámlámon van alapdíj készletezési díj, elmaradt haszon utáni kompenzációs díj ami majd kétezer ft/hó. hol itt az egyenlőség. Ja annyit a GDF munkatársairól, hogy nekem panaszom nincs rájuk, csak a cég üzletpolitikája testidegen Magyarországtól.”
 • 76. Nostradamus 2010. március 10. 06:50
  „74: Az lehet, hogy az ott dogozók rendes emberek, de nem ők diktálnak, hanem a külföldi tulajdonos, az pedig magasról tesz ránk magyarokra. Nem érdekli, miből, hogyan, csak fizess. Eladott már mindenünket ez a szemét banda, rabszolgák leszünk (vagyunk) a saját földünkön, és még mindig vannak, akiknek nem nyílt ki a szemük. Minden alapvető szolgáltatót vissza magyar kézbe!”
 • 75. Dinoso 2010. március 10. 01:46
  „CID ! Ha 640.- Ft-ot kiadnak behajtásra bármely külsős behajtó cégnek, akkor rögtön rádobnak 10-15.000.- Ft behajtási költséget, stb. úgyhogy a számítása a cikknek nem biztos hogy rossz.

  Hajnalzaj ! Az lehet, hogy nem szociális intézmény a szolgáltató, de miért gondolod, hogy pl Te sose kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem tudod fizetni a rezsid ? Olyan biztos a munkahelyed, jó az életkorod, nem maradhatsz jövedelem nélkül ? Akkor elég szerencsés vagy, de vannak olyanok, akiknek NINCS se pénzük, se alternatív fűtésük, mert olyan az ingatlan, akkor mit tegyen ? Fagyjon meg inkább, mint hogy szegény multiszolgáltatót költségbe verjen ? Miért nem lehet hozzájutni pl kártyás órához ? Ennyire a pénz mozgasson mindent? Fizess vagy halj meg ? Szép, új világ...”
 • 74. valakiiii 2010. március 09. 23:25
  „ezért pedig senki nem bűnhődik????:

  Tízmilliárd forint támogatást akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó támogatásoknál a magyar hatóságok az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, holott ez a bizottság szerint ellentétes a szabályokkal. A teljes autópálya-szakasz összesen 33,6 kilométer hosszú és a projekt teljes költsége 85,12 milliárd forint, az elszámolható költségeknek pedig 85 százalékát adja a támogatás. A szakaszon három ütemben folynak a munkák, a pálya az idén őszre készül el.

  A szabályok szerint az unió kohéziós alapjának terhére nem lehet olyan támogatásokat elszámolni, amelyek visszaigényelhető áfát tartalmaznak. Ez alapvetően teljesen logikus, hiszen az áfa a beruházó számára csak egy likvid tétel, s ha erre az összegre is kiterjedne a támogatás, akkor az automatikusan felszorzódna az áfa mértékével, miközben a tényleges költség változatlan marad.

  A magyar állam azonban abból indult ki a támogatási konstrukció megalkotásakor, hogy a Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. sem visszaigényelni, sem áthárítani nem tudja az áfát. Mivel a társaság mint beruházó ténylegesen viseli az áfa terhét, azt el lehet számolni a támogatás megállapítása során.
  A NIF ennek tükrében nyújtotta be a támogatási kérelmet 2008. december 3-án. A bizottság szerint azonban az áfa közvetetten ugyan, de mégis áthárul másra, hiszen azt a díjak formájában az autópálya használói viselik. Ez azt jelenti, hogy a beruházás során felmerült áfa előbb-utóbb mégiscsak visszaigényelhető, még ha Magyarországon az autópálya építtetője és fenntartója más cég.

  A bizottság határozata szerint a beruházás áfatartalma nem számolható el költségként, így azután nem is jár támogatás. Magyarország azonban az unió törvényszéke előtt megtámadta a határozatot. A folyamat jelenleg az írásbeli eljárásnál tart.

