Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Győri Erika, a Mignon szíve-lelke

Szeged - 27 éve üzemelteti Szeged egyik legismertebb szórakozóhelyét Győri Erika. A Mignon sokak számára kultikus hely: egyetemisták, professzorok, sztárok és sportolók törzshelye. A vendéglátásban alapvető elvárás a diszkréció. A tulajdonos szerint ez az egyik titka a Mignon töretlen népszerűségének. A felszolgálólányoknál követelmény a kedvesség és a mosoly.
Névjegy

Győri Erika Kiskunhalason született szeptemberben, a Szűz jegyében. Egy 21 éves fia van.
Kedvenc étel? – Anyukám főztje, különösen a főzelékek. A mignon nevű sütemény a fiam kedvence, én nem vagyok nagyon édesszájú.
Kedvenc ital? – Rozé.
Kedvenc könyv? – Inkább folyóiratokat olvasok, ha van rá időm, illetve a jogszabályokat, amik a munkámhoz szükségesek.
Kedvenc zene? – A régi slágerek.
Kedvenc film? – Micsoda nő, Sztárom a párom.
Kedvenc ország? – Magyarország.
Kedvenc város? – Szeged és Budapest. Nemrég jártam Lisszabonban, az is nagyon tetszett.

– Hogyan került a Mignon élére?

– 1987-ben kerültem a Mignonba: két lánnyal kezdtem el üzemeltetni a szórakozóhelyet, és 1988 óta már egyedül irányítom az üzletet. Az elmúlt huszonhét év alatt nagyon sok szegedi megfordult itt: vállalkozók, sztárügyvédek, sztárok, színészek, orvosok, professzorok, taxisok és vendéglátósok egyaránt. Az egyik asztalnál egyetemi tanár szórakozott, a másiknál a tanulói: tizennyolctól kilencvenéves korig itt mindenki jól érzi magát. A vendéglátás egyik alapszabálya: nem hallunk, nem látunk, nem beszélünk, tehát a diszkréció nagyon fontos. A pultoslányok mesélik, hogy külföldi vagy más városból érkező vendég a belépés után megjegyzi, hogy szerintük itt biztosan egy nő a főnök. A Mignon teljes mértékben engem tükröz: a munkatárasaimat is a belső kisugárzásuk, a belső szépségük alapján választom ki úgy, hogy az a hely tisztaságához és hangulatához is passzoljon. Alázat, szeretet, mosolygás: ez mind ingyen van a világban, ezért a kiszolgálásnál ez is alapkövetelmény nálunk. A Mignon nagyon régen cukrászda volt, innen maradt meg a név. Sok fiatal vendégemnek már a szülei is törzsvendégek voltak nálam, akik azzal az útravalóval látták el gyerekeiket, hogy ha Szegeden járnak, térjenek be a Mignonba, mert innen biztosan pozitív élményekkel távoznak.

Győri Erika 1988 óta egyedül irányítja a Mignont. Fotó: Frank Yvette
Győri Erika 1988 óta egyedül irányítja a Mignont.
Fotó: Frank Yvette
– Mennyire könnyű nőként helytállnia a vendéglátásban?

– Tíz éve volt egy nagyobb átalakítás, arculatváltás, de ötévente mindig szépítünk, meg kell újulni, lépést kell tartani az elvárásokkal. Az elmúlt huszonhét évben mindennap nyitva tartottunk: karácsonykor, szilveszterkor és húsvétkor is. Sok nehézségen mentem keresztül, de mindent precízen kezelek, ezért nyugodtan alszom. Nem szeretem főnöknek nevezni magam, nem beosztottjaim, hanem munkatársaim vannak, akik tényleg társak a munkában. Mindennap bejövök a Mignonba, a vendéglátás az életem, mert szeretem az embereket. Szerencsére nem éreztem hátrányát soha annak, hogy nőként vágtam bele ebbe a vállalkozásba. Sok embertől tiszteletet kaptam, és előfordult, hogy vállalkozók jöttek hozzám tanácsot kérni. A pultban évek óta csak lányok dolgoznak, jelenleg nyolcan vannak: nagyon szigorú, határozott vagyok, de igazságos. Szeretem kihozni belőlük a maximumot: nem szabad durcáskodni, a vendéget szó szerint vendégül kell látni. Büszkék vagyunk arra, hogy sok vendégünk verset írt nekünk, és a vendégkönyvünkben is csak csupa jókat lehet olvasni. Verseikben angyalokhoz hasonlítják a lányokat. Pár éve minden nőnapra küld a Mignonba valaki egy virágcsokrot. Nem tudjuk, ki az, mert nincs mellette névjegykártya. Minden bizonnyal nem az egyik lány titkos hódolója, hiszen a személyzet változik, de a virágcsokor minden évben megérkezik március 8-án. Az ilyen kedves vendégek széppé teszik a napjainkat. Édesanyám vendéglátós volt, nyolc évesen már a fagyit adagoltam, beszélgettem a vendégekkel: beleszülettem ebbe a világba, bár édesanyám próbált lebeszélni erről a szakmáról.

Győri Erika eligazítást tart. A felszolgálólányoknál követelmény a kedvesség és a mosoly. Fotó: Frank Yvette
Győri Erika eligazítást tart. A felszolgálólányoknál követelmény a kedvesség és a mosoly. Fotó: Frank Yvette

– Szigorúnak tartja magát?
– Igen, vagyis inkább határozottnak mondanám magam. Vannak szabályaim, amiket be kell tartaniuk a lányoknak. Megosztó személyiség vagyok, vannak, akik szeretnek, vannak, akik kevésbé. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy az utóbbiakkal foglalkozzak. Sokszor a lányok sem szeretnek engem, néha felemelem a hangom, mert szép szóval nem biztos, hogy megértik, mit is várok el tőlük. Sok lány és fiú megfordult a kezem alatt, többen már külföldi vendéglátóhelyeken dolgoznak, de amikor hazajönnek szabadságra, az első útjuk még mindig a Mignonba vezet. Ez is visszaigazolás arról, hogy nem árt néha keményebbnek lenni. Szeretek fiatalok között dolgozni, tele vannak élettel, energiával. Terveim szerint: egészségem legyen, és akkor még nyolcvanévesen is a pult körül leszek.

– Mi pihenteti?
– A családommal szeretem tölteni a szabadidőmet, de a munka sem fáraszt, sokszor még haza is viszek elintéznivalót. Szeretem Magyarországot, nyaralni is inkább itthon szoktam. Szerencsém van a családommal, elfogadják, hogy egy éjszaka is nyitva tartó üzletet vezetek. Szerencsére még bírom is az éjszakázást, szórakozni is a Mignonban szoktam.

– A Mignonban a pultoslányok mindig egyforma ruhában vannak. Ön választja ki az uniformisukat?
– Igen, én választom. Sokféle ruhájuk van, és egy adott napon mindig egyformában kell lenniük. Sok üzletben nem lehet tudni, ki az eladó, és ki a vevő, az egyenruha például erre is jó. Mondjuk a lányok részéről ez nem egy nyugdíjas szakma, sok az éjszakázás, ha megismerkednek egy fiúval, és komolyra fordul a kapcsolatuk, általában nem engedik őket dolgozni. Már megálmodtam, hogy mivel fogok legközelebb kedveskedni vendégeimnek, de ez még egyelőre legyen meglepetés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati vadászok a Partfürdőn

A megváltozott jogszabályok miatt az agaraknak a nyúl, szarvas vagy róka helyett be kell érniük műcsalival, ha vadászszenvedélyüknek akarnak hódolni. Tovább olvasom