Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Göncz Árpád is kiállt Ságvári neve mellett

Szeged - ˝Az iskola büszkén viselheti nevét.˝ Ezt mondta ki még 1991-ben a Ságvári-gimnáziumról a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke. Hasonlóan nyilatkozott az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád is. Mindkét papírt megőrizte az iskola egykori igazgatója, akit ezek után tíz évig nem is zaklattak azzal, hogy nevezze át az iskolát.
„Ságvári Endre az antifasiszta ellenállás bátor harcosa volt. 1944 nyarán csendőr nyomozókkal vívott fegyveres összecsapás során vesztette életét. Az iskola büszkén viselheti nevét." Ez áll abban a levélben, melyet Vásárhelyi Miklós, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke küldött 1991 márciusában a Ságvári-gimnázium akkori igazgatójának. Kánitz József kérte állásfoglalását, miután az évi kinevezésekor egyből támadni kezdték: miért nem nevezik át az intézményt.

– A Csurka István-féle jobboldali POFOSZ reklamált. Azt mondták: nézzek ki az ablakon. „Hát nem találok különb embert?" – idézte fel a 74 éves, nyugalmazott igazgató lapunknak az első átnevezési kísérletet. – Én akkor meg is kérdeztem a tantestületet, akik ragaszkodtak az intézmény nevéhez. Ezt követően kértem állásfoglalást a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökétől, méltó-e Ságvári Endre arra, hogy az iskola viselje a nevét. A mai napig kívülről tudom a válaszát.

Fél évvel korábban egyébként Göncz Árpád akkori köztársasági elnök is küldött levelet az iskolának. „...szívemből remélem, hogy a mostani beteges láz lehűltével a történelem teljes igazságot szolgáltat neki. Bőven rá is szolgált – a magyarság szolgálatával, emberségével, bátorságával" – áll a pecsétes írásban.

– Innentől kezdve amikor nyaggatni kezdtek az átnevezéssel – sokszor nem is megfelelő hangnemben –, csak elővettem ezt a két írást és a reklamálók kezébe adtam – mesélte Kánitz József. A következő 10 évben, amíg igazgató volt, ez a dolog már nem merült fel többet.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy úgy tűnik, most végigviszik a névváltoztatást az ezért kampányolók, a 74 éves egykori igazgató azt mondta: rosszulesne neki, ha ez megtörténne.

– Ságváris diák voltam 1955-től, majd tanárjelölt, szakvezető és igazgató ugyanitt. Én ragaszkodnék a névhez. De ha kénytelenek lennénk megválni tőle, akkor talán csak a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának kellene nevezni. Úgyis mindenki Ságvárinak fogja hívni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya nevel, apa játszik?

Egy kétgyermekes édesanyát, egy gyermekével otthon maradó édesapát, valamint Szalma Ibolya… Tovább olvasom