  A szakasz teljes költsége 85,12 milliárd forint, amelyből 80,54 milliárd forint számolható el, ebből a támogatás 49,88 milliárd forint. A bizottság álláspontja alapján a teljes, 85,12 milliárd forint költséggel szemben az elszámolható költség mindössze 64,44 milliárd forint. A támogatás ennek alapján 39,87 milliárd forint, ami tízmilliárd forinttal kevesebb, mint a NIF által kiszámított összeg.

  A Napi információi szerint a bizottság egyedül ezzel a projekttel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat, a többi nagy beruházással kapcsolatban nem - legalábbis egyelőre. Az infrastruktúra-fejlesztéseknél az M43-aséhoz hasonló sémát alkalmazta Magyarország, vagyis több projekt esetében is az áfával növelt beruházási összeget vette a támogatás alapjául. A teljesség igénye nélkül ebbe a körbe tartozik az M0-ás déli szektorának vagy az M7-es Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közti szakaszának építése. A körgyűrűnél a beruházás teljes költsége 111 milliárd forint, az M7-es szakaszánál pedig 62 milliárd forint a NIF kimutatása szerint. Vagyis a kieső támogatás csak ennél a két projektnél néhány tíz milliárd forint lehet.

  Kérdés, mit akar tenni a bizottság. Ha a bíróság - adott esetben néhány éves átfutás után - Magyarországnak ad igazat, ugyanezen az alapon valószínűleg nem kezdi el firtatni a többi beruházást. Ugyanakkor ha a bizottság véleményét osztja majd a törvényszék is, elképzelhető, hogy Magyarországnak hatalmas összegeket kell majd visszafizetnie. Csak a közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó projektek több száz milliárd forint értékűek, a támogatás áfatartama így sokszor tízmilliárd forint lehet.

  Volt már áfavita
  Nem ez volt az első áfás ügye Magyarországnak és a bizottságnak. Az úgynevezett áfaarányosítási ügyben elmarasztalta Magyarországot az EB, végül a luxembourgi bíróság is, mert a támogatásból finanszírozott ügyleteknél nem engedte levonni az áfát, az csak az önrész esetében volt lehetséges. A levonási tilalom a 2004 májusa és 2006 januárja közötti időszakban élt, a bírósági ítélet pedig 2009 elején született meg. A szóban forgó áfaérték tízmilliárd forintos nagyságrendet ért el.”
 • 73. hajnalzaj 2010. március 09. 23:21
  „Úgy tűnik, rendesen megy az uszítás a gázszolgáltatók ellen. Hogy árnyaljam a képet: sok olyan fogyasztó van, aki egy-másfél éve nem fizet semmiféle gázszámlát, mert évekig nem volt rendes behajtás, most pedig, amikor egy 2008-as hátralék ügyében keresik meg felszólítással, még ők vannak felháborodva? Nagyon sokan sajnos szociális intézménynek nézik a gázszolgáltatót, amely majd hitelez neki: tudomásul kell venni, hogy ez is egy szolgáltatás, aminek sajnos ára van (igaz, egyre magasabb). És mennyi ideig tud valaki számlafizetés nékül mobilozni vagy áramot fogyasztani? Azt hiszem, hamarabb történik kikapcsolás, mint a gáz esetében.

  Ráadásul a GDF magyarországi leányvállalatánál, bármennyire hihetetlen is, nem gazemberek dolgoznak, úgyhogy az uszítást visszautasítom. Lehet persze utálni őket, de az ottani munkatársak nagy része diplomásként - más megoldás nem lévén - dolgozik ott, és igyekszik munkáját normálisan, bár nagyon leterhelve ellátni.

