Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Groteszk napló politikusportrékból

A művészetnél „pornográfabb" valót jeleníti meg híres-hírhedt politikusokról és közszereplőkről készült festményeivel drMáriás, azaz Máriás Béla. A Tudósok zenekar frontembere afféle összművész, aki alkotásaival előbb fejbe vág, majd érni hagyja a gondolatot, az érzést – csakúgy, mint a pálinka.
– Nemcsak  énekes-trombitás-harsonás-szaxofonosként, de az akció- és összművészetek képviselőjeként is számon tartják. Van olyan vadregényes egy performance-művész élete, hogy reggel kávé helyett mondjuk pálinkát főzzön?
– A pálinka nagyon jó olyan értelemben, hogy felszabadítja az embert, mielőtt a rabjává tenné. Az én művészetem is egyfajta pálinka, amely előbb fejbe vág, majd érni hagyja a gondolatot, érzést, kérdőjelet. Vagyis a közvetlen megnyilvánulásokat szeretem, ahol megjósolhatatlan, hogy egy bizonyos helyzetben milyen őrültséget csinálok majd. A legfontosabb, hogy a művészetet ne teherként, kényszerként vagy bizonyos elvárásoknak megfelelve akarjuk megvalósítani, hanem ösztönösen. És ha úgy csináljuk, akkor a kávé- és a pálinkafőzés ugyanúgy jó lehet, bár utóbbira már régen volt nálam példa.

– Hogyan kapcsolódnak ide a sokat emlegetett, magyar közéleti szereplőkről és hírességekről készült portréi, többek között André Goodfriend leköszönő amerikai ügyvivő nagykövetről, Orbán Viktor miniszterelnökről vagy Cicciolina  pornószínésznőről?
– Számomra a képzőművészet egy fontos és jó eszköz arra, hogy általa bekapcsolódjak a világunkról szóló beszélgetésbe. A pártok, tévécsatornák, újságok ilyen-olyan érdekből, megfontolással tolmácsolják a híreket, én meg a saját elképzelésem szerint mutatom be a hőseink – általam hitt – lényegét, karakterét, küldetését. A célom eljutni arra a pontra, hogy a közönség hahotázzon a politikusokon, a politikusoknak pedig megérje komoly összeget fizetni nekem azért, hogy ne fessem meg őket, és így ne lopjam el látszatukat, lelküket.

Máriás Béla, azaz drMáriás egyik célja, hogy a politikusoknak megérje komoly összeget fizetniük azért, hogy ne fesse meg őket. FOTÓ: DM
Máriás Béla, azaz drMáriás egyik célja, hogy a politikusoknak megérje komoly összeget fizetniük azért, hogy ne fesse meg őket.
FOTÓ: DM

Szegediek forgatták az új klipet

Egy szegedi alkotócsapat készített a múlt héten debütált Tudósok-kliphez, a Nincs meg a pénzemhez videoklipet. A videó érdekessége, hogy részben egy hajléktalanszállón készült. A Tudósok csapata választotta ki a dalt és az operatőrt, Oláh Viktort, aki köré egy friss szegedi csapat verbuválódott. – A forgatás spontán és improvizatív volt, amely inkább szólt a szórakozásról, mintsem a komoly munkáról – árulta el Kállai Ákos, a videoklip rendezője.

– Mi jár a fejében, amikor megfest mondjuk egy Lázár János-portrét, amelyen a Miniszterelnökséget vezető miniszter piruettezik, miközben piros hó esik?

