Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Gundeles a rácponty Ópusztaszeren

Ópusztaszer - A híres Gundel étterem vezető konyhafőnöke főzött szombaton Ópusztaszeren. Merczi Gábor a sokak által ismert rácpontyot gondolta újra.
– Nem úgy készítjük, ahogyan a háziasszony – mondta Merczi Gábor, a Gundel étterem executive chef-je az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban felállított konyhában készülő rácpontyról szombaton.

A parkban Böjtös gasztrohétvégét tartottak, a Chaîne des Rôtisseurs-díjas nemzetközileg is elismert konyhafőnök Kertész Pétert, az ÓNTE igazgatóját fogta be kuktának.

történelmi főzőcske. fotók: segesvári csaba
Történelmi főzőcske: Kertész Péter és Merczi Gábor.
Fotók: Segesvári Csaba

– A rácponty olyan, mint a francia rakott burgonya hallal. A tejfölt besamel mártással helyettesítjük, mert így jobban összeáll az étel, a friss paradicsomot pedig paradicsom lekvárral. A sütéskor így nem folyik szét a paradicsom leve – árulta el a titkot a Gundel konyhafőnöke. Hozzátette, budapesti éttermükben böjti-menüt is készítettek.

– A magyar vendégeknek szeretnénk különlegességekkel kedveskedni, minden kísérletezés jó – mondta a böjti ételsorról Merczi Gábor. A szerb eredetű rácponty gyorsan elkészült a konyhafőnök vezetésével, az apró mesteri fogásokat a park látogatói is végig követhették.


De nem csak a chef főzött, a skanzennél a látogatók a Bárány Kisvendéglő, a Biocsemege Bolt, és Főzőiskola, a Diófa Vendéglő, a Gundel Étterem, az Őrangyal Gasztroház, és a Szeri Csárda ételeit is megkóstolhatták. Asztalra kerültek a Vásárhelyi Ízök is: beleharaphattunk a főtt perecbe és ehettünk vízönkőttöt is. Utóbbi egy mákos-diós édesség, ami egy zsírból, tojásból, tejfölből készült tészta, amit valóban vízben kelesztettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb nyitva tartás az okmányirodákban

Meghosszabbított ügyfélfogadási rendben tartanak nyitva az okmányirodák hétfőtől április 7-éig. Tovább olvasom