Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Gyógyító vörös gyümölcsök

Szeged - A gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Ma már egyre többen felismerik a vörös gyümölcsök jótékony hatásait. Megnéztünk néhányat, milyen betegségekre szolgálhatnak gyógymódul.
A gyümölcs fontos éltető erő, egészségvédő hatása bizonyított. A színes termések növényi festékanyagokat, úgynevezett flavonoidokat, polifenolokat  tartalmaznak, ezáltal antioxidáns hatásúak, így védenek a daganatos betegségek és az öregedés ellen.

De ez még nem minden, számos betegségre szolgálhatnak gyógymódul. Víztartalmuk kimossa a szervezetből a toxikus anyagokat, ezáltal kiválóan méregtelenítenek, feltöltik a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Rosttartalmuk a bélműködést is segíti. Szilágyi Károly természetgyógyász orvostól, a hagyományos kínai orvoslás szakértőjétől megtudtuk, egyre szélesebb körben ismerik a vörös gyümölcsök gyógyító hatását.

Az áfonya például köztudottan érfalvédő, értisztító, azaz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és gyógyítására kiválóan alkalmas, csakúgy mint a fekete ribizli. A fekete áfonya látásjavító hatását is ismerik. A vörös áfonyát a húgyúti panaszok: felfázás, vesekő, vesehomok kezelésére használják, mivel számos antibakteriális anyagot tartalmaz. Tisztító hatású savakban gazdag, ezáltal csökkenti a húgysavszintet. A szakember elmondta, ezekben a gyümölcsökben nagyon sokféle immunerősítő vitamin megtalálható.

A daganatos betegségek ellenszere lehet a szeder is. Fotó: Karnok Csaba
A daganatos betegségek ellenszere lehet a szeder is. Fotó: Karnok Csaba

Egy amerikai kísérlet bizonyította, hogy a ribizli, az eper, az áfonya és a málna kivonata elpusztítja a vírusokat. Az eper pedig oldja a fogkövet, illetve szabályozza a máj működését, és tisztítja az epehólyagot. A málna is jó hatást gyakorol a máj méregtelenítő folyamataira, magocskái pedig segítik az emésztést. A cseresznye és a meggy gazdag káliumban, kalciumban és vasban. A cseresznyelé antibakteriális anyagokat tartalmaz, jól kezelhető vele a fogszuvasodás, sőt meg is előzhető.
Szilágyi Károly hangsúlyozta, hogy egy deci bor az egészséges szervezetre jótékony hatású.

Tea és kapszula

Nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a gyümölcsöket. Természetesen frissen, termés formájában a legjobb. Ugyanakkor a forró víz minden összetevőt kiold a teafűből, és gyorsan felszívódik, míg a kapszulákban inkább meghatározott hatóanyagokat koncentrálnak nagyobb mennyiségben.

– A szőlőben magas koncentrációban kimutathatók az úgynevezett polifenolok és tanninok. Így ígéretesnek bizonyultak a vírusok ellen, és rákellenes hatásáról is beszélnek. A bor pedig fertőtlenítő hatású, még alacsony koncentrációban is gyorsan elpusztítja a legtöbb baktériumot, illetve a vírusokkal is elbánik. Növeli a HDL-koleszterin mennyiségét a szervezetben, ezáltal – ha még nem is száz százalékig bizonyított – véd a szívbetegség ellen. Ez a hatás valószínűleg a szőlőben lévő vagy a bor erjedése során keletkező, biológiailag aktív összetevőknek köszönhető.

– Ilyenkor nyáron különösen fontos a gyümölcsök gyakori fogyasztása, ugyanis hűtik a szervezetet – magyarázta Szilágyi Károly. – De soha ne fagyasszuk le a gyümölcsöt, inkább napérlelt, esetleg aszalt legyen, mivel az emésztőszervrendszernek nem tesz jót még nyáron sem a hideg táplálék.

Olvasóink írták

  • 3. egyszeru polgar 2008. augusztus 13. 17:59
    „Olah Ernonek igaza van. Nem is beszelek arrol, hogy a gondozas es muveles soran a mozgas a masodik jelentos pont a betegsegek megelozeseben, majd 3- nak sorolhatjuk a szabadlevegot.
    Sajnalatos, hogy alabbhagyott Magyarorszagon a kisker muveles. Sokan sirankoznak a magas arak es kis jovedelmek miatt, ugyanakkor sokan meg a meglevo kis kertjuket is haszontalanul tartjak, esetleg eladjak. Valami nagy hiba van a szemleletben. Nem sirni kell, hanem tenni, amit csak lehet. Gyermekkoromban Edesanyammal a vasut mellett szedtuk a szedret, bodzaviragot es a hecsedlit /csipkebogyo/.
    En ma is keszitek sajat eltevesu lekvart es befottet. Nagy reszet viszont lefagyasztom a gyumolcsnek, mert rakos betegnek karos mindenfele cukros keszitmeny fogyasztasa. A cukor taplalja a rakos sejteket.”
  • 2. Ful 2008. augusztus 12. 20:10
    „Gyurcsány a hibás... :-)”
  • 1. Oláh ernő 2008. augusztus 12. 16:08
    „Annyit szeretnék csak hozzáfűzni,hogy nekünk Kishomokon van kertünk ahol ezek a csoda gyümölcsök nagyon szépen fejlődnek és igazán jóüízűre érnek. Ám amikor a kert egí részére kerestem embert, -teljesen térítés mentesen nem akadt egy család sem aki fölismerte volna az említett lehetőséget. Úgy látom inkább a szupermarketekben kapható"se íze, se színe" gyümölcsöket vásárolják inkább. Emberek ébresztő! az igazi hazai gyümölcsnek nincs párja. Az az igazi amikor az érezz gyümölcsöz Te veszed le a fáról. Jóétvágyat a hazai gyümölcsökhöz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koleszterin és a stressz is felelős a leépülésért

Nem automatikus és gyógyíthatatlan velejárója az öregségnek az Alzheimer-kór, ahogy sokáig hitték.… Tovább olvasom