Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Grúz szoprán és francia bariton nyerte az operaversenyt

A legjobb produkció, a Haláleset a családban főszerepét alakító francia baritonista, Philippe Brocard és a Mileva címszerepét éneklő grúz szoprán, Victoria Markaryan nyerte az ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi Armel-operaverseny két fődíját.
A Duna World és interneten az Arte Live Web élő közvetítése révén világszerte nyomon követhették az érdeklődők az ötödször megrendezett nemzetközi operaverseny szegedi döntőjének hétfői díjátadó gálaestjét a nagyszínházból. Az ünnepi koncerten a hét döntős énekes klasszikus repertoárjából adott elő népszerű Mozart-, Rossini-, Verdi-, Gounod- és Giordano-áriákat Gyüdi Sándor karmester, színigazgató vezényletével, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Grúz szoprán és francia bariton nyerte az operaversenyt. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Az Arte Televízió elismerését, a publikum internetes szavazatai alapján a legjobb produkciónak járó közönségdíjat Gérard Facq, az Opéra-Théatre d’Avignon igazgatója a New York-i versenyprodukciónak adta át: William Mayer operáját, a Haláleset a családbant Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte. A neves színházi szakemberekből álló zsűri a legjobb produkciónak járó díjat is Alföldi Róbert csapatának ítélte – az elismerést átadó Solymos László alpolgármester azt is hangsúlyozta: Szeged önkormányzata továbbra is elkötelezetten támogatja az Armel-fesztivál megrendezését.

Grúz szoprán és francia bariton nyerte az operaversenyt. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Bernard Faivre D’Arcier zsűrielnök, a Biennales de Lyon és Arsenal de Metz elnöke a legjobb női opera-előadó díját a szerb versenyprodukció, a Mileva címszerepét éneklő grúz szopránnak, Victoria Markaryannak, a legjobb férfi opera-előadó díját a Haláleset a családban főszerepét alakító francia baritonistának, Philippe Brocardnak adta át.

Különdíjat kapott a fesztiváltól Petrovics Eszter, az élő televíziós közvetítések állandó rendezője. Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója különdíjat ajánlott fel a fesztivál legjobb magyar énekesének, Miksch Adriennek: egy főszerepre szóló meghívást a nemzeti dalszínház 2013/14-es szezonjára.

A gálakoncertet a két győztes zárta egy-egy slágeráriával.

Grúz szoprán és francia bariton nyerte az operaversenyt. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Az idei zsűri
A nemzetközi operaéletben jól ismert, neves szakemberekből állt idén is a fesztivál zsűrije. A grémium elnöke Bernard Faivre D’Arcier (Franciaország), a Biennales de Lyon és Arsenal de Metz elnöke volt. A testület tagja volt: Raymond Duffaut (Franciaország), a Chorégie d’Orange igazgatója és az Opéra-Théatre d’Avignon művészeti tanácsadója; Gérard Facq (Franciaország), az Opéra-Théatre d’Avignon igazgatója; Henry Little (Nagy Britannia), az Operaházak Nemzeti Szövetségének elnöke és az Orchestras Live igazgatója; José Correia (Franciaország), az Arte tévécsatorna programigazgatója; Walter Kobéra (Ausztria), a Neue Oper Wien igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója.

Grúz szoprán és francia bariton nyerte az operaversenyt. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri akció ingyenes járművizsgálattal

A rendőrség teljes körűen és kiemelten vizsgálja a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát. Tovább olvasom