  Ha a fogyasztónak lehetősége van diktálni és lustaságból mégsem teszi, ne lepődjön meg, ha becsült számlát kap, plusz ez a számla nem a Dégáz, hanem a jogszabályok miatt bonyolult: a gázszolgáltató kénytelen ez alapján számlázni. A jelen gáztörvény így is 90 napos maximális határidőt ad a fogyasztónak rendezni tartozását, mielőtt bármiféle kikapcsolás elindulna, azon meg ne lepődjön meg a kikapcsolt ügyfél, ha hat hónap után, biztonsági okokból nyomáspróbát kell végeztetnie, amennyiben újra gázt akar fogyasztani. Úgyhogy vagdalkozás helyett vissza kéne venni egy kicsit a hangerőből: a szolgáltató megpróbál korrekt lenni ügyfelével (hiszen érte van), de ha az utóbbi inkorrekt (vagy ha jobban tetszik, sumák), és csak a jogait hangsúlyozza, de szerződéses kötelezettségeit elfelejteni (mondjuk fél évig fizetni), sok jóindulatra ne számítson. Persze lehet szolgáltatót is váltani, csak sokan azt felejtik el, hogy másutt is fizetni kell a gázért, éspedig ott is határidőre.”
 • 72. CID 2010. március 09. 22:18
  „A úriember egyébként ékszerész. Pang a piac, hiába no :)

  Ilyen hülye cikkeket csak a homáron lehet olvasni, 640 ft-ból, 38e huf, kicsit furcsa. Az ember elhalgat egy két infót, kicsit kiszínezi a dolgokat, és máris jön a hattyú halála, meg a pityergés. Persze tény, hogy a szolgáltatók ( pláne amelyeknek gyakorlatilag nincs versenytársuk ) aljas patkányok, de itt nem csak a "csigazabálókat" lehet említeni, lsd. SZETÁV.”
 • 71. Nostradamus 2010. március 09. 21:56
  „Csirén: Nem kimondottan Bajnaira gondoltam...”
 • 70. dodó 2010. március 09. 21:49
  „Valami miatt, meg a soha nem kérdező, csak minden siránkozást leíró és hitelesnek elfogadó riporter miatt én kissé kételkedem a "szerencsétlen" család könnyfakasztó történetében.”
 • 69. unknown 2010. március 09. 21:41
  „Ez nekem se tetszik, 69. gardiola: "Én már nem lepődöm meg semmin hisz a gáz szolgáltatás sincs magyar kézben hanem francia ha jól tudom!" Az állami vagyon eladásával is kell fizetnünk az ország eladósodását. Nagyon nagy valakiknek a politikai felelőssége. Ennyire a nyugatiaknak kiszolgáltatott országot csinálni Magyarországból, az már sok. De azért még mindig sokan hisznek az MSZP-nek... Akik értettek a szocializmus építéséhez, a kapitalizmus meghonosításához is (1986-1990 között az alapelvek lefektetése, a köztársaság Alkotmány változtatás nélküli kikiáltása és mindaz, ami ebből következett) és most értenének a hibák helyrehozásához is. Mek-mesterek...”
 • 68. gardiola 2010. március 09. 21:13
  „Én már nem lepődöm meg semmin hisz a gáz szolgáltatás sincs magyar kézben hanem francia ha jól tudom!
  Valahogy sose értettem meg hogy nekik miért éri meg nekünk miért nem ez egy kicsit furcsa!
  Na ezért kell elszámoltatni mind a 20 évet hogy ennek is végére lehessen járni miért adják el az országot a politikusaink! Ebben mind a négy párt benne van(mszp,fidesz,szdsz,mdf) remélem a JOBBIK eléri célját és elszámoltatja ezeket!
  Itt már nincs más kiút vártunk már ép eleget és ebből már elég volt győzzön a JOBBIK!”
 • 67. joy 2010. március 09. 21:05
  „Egyébiránt aki azt állítja, hogy sz.r a gáz, hazudik, nem igaz!
  Hónapok óta be kellene csukni azt a qrva ablakot, hogy a téli hideg ne vigye el a meleget a tökfőzelék alól!

  A gáz minősége az idióta kiszolgáltatótól teljesen független, ellenőrzött, télen-nyáton állandó minőségű, fűtőértékének ingadozása jóval a szabvány határértéken belül mozog!”
86 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos mandarin - a színfalak mögül

A szegedi nagyszínház bársonyfüggönyei mögött meglestük, hogyan sminkelnek a táncosok, mivel töltik a balettelőadást megelőző utolsó órát. Tovább olvasom