Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Győrből és Debrecenből is Szegedre jönnének tanulni

Szeged - Győrből, Debrecenből, Bajáról is érkeztek érdeklődők csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem nyílt napjára. Tetszett nekik a József Attila Tanulmányi és Információs Központ és a rektor közvetlensége is.
– Keresztapukám itt él, nála lakhatnék. Bár a négyórás út hazáig elég hosszú volna – morfondírozott a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján a debreceni Vajda Anita. A pszichológia iránt érdeklődő lány úgy tervezi, harmadik helyre teszi jelentkezési lapján az SZTE-t – a helyszínt, az egyetemi könyvtárat viszont szívében az elsőre. Nagyon megtetszett neki az épület, csakúgy, mint barátnőjének, Pauluk Júliának, akit meg is győzött a nyílt nap: régészetet akar tanulni – Szegeden, debreceniként. – Pest kizárt, nem szeretem, ezt a várost viszont nagyon – indokolt.

Az SZTE mind a 12 kara bemutatkozott az érdeklődőknek a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, képzési kiállítások és kari tájékoztatók segítettek eligazodni a továbbtanulni vágyóknak. Összevont felvételi tájékoztatót is rendeztek, ezen Szabó Gábor rektor köszöntötte a „potenciális hallgatókat, akik tisztában vannak azzal, melyik az ország egyik legjobb egyeteme", elárulva: nem kötött nyakkendőt, mert „ezen a napon a közvetlenség a legfontosabb" – derültséget keltve a megtelt kongresszusi teremben.

Mintegy 1500-an tanulmányozták tegnap az SZTE kínálatát. Fotó: Segesvári Csaba
Mintegy 1500-an tanulmányozták tegnap az SZTE kínálatát. Fotó: Segesvári Csaba

Sorjáztak is a leendő hallgatók – mintegy 1500-an voltak –, hogy feltegyék kérdéseiket: a fogorvos-tudományi kar standjánál például Heves megyeiek is érdeklődtek, az állam- és jogtudományi kar előadására pedig Győrből, Bajáról, Kiskunfélegyházáról, Szolnokról is regisztráltak – tudtuk meg utóbbi standjánál Merkovic Norberttől, aki tájékoztatókkal, prospektusokkal is igyekezett orientálni. S megválaszolni a kérdéseket, melyek közül a leggyakoribb: „hol tudok majd ezzel a diplomával elhelyezkedni?" 

Olvasóink írták

 • 5. haresz 2008. december 07. 11:45
  „Jaj attól amiról nem tudsz vagy nem tudnak az még van!!! Jó én meg mehetek Szegedről tanulni Dunántúlra, mert nincs olyan szak amit én szeretnék! Szépen tömik a zsebetek nem kell ellenkeznetek! Tanulmányi rendszer is elég őskáoszos! Jó lesz megteszi a fekete gazdaság is!”
 • 4. tothgy 2008. december 06. 20:57
  „Vonzó az egyetem, a TIK már önmagában világszínvonalú, úgy ahogyan a képzések is.
  Azért meg kell jegyezni volt olyan tásam, aki Mosonmagyaróvárról érkezett, néhány alkalom után meggondolta magát, kiíratkozott - mert nem gondolt abba bele, amikor jelentkezett, hogy milyen messzire is van, milyen nehéz az utazás ide - a kéthetente megtartott levelező képzés péntek-szombati napjára.

  Nemrégiben Kőszegen egy üzletben kapta fel fejét egy anyuka, hogy szegediek vagyunk, lánya itt tanul az orvosin, és ha tudta volna csomagot küld rajtunk keresztül, mert félévente egyszer tud hazautazni a lány.

  Ma jártam a TIK-ben, és a ruhatárnál nagyon sok német ajkú diákot hallottam! Ez is jelzésértékű.”
 • 3. wastekiller 2008. december 06. 12:35
  „Haresz4

  Még annyit, hogy milyen noname szakokról beszélsz? Az SZTE és az ELTE az egyetlen hazai intézmények, akik felkerülhettek világszerte ismert és elismert ranglistákra... Igen színvonalas a természettudományi, informatikai, gazdaságtudományi képzés... Mondanál hát egy konkrét példát?”
 • 2. wastekiller 2008. december 06. 12:31
  „Kedves Haresz!

  Tudod te egyáltalán, hogy miről beszélsz, esetleg csak fröcsögsz egy jót? Azért jönnek ide a fél országból (sőt az egész országból és még határon túlról is), mert az iskola egyszerűen JÓ.Én is ezért járok ide, a Dunántúlról jöttem, nem azért, mert más intézmény nem lett volna közelebb... Utazási költség támogatás minden tanulónak jár, nem kizárólag az egyetemistáknak. Ingyen bérlet valóban van, ezt nagyon szépen köszönöm. "Ingyen pénz" viszont nincs, sem ingyen buli, sem ingyen pia. A koleszba nagyon nehéz bekerülni, sokszor még a legrászorultabbaknak sem sikerül, kevés a hely. Lakástámogatás már nincs, szociális ösztöndíj van, amit nehéz megkapni és kevés. Tanulmányi ösztöndíj van, max. 30-40 ezer, de azért fel is kell mutatni egy igen jó tanulmányi átlagot, ami TTK-n, ahová én járok, nem könnyű. Szóval nem könnyű megélni, ha otthonról nem kap az ember semmit, de én nem sírok, köszönöm a lehetőséget, hogy tanulhatok. Ez az egyik oldal. A másik az, hogy az SZTE hallgatói nem kevés pénzt költenek el a városban tanulmányaik alatt, segítve ezzel a helyi vállalkozásokat, tömjük feketén a sok albérletet kiadó lakástulajdonos zsebét, akik aztán szintén helyben költik el a kis extra jövedelmüket. Eredményeinkkel öregbítjük a város hírnevét. A két oldal szerintem arányos és fair. Nem gondolod?

  Aki szeretne továbbtanulni, mindenképpen ajánlom Szegedet, nem fog csalódni! Gyertek minél többen, főleg TTK-ra, hogy a saját karomat "fényezzem"! :-) Azt viszont ajánlom, hogy ne (csak) a nyílt napra gyertek el, mert az nem ér semmit, marketingszagú az egész. Gyertek be órára, üljetek be, ismerkedjetek velünk, nézzétek meg, mit kell tanulnotok, így döntsetek!”
 • 1. haresz 2008. december 05. 09:14
  „Jóhogy a fél országból jönnek tanulni, utazási költség támogatás, ingyen pénz, ingyen bérlet, ingyen jegy, ingyen buli, ingyen pia, lakástámogatás vagy kolesz...noname szakok! Így kell elhallgattatni a diákokat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton kinyit a szeretetsátor a Dugonics téren

Szeged - Két hétig minden délben szeretetvendégség lesz a Dugonics téren: szombaton nyílik meg az… Tovább olvasom