Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Gyorsan öregszik az akácvirág

Kistelek - Kevesebb, ezért drágább lesz idén a méz. A hosszú tél miatt később fejlődnek ki a munkás méhek. A virágok közül a repce a szokásosnál kevesebb nektárt adott – a csapadékhiány következményeként. Az akác pedig a hirtelen jött jó időben a szokásosnál gyorsabban elvirágzik. Hiány nem várható a hazai mézből, de az ára kilónként 100-150 forinttal is nőhet.
Nem volt szerencséje a repcével, ezért az akácban bízik a kisteleki Sipos István méhész, akinek 500-600 méhcsalád dolgozik. Azt mondta, még egy hét kellene a méheinek, hogy kifejlődjenek. Az akác a szokásos június 10-e helyett várhatóan már május 25-ére elvirágzik. A hosszú tél miatt nincs összhang a virágzás és a méhek fejlődése között. Csapadékból viszont nem hullott elegendő, ezért csökkent a nektárképződés. Tehát – a múlt évihez képest – kevesebb lesz a méz.

– Az időjárás felgyorsult: az akác egy nap alatt egy hetet „öregszik". A munkás méhek 21 nap alatt fejlődnek ki, nem tudnak gyorsabban – magyarázta Sipos István.

A hosszú, március végéig tartó tél miatt sokáig a kaptárban maradtak a méhek, az egyedek utánpótlása lassabban zajlott. Az áprilisi jó időben a növények néhány nap alatt „behozták" a lemaradásukat, de erre a méhek nem képesek.

Sipos István egy Kistelekhez közeli tanyán méhészkedik. Fotó: Segesvári Csaba
Sipos István egy Kistelekhez közeli tanyán méhészkedik. Fotó: Segesvári Csaba

– A növények viszont a szárazság miatt nem úgy fejlődnek, mint máskor. A repceföldek szépen sárgállottak, de a nektárképződés csekélynek bizonyult – a csapadékhiány miatt. A méhész vagyona fönt van az akácfán. Most úgy tűnik, hogy a bevétel nem fedezi a költségeket. Kiszámíthatatlan, hogy idén mennyi mézünk lesz. Megítélésem szerint egy közepes év 20-30 százalékát termeljük meg az idén – panaszkodott a méhész.

– Egy jobb évben átlagosan 20-25 kiló mézet termel egy méhcsalád. Idén 5-