Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Gyógyszerárcsökkenés: a patikák belerokkannak

Csongrád megye - Október elsejével 726 gyógyszer ára csökken, 543-nak pedig emelkedik a térítési díja. A drágulás olyan készítményeket érint, amelyek helyett van olcsóbb is. Az árcsökkenés viszont nem biztos, hogy olyan átütő lesz, hiszen támogatott készítmények esetében főleg a tb spórol majd ezzel. A patikák azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.
Október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik, ennek köszönhetően több mint 700 készítmény lesz olcsóbb. Az árcsökkenés a vaklicitnek köszönhető, amelyet egy éve vezettek be. Ennek lényege, hogy a generikus gyógyszerek gyártói árversenyt folytatnak. A megajánlott árakat összesítve a legolcsóbb szer lesz a referenciatermék, és azok a készítmények kerülnek be az úgynevezett preferált referenciaár-sávba – és írhatók fel közgyógyellátottaknak is – amelyek ára csak 5 százalékkal tér el attól. A többi hasonló gyógyszer 15 százalékkal kisebb tb-támogatást kap, így ugyanilyen mértékben nő a betegek térítési díja. A cél tehát, hogy a betegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek.

A mostani árzuhanás legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentőket érinti. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz. Bizonyos pszichiátriai készítmények szintén olcsóbbak lesznek. Zolnay Kriszta, a szegedi Kígyó Patika vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet: az árcsökkenést nem minden esetben fogják érzékelni a betegek.
– Itt elsősorban a társadalombiztosítás lesz a nyertes. Egy támogatott készítmény esetén ugyanis az árcsökkenésen is olyan arányban osztozik a tb és a beteg, amilyen mértékű a támogatás.

A patikus kiemelte: a tavaly októberben bevezetett vaklicitrendszer igazi vesztesei a patikák – és az csak egy kis szelete a problémának, hogy egy-egy árcsökkentéskor egyetlen éjszaka alatt több százezer forint veszteséget kénytelenek elkönyvelni. – Azok a termékek, amelyek ez alapján kiesnek a támogatotti körből, gyakorlatilag eladhatatlanná válnak, hiszen a betegek teljes áron már nem viszik el, inkább másikat kérnek helyette. Ez szintén veszteség nekünk, ahogyan az árrés is, amely a patikák hasznát jelentené, és amely minden árcsökkentéskor egyre kisebb lesz. Mivel pedig a gyógyszergyárak is egyre alacsonyabb árakat kénytelenek alkalmazni, ezt szintén rajtunk igyekeznek kompenzálni: gyakorlatilag mára megszűntek a beszerzési kedvezmények.

Az árcsökkenés mellett 543 gyógyszernek átlagosan 4,5-5 százalékkal emelkedik a térítési díja. Ez kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény alacsonyabb áron.

Olvasóink írták

 • 8. ate 2012. szeptember 20. 15:09
  „"Szegény patikusok!"
  Minden csongrádi gyógyszerész palotát tudott magának(van aki még a gyerekeinek is) építeni.
  Nálunk csak ennyire ráfizetéses a gyógyszertár!”
 • 7. kiokushyn 2012. szeptember 20. 13:07
  „Majd megsajnálom a patikákat!”
 • 6. Kazikázmér 2012. szeptember 20. 12:05
  „Jaj, hogy szét ne sajnáljam őket! A patikákat!”
 • 5. demos 2012. szeptember 20. 11:02
  „Aki elhiszi hogy 2012-ben 152 ft.-ért hatásos gyógyszert kaphat az vegye be azt. A drága patika nem a gyógyszerésztől drága!!!! Ha mindenki akkora árréssel dolgozhatna mint a patikák és olyan felügyelet alatt állna,volna itt sírás rívás.”
 • 4. igazságkereső 2012. szeptember 20. 11:01
  „Valljuk meg őszintén: néhány évvel ezelőtt maguk a patikusok is jelentősen rásegítettek a gyógyszerek irreálisan magas áremelkedésére, továbbá talán nem kellett volna majd´ minden utcasarkon gyógyszertárat létesíteni. mert nyilván ez is része a gyógyszerárakon keresztüli megtérülésnek! Na meg a gyógyszergyárak orvoslátogatónak sikeres munkája, hogy távoli, egzotikus országokba látogathassanak el munkájuk eredményeképp! Lehetne erről egy regényt írni, de mindenki nagyon jól tudja, hogy mi húzódik meg a háttérben a gyógyszerek már megfizethetetlen árazása mögött!!”
 • 3. istvang58 2012. szeptember 20. 10:17
  „"egyetlen éjszaka alatt több százezer forint veszteséget kénytelenek elkönyvelni"
  a haszonról miért nem ír?????? olyan szólást még nem hallottam, hogy SZEGÉNY PATIKUS, de olyan már volt, hogy
  DRÁGA MINT A PATIKA.
  A PATIKUSOK NEM TUDNÁNAK MEGÉLNI MUNKANÉLKÜLI JÁRADÉKból??? más megtud.
  A jó minőségű és kevés mellékhatást okozó modern gyógyszerek ára nem fog lemenni, csak az elavult régi kotyvalmányok. A gyártók nem hülyegyerekek.”
 • 2. Krampampuli 2012. szeptember 20. 09:34
  „Komment nélkül:

  http://www.kiskegyed.hu/test-es-lelek/megelozes/lenkei-gabor-interju-vitamin-gyogyszer-holgyvilag-117340”
 • 1. nobody13 2012. szeptember 20. 09:25
  „Üzenem a patikavezetőknek: azért ne mondjanak le teljesen a drágább, de jó minőségű gyógyszerekről! Egyre többen jönnek rá, hogy a helyettes olcsóbb gyógyszerek a nyomába sem érnek, sőt tele vannak mellékhatással, és inkább nem esznek, akkor is kiváltják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Urániában tartják a jubiláló nemzetközi Armel-verseny nyitókoncertjét

Budapesten tartott sajtótájékoztatót az ötéves jubileumát ünneplő Armel-operafesztivál szervező csapata a tervekről és az október 6-án induló szegedi döntőről. Tovább olvasom