Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Gregor József visszavonul

Gregor József úgy döntött: befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett sikeres énekesi pályafutását. Kossuth-díjas basszusunk minden előadását lemondta, nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon. Úgy érzi, elfáradt, és a gyógykezelés miatt is pihenésre van szüksége. Döntéséről lapunknak beszélt először.
Gregor József Tevjeként a Hegedűs a háztetőnben – ebben a szerepben sem vállal több fellépést. Fotó: Miskolczi Róbert
Rengeteg fellépést vállalt az utóbbi évben Szegeden és országszerte Gregor József. Világjáró basszistánk már a Csárdáskirálynő júliusi Dóm téri előadásai előtt azt nyilatkozta lapunknak: elfáradt, fontolgatja, hogy a következő színházi szezont még végigcsinálja, utána azonban visszavonul, nem énekel többet. A szegedi városháza udvarán augusztus elején megtartott hagyományos születésnapi koncertje előtt is mondta: pályája befejezésén gondolkodik. Szeged 66 éves díszpolgárát gárdonyi nyaralójában értük utol a kérdéssel: hogy van?

– Nagy fáradtságot érzek. Valószínűleg az elmúlt 48 évét. 1958-ban kezdtem énekelni, azóta nem volt megállás. A lábam ödémás lett, a napokban voltam laborvizsgálaton, ahol megállapították: kevés a véremben az albumin. Az orvosaim szerint ennek nincs köze a két évvel ezelőtti műtétemhez. Végigcsináltam a rendkívül sűrű előző évadot, most viszont hosszú gondolkodás után eldöntöttem: nem lépek fel többet – mondja Gregor József. Az ország legnépszerűbb operaénekese összes tervezett szegedi és budapesti előadását lemondta már.

Gregor József az Operaházban és a Szegedi Nemzeti Színházban is több főszerepet játszott volna a most induló évadban. Számos koncertfelkérése is volt.

Gregor József legutóbb augusztusban, a szegedi városháza udvarán énekelt. Fotó: Frank Yvette
– Az operaházi Don Pasquale-próbáktól tettem függővé, hogyan tovább. Pál Tamás barátom vezetésével nagyszerűen sikerült az első ülőpróba. Utána be kellett mennem kezelésre a székesfehérvári kórházba, másnap viszont már rohantam a következő próbára, ahol bebizonyosodott: a színpadi szaladgálásokkal együtt már nem megy úgy az éneklés, mint korábban. Ezért lemondtam az operaházi előadásaimat. Azután Szvétek Laci kollégám szervezésében felléptem a szokásos ócsai koncerten, ahol a Rágalom-áriát és a Don Pasquale nevezetes duettjét énekeltem. A közönség szerencsére nem vett észre semmit, de én tudtam: amit eddig egy levegővel énekeltem a Hadaró-kettősben, azt most három levegővétellel csináltam meg. Vannak kollégák, akik mindig így éneklik, én viszont nem így szoktam meg. Ezután a koncert után megbeszéltük Marikával, a feleségemmel, hogy befejezem. Ezt a pályát csak örömmel, jókedvvel szabad csinálni. Nem engedhetem meg magamnak, hogy halálfélelemmel lépjek színpadra. Nem ezt szokta meg tőlem a közönség. Felhívtam az összes színházat, koncertszervezőt, és minden fellépésemet lemondtam. Többen a kardjukba dőltek. Székhelyi Jóska is, hiszen a szegedi színház talán legsikeresebb produkciója a Hegedűs a háztetőn – mondja Gregor József, aki 1958-ban a Honvéd Együttesben kezdett énekelni, és nem mindennapi pályafutást tudhat maga mögött.

Tevjét nem játssza más

– A társulat és a közönség őszinte fájdalmára levettük a műsorról a Hegedűs a háztetőnt. Gregor Jóska ugyan előzékenyen felajánlotta, hogy segítene a próbákon annak, aki átvenné a szerepét, de ez a sikerprodukció teljesen az ő nevéhez fűződik, személyes etikai kódexem szerint nem tartom megengedhetőnek, hogy valaki más játssza Tevjét. Minden szempontból óriási veszteség ez a döntés, hiszen akkora az érdeklődés, hogy legalább harminc előadást tarthattunk volna még ebből a musicalből – mondta tegnap Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. – Jóska korábban A windsori víg nők Falstaffját is örömmel vállalta. Miután ez a bemutató csak jövő tavasszal lesz, huncutkodik még bennem a remény. Ezt a premiert azonban mindenképp megtartjuk.

– 48 éve énekelek. Ez gombócból is sok! A Jóisten most csöngetett, és azt mondta: Itt a pillanat, hagyd abba! Nem fogom föl tragédiaként. Ahogyan az ember pályája egyszer elkezdődik, valamikor véget is kell érnie. Kijutottam a New York-i Metropolitanbe, ahol három szerepben is sikert arattam. Végigénekeltem Amerikát és Nyugat-Európát. A pályafutásom megelégedéssel tölt el. Sok fáradsággal, küzdelemmel járt, de rengeteg örömöm is volt benne. Szép emlékeim maradtak. Alacsony albuminszintem miatt a héten infúzióval vérplazmát kapok a székesfehérvári kórházban. Utána kicsit pihennem kell. Biztosan sok jó orvos van máshol is, de én maximálisan megbízom szegedi énekes kollégám sebész testvérében, Altorjay Áronban, aki a műtétemet is csinálta. Ragaszkodom hozzá, ezért az ő kórházukban kezelnek. Ez azért is ideális, mert közel van Gárdonyhoz, ahol kora tavasztól késő őszig az év nagyobbik részét töltjük. Aki már készítené a fekete ruháját, annak azt üzenem: sok molyirtóval tegye el.

Gregor József humorérzékét nem vesztette el, azt viszont nem tudná elviselni, ha – mint néhány kollégájától, aki nem tudta jókor abbahagyni – tőle is megkérdeznék: Miért kell még énekelni?

– Inkább hiányozzak, mint szánakozzanak rajtam. Besokalltam, elfáradtam a sok millió kilométeres állandó utazásban. Logikusnak tartom a döntésemet, nincs mögötte titok. Ezentúl többet olvasok majd, internetezek, zenét hallgatok. Most jöttem rá, hogy százhúsz lemezfelvételemnek csak a töredéke van meg. Megkérem a kiadókat, küldjenek mindegyikből egy-egy példányt. Szeged díszpolgáraként továbbra is minden jeles társadalmi eseményen megjelenek, ahová hívnak. A napokban Botka Laci invitált az Európa-díj átadására. Ott leszek. Tanítást nem vállalok, de szívesen meghallgatok olyan fiatal énekeseket, akik nem dicséretet várnak, hanem az őszinte véleményemre kíváncsiak. Később a rendezéstől nem zárkózom el, mert tudnék újat mondani. A Szegedért Alapítvány gálaestjének szervezésében továbbra is segítek Bódi Györgynek, fellépést azonban már ott sem vállalok. Az éneklés olyan, mint a sport: nem szabad hirtelen abbahagyni. El is határoztam: a magam kedvére mindennap gyakorolok majd fél órát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged legforgalmasabb játszótere van veszélyben

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szülők, hogy megmentsék Szeged legszínvonalasabb és legforgalmasabb… Tovább olvasom