Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Gödörbe süllyedt a Kölcsey utca

Szeged - Hetek óta kerülgetjük a Kölcsey utcai kordonokat, a környéken lakók és a közelben dolgozók ölre mennek a közeli parkolóhelyekért. Az elkerített járdákon épphogy elfér egymás mellett két gyalogos, a babakocsi szinte súrolja az épületek falát.
– Nem elég, hogy mindkét lábamra bicegek, most még közlekedni is nehezebb. A bejárathoz közelebbi fém palló homorú, ami ha megázik, borzasztóan csúszik, minden tiszta sár, szinte életveszélyes kimenni az utcára – panaszolta a Kölcsey utcában lakó nyugdíjas, Kovács Györgyné.

Az asszony lakásával szembeni fodrászüzletben napközben nem ült senki a tükör előtti székekben. – Több az olyan idős vendégünk, akiket a bejáratig hoznak, mert nehezen mozognak. Nekik már az is megerőltető, ha egy saroknyit kell gyalogolniuk, ezért inkább nem jönnek – magyarázta Szekeresné Bálint Anna fodrász. Már írtak az önkormányzatnak és az Ikv Zrt.-nek is, mert több mint 50 százalékban csökkent a szalon bevétele.

Fotó: Karnok Csaba
Kacskaringós hídon közlekednek a gyalogosok a bankba, vagy haza.
Fotó: Karnok Csaba

Korábban megírtuk: az IKV Zrt. azoknak a vállalkozóknak, akik igazolják, hogy csökken a forgalmuk a rekonstrukció miatt, és erről kérelmet nyújtanak be, elengedi a bérleti díj felét. Persze abban az esetben, ha nincs tartozásuk se bérleti díjban, se közterhekben. Ha az üzletet bezárják a munkálatok idejére, akkor a teljes bérleti díjat is elengedhetik.

– Pár héten belül előttünk sem lesz járda. Akkor mi is bezárunk. Hiszen víz és gáz sem lesz a szalonban! – mondták a fodrászok. Így tett többek között a szemközti használtruha-üzlet üzemeltetője is.

– Okoz-e bosszúságot? Kerülnöm kell, ha leszállok a villamosról. Persze a kar épületén van egy hátsó bejárat, de ki tudja, meddig használhatjuk – mutatott az egyetem jogi karának Fekete Sas utcai ajtaja felé Kiss Bernadett. A hallgató épp vizsgáról sietett hazafelé. Elmesélte, hogy a főbejáratnál olyan kicsi a hely, hogy gyakran sor alakul ki, mikor egyszerre többen akarnak ki- vagy bejutni az épületbe. Nem beszélve a sárról: csapadékos időben érdemes cipőtisztítással kezdeni a vizsgára készülést.

Fotó: Karnok Csaba
Távolabb parkolnak, a péksüteményeket gyalog cipelik az élelmiszerüzletbe. Fotó: Karnok Csaba

A bankban is csökkent az ügyfelek száma, a kacskaringós hidat a járóknak is nehéz végigjárni, a kerekesszékesek jobb, ha még hetekig nem intézik a pénzügyeiket. Ottjártunkkor a hatalmas gödörben 15 munkást számoltunk össze, kezükben lapáttal – ebédelni készültek. A villamosmegálló felé sietve kikerültük az élelmiszerboltba péksüteményt szállító férfit: most oda, és a műszaki boltba is nehezebb az áruszállítás.

