Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Grecsót, Freit és Ken Follettet olvasunk

Szeged - A szegedi könyvtárosok szerint a felgyorsult életvitel meglátszik a könyvtárak beiratkozási és kölcsönzési statisztikáin. A sztárszerzők kötetei viszont mindig népszerűek.
– Leggyakrabban krimit olvasok, az köt le. Kevés időm marad kedvencekre a kötelező olvasmányok mellett – mondja az érettségire készülő Nagy Mihály Gábor. A szegedi egyetem doktori képzésén tanuló Bíró Gyöngyvér magyar szerzők mellett Jules Vernét olvas szívesen. Imádja a régi könyvek illatát, sokat jár könyvtárba, de látja, hogy nem ez jellemző a korosztályára.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárnak tavaly közel 47 ezer regisztrált olvasója volt, közülük 28 ezren legalább havi, 15-16 ezren napi rendszerességgel látogatják a bibliotékát, ami a jobbak közé tartozik országos viszonylatban.

– Az elmúlt öt-hat évet tekintve csökkenő tendenciát mutat a beiratkozottak száma, ami országosan is igaz – mondta Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese. Hozzátette, növekszik viszont a távoli könyvtárhasználók száma. Az elektronikus könyvtárban már 40 ezer dokumentum található: helyismereti kötetek, színházi plakátok, képeslapok és régi könyvek is olvashatók az interneten keresztül.

A legnépszerűbb könyveket szinte csak előjegyzéssel lehet kölcsönözni. Fotó: Frank Yvette
A legnépszerűbb könyveket szinte csak előjegyzéssel lehet kölcsönözni. Fotó: Frank Yvette

A szegedi és Csongrád megyei gyerekek legszívesebben Bálint Ágnest, Bartos Erikát és Marék Veronikát nézegetik és hallgatják. De népszerű Berg Judit Maszat-sorozata, valamint a Panka és Csiribí, illetve nagyon sok gyerek olvassa a nagyobbaknak szóló Rumini köteteit. Kulcsár Marianna, a Somogyi gyermekkönyvtárának vezetője szerint a kicsik előszeretettel olvasnak saját életük kérdéseire válaszokat adó könyveket, ilyen például Jeff Kinney Egy ropi naplója és Egy zizi naplója című kötetei, amelyek egy-egy rosszcsont fiúról és lányról szólnak.

10 új könyv, amit minden szegedinek el kell olvasnia

Szeged és környékének irodalmi élete, ha nem is virul, de köszöni szépen, jól van. Évről évre friss kötettel jelentkezik a szegvári születésű és Szegeden tanult Grecsó Krisztián, akinek idén jelent meg Megyek utánad című regénye. A Szegedi Tudományegyetemen oktató Szilasi László is idén adott ki kötetet, A harmadik híd címmel. Temesi Ferencnek 2013-ban két regénye is megjelent, Apám, illetve Bartók címmel. Szegeden alkot korunk egyik legígéretesebb fiatal írója, Bene Zoltán, tavaly kiadott Farkascseresznye című regénye a 16. századi török idők Szegedéről szól. Ugyancsak tavaly jelentette meg legutóbbi regényét a többszörösen díjazott tanár, Árpás Károly, Béke Poraikra címmel. A könyv, az olvasó és a szerző is fontos szereplője Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv című meseregényének. A fiatal költő és író, Lanczkor Gábor idén jelentette meg Folyamisten című regényét, ebben Angliában szerencsét próbáló magyar fiatalok élete is megelevenedik. Ugyancsak 2014-ben jelentek meg Csontos Márta A Sehol szélén és Lesi Zoltán Merül című verseskötetei.
– A legnépszerűbb könyveket szinte csak előjegyzéssel lehet kölcsönözni. Tavaly E. L. James A szürke ötven árnyalata és Szepesi Nikolett Én, a szexmániás című vallomáskötete vezette a listát. Idén Ken Follett Évszázad-trilógiája és a Lenyűgöző teremtmények, valamint John Green Csillagainkban a hiba című könyve a legnépszerűbb, utóbbira tizenegyen várnak éppen – mondta Bozsó Katalin kölcsönző könyvtáros. Elöl van a listán Suzanne Collins Az éhezők viadala és Markus Zusak A könyvtolvaj című könyve. Alexander Eben A mennyország létezik című könyvére is sokan várnak, ez a kötet egy idegsebész túlvilági tapasztalatairól szól.

Megtudtuk, hogy a kölcsönzési statisztikák szerint a külföldi sikerszerzők között van David Baldacci, Lee Child, Ken Follett, Jeffrey Archer, Jill Mansell, George R. R. Martin, Henning Mankell, Ljudmila Ulickaja. A legolvasottabb magyar szerzők: Grecsó Krisztián, Frei Tamás, Tóth Krisztina, Bán Mór, Dragomán György, Fejős Éva, Vass Virág, Nádasdy Borbála, Závada Pál, Fábián Janka és Kati Marton.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket mentettek a rendőrök

Több átfagyott és magatehetetlen embert is megmentettek az elmúlt napokban a Csongrád megyei rendőrök. Tovább olvasom