– Az egész életemet különböző diktatúrák határozzák meg. Gyerekként a lágy titói (Josip Broz Tito jugoszláv forradalmár és államfő volt – a szerk.) diktatúrában nevelkedtem, ahol jólét volt, de nem lehetett szabadon beszélni. Amikor jött a délszláv háború, és átjöttünk Magyarországra, azt láttam, itt is beleivódtak az emberekbe a súlyos történelmi múlt maradványai, amelyhez sérelmek, vágyak kötődnek. Úgy gondoltam, menekülés helyett szembefordulok ezzel a teherrel, és olyan embereket festek meg, akik különböző vágyakat és örömöket, vagy kudarcokat és fájdalmakat jelenítenek meg. Csodálatos perverzitás újraértelmezni őket, más kontextust adva újraírni azokat az arcokat, amelyek a hétköznapi emberek számára isteni tulajdonságokat jelenítenek meg. Ez egy újrahasznosított művészet, amelyben a nyugat-európai képzőművészet köz-
helyeit ötvözöm a kemény magyar jelen közvetlenségével és durvaságával. A kettő olyan elegyet ad, amely le tudja képezni, milyen lelkiállapotok jellemzők a mai Magyarországra.

André Goodfriend, a Mintás jóbarát című képen.
André Goodfriend, a Mintás jóbarát című képen.

– A Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című kép például magához a miniszterhez került, méghozzá L. Simon László államtitkár ajándékozta neki. Hol a határ politika és művészet között?
– A képeimet azért festem, mert egy-egy napihír vagy esemény agresszivitását saját intim, szellemi-művészi szférámban dolgozom fel. Megéneklem a hősöket és hőstetteiket, így kialakul egy hétköznapi groteszk napló. Téves dolog, hogy mindannyian a politikától várjuk a megváltást, hogy megoldja az életünket. Az embereknek kellene befolyásolniuk a politikát a józanságukkal, az elvárásaikkal és az elszámoltatási következetességükkel ahelyett, hogy egy-egy politikust rocksztárként vagy istenként tisztelnének, és bármilyen döntésébe beleegyeznek, legyen az az egyik nap fehér, a másik nap fekete. Ezzel együtt művész vagyok, nem keveredem a politikába, minden politikust ugyanúgy kezelek.

– Mi volt eddig a legextrémebb reakció egy-egy munkájára?
– A legjobb, hogy az emberek megjegyzik a képet, és elgondolkodnak rajta, felkavarja őket, akár felháborodnak, akár nevetnek rajta – ez a művészet legfontosabb szerepe. A legjobb visszajelzés az volt, amikor meghívták a munkáimat a Ludwig Múzeumba és a Műcsarnokba, és ott egymás mellett lógott Kádár és Horthy.

A miniszterelnök-portré címe: Viktor sír. drMáriás munkái
A miniszterelnök-portré címe: Viktor sír. drMáriás munkái

– Ki lesz a következő „célpont"?
– Kérdezték már, hogy a szánkózó Simicska Lajos milliárdos üzletembert megfestem-e. Nem tervezem, de érdekes, hogy a munkám létrehozott egy gondolatrendszert az emberekben, és hasonló ötleteket vált ki belőlük.

– Mit szól a Tudósok underground zenekar a hírekben gyakran felbukkanó, mindent felfedező brit tudósokhoz?

– Ők a konkurenciánk, akik albán, görög és új-zélandi kollégákkal együtt kutatnak mindenféle hasznos és haszontalan dolgot. Mi öntudósok lévén saját magunkat tanulmányozzuk, és keressük szívünkben a lángot, tüzet, ösztönt, ihletet.

– Gyakran találkozhatunk önnel Szegeden, zenekarával rendszeresen ad koncertet a Tisza-partiaknak. Otthonosan mozog a napfény városában?
– Szeged számomra egy izgalmas ufóváros, mert mindig a múltra ismerek benne, ezért részben vonzó, részben lidérces. Édesapámra emlékeztet, aki itt élt és fejezte be az orvostudományi egyetemet, valamint Szeged Budapestről félút hazáig, a vajdasági Újvidékig, így minden találkozás vele sok-sok emléket és érzelmet ébreszt bennem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesiek és vásárhelyiek nyerték a Kazinczy-versenyt

A verseny három fordulóból állt. Először hangsúlyjelölés volt a feladat, majd egy szabadon választott és egy zsűri által kijelölt szöveget kellett felolvasni. Tovább olvasom