Káosz áprilisig

A Kölcsey utcától a Gutenberg utcán át a piacig terjedő felújítás, vagyis a belváros-rehabilitáció 3,3 milliárd forintba kerül, ehhez a város 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Uniótól. A projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. 4 tenderre osztotta a kivitelezést, kettőben pedig már nyertest is hirdetett: ők decemberben el is kezdték a munkát. Az első szakaszban a Kölcsey utcát sétáló utcává alakítják, a Reök-palota előtti utcarészből pedig tér lesz áprilisra. A felújításra az ATV Szeged Konzorcium kapott megbízást nettó 233 millió forint értékben. A háromtagú cégtársulást a fővárosi Arcadom Építőipari Zrt. vezeti. A közműcsere, valamint a teljes beruházás átadásának határideje: április.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. babar 2010. január 18. 21:54
  „Ez is csúszni fog...”
 • 89. abinya 2010. január 17. 12:07
  „Kit érdekel a fizetős övezet!!Nem lehet 20 métert menni sehol,se járdán,se uttesten.Olyanok az utak,hogy nyugotan le lehetne forgatni az Avatar-t szegeden.Meg sem tudod közelíteni a fizetős övezetet.Hova megy az utadó?Baktóba--kv pénz.”
 • 88. a_szamoán 2010. január 17. 11:27
  „Ha csak ez az egy utca lenne felforgatva...
  Azért ne tegyünk úgy mintha ez a felfordulás annyira rendben lenne...
  A városban nyugodtan lehetne egy harmadik világháborús filmet forgatni !
  A harmadik híd lett volna elöször a legfontosabb, azután a díszburkolat cicomázás, stb.
  Ebben a belvárosban csak a körőti dugóban álló autók füstjét lehet most is beszívni a felújított tereken sétálóutcákon. Ez pedig csak a nagykörút "körbezárásával" kerülhető el.”
 • 87. man 2010. január 16. 15:53
  „86: Tanuld meg értelmezni is az olvasottakat! A hozzászóló arra kíváncsi (mint ahogy én is), hogy a belvároson kívül miért vannak fizetős övezetek? Ennyire nehéz ezt felfognia mindenkinek??”
 • 86. Líra 2010. január 16. 11:31
  „41.Miért is kellene ingyen parkolnod? Ha valaki autót tart fenn, annak számolnia kell a költségekkel is: , adók, biztosítás, benzin, parkolás.
  Hogy ez sok....lehet, de nem kötelező! Nem életfontosságú! Ha sokallod old meg busszal!”
 • 85. Moon 2010. január 16. 00:16
  „84-nek. Sejtettem nem érted a lényeget. Miért kell egyeseknek mindent elmagyarázni? Magyar munkatempo+téli időjárás+magyar minőség= pocsék kivitelezés. Ennyire egyszerű semmiféle nyavajgás nincs itt egyszerűen politikai érdek megelőzi a józan észt. Figyelmedbe ajánlom az 1 villamos vonal rekonstrukciójának munkálatait hűen tükrözi a magyar valóságot. Átgondolatlan projektekre milliárdok úsznak el, a kötbér (már ha van) kifizetéséről meg úgy hallgatnak min valami nétpecsétes titokról. Nekem nem mindegy miként verik el egyesek a lóvét. Már bocsánat.”
 • 84. vuk 2010. január 15. 14:37
  „83. hozzászólás Moon 2010.01.15. 12:18

  Nyaron meg az lett volna a hiszti hogy "miert most, ilyenkor van turistaszezon, erre felturjak a varost!".
  Legalabb csinaljak. A muzeum melletti vakondturast meg rasselzsakos keriutest is megcsinalhatnak vegre 10 ev utan.”
 • 83. Moon 2010. január 15. 12:18
  „Húzzatok bele! Közeleg a választás! Ismerve a magyar munkamorált (van erre példa a városba bőven) mi a bánatért a tél kellős közepén indult a kivitelezés amikor az időjárás nem igazán építőipari munkák kivitelezésére alkalmas?”
 • 82. makákó 2010. január 15. 10:43
  „Sírni tudni kell:))))
  Nem is szegeden lennénk, ha valaki nem vérnyogna...:)))
  Annyira sajnálom, hogy mindjárt én is sírok!
  :)))
  HACCP: biztos a boltban egyesével átmossák a zsemlét:)))”
 • 81. gróf 2010. január 15. 08:45
  „80!
  :D Nekem az Indul a bakterház túró összeszedős jelenete ugrott be!
  Sejted hányszor gurul egy zsömle a földön és mennyi kéz fogja meg mire a szánkba kerül?
  Minden uborka be van nejlonozva amit a boltba veszel, pedig meg tudod mosni...de a kenyér egész nap porosodik a bolt polcán, nem beszélve a fogdosásról, szállításról.
  Ilyenkor nincs ÁNTSZ?”
 • 80. Vega 2010. január 14. 22:50
  „a képen levö bácsinak üzenem hogy welcome to europe. ha közvetlenül a bolt elött áll meg, akkoris a földön húzza végig a motyót, szóval haccp szempontból most legalább tényleg odakell(ene) figyelnie. hozzánk nem egy beszállító alapból úgy érkezik hogy ottvan a saját békája a kocsin (legtöbbször jungheinrich, ami használtan alsóhangon is kb 50.000huf). szólni köll a cégnél hogy most már más szelek fújnak, mint a ´80-as években. legalább egy kézikocsit a melósnak, különben ott a kép a délmagyaron....”
 • 79. valoperes_zugugyved 2010. január 14. 22:15
  „moderálva”
 • 78. valoperes_zugugyved 2010. január 14. 22:15
  „moderálva”
 • 77. valoperes_zugugyved 2010. január 14. 22:14
  „3 héttel ezelött is igy állt a lófara! elfogyott a cement vagy szétfagyott?”
 • 76. papsajt 2010. január 14. 21:38
  „Korzó Imbisz, krémfagyi, kaszinótojás

  Hogy áll már a parkoló ház a Tisza L krt.-on?

  Mert kevesebb kocsi nem lesz. Ez tendencia,nem jelenség.”
 • 75. Mignon 2010. január 14. 21:06
  „Szivem!

  Kölcsey utca!

  Egyszer nyomdasz munka utan, ejszakas voltam, beültem a Korzo cukiba, es egy egyedül ott kavet szürcsölgetö hölgynek mondtam,
  hogy :
  -Szeretlek.

  Oda jött a pincernö, Ilonka neni es mondta nekem, hogy ö ma többet nem szolgal ki engem!

  Pedig, csak reggel 7-ora volt...

  Kölcsey utca!
  Szeretlek!

  :))))))”
 • 74. .suhym. 2010. január 14. 20:58
  „Karnok Csabanak megrovas........ fenykepezomasinaja nem ismeri a HACCP-t!:))))))))))))))))))
  Javitasi lehetoseg a photoshoppal esetleg........ a jo porosak lehetnek igy "puceran" zsemlecskeket (is)? :))))))))))”
 • 73. .suhym. 2010. január 14. 20:51
  „55. hozzászólás N.P. 2010.01.14. 15:57

  "Baratom", hogy Te milyen foldhozragadt vagy (velem egyutt), semmi fantaziad sincs (velem egyutt), hogy odakepzeld azt a franya aruszallito kiskocsit?:))))))))))))))))

  .........................................................................................

  72. hozzászólás Mignon 2010.01.14. 20:44

  Csalodtam benned, semmi szerelmesedes a Kolcsey utcaban?:)))))))))))))))))”
 • 72. Mignon 2010. január 14. 20:44
  „Ne szidjatok a Kölcsey utcat!
  Szeged szive.

  Ahol most a McDonalds van, az volt a "Korzo" cukraszda.
  A Kölcsey u.-ban mellette levö haz a Delmagyar nyomdahoz tartozott!
  A foto es klise reszleg volt ott. Ott dolgoztam!
  Az ablakbol a Lofarat is lehetett latni.

  Szeged!
  Kölcsey utca!

  En, igy szeretlek!

  Felszantva is!”
 • 71. igazságkereső 2010. január 14. 20:33
  „Haitiban súlyos földrengés volt.Brad Pritt és Angelina Jolie 1 millió dollárt ajánlott fel azonnal.Vajon Kapolyi László és a többi milliárdos itt Magyarországon miért nem tett felajánlást humanitárius okokból? Nem csak az embereket kellene megkopasztani a VILLAMOSÁRAM SZOLGÁLATATÁSI BEVÉTELEIBŐL!
  Érdekes éehet még a válasz erre!!”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik a kesze-kusza Mars tér

Az építők – bontók – dolgoznak, az őstermelők, kereskedők árulnak: így megy most az élet a szegedi Mars téren. Tovább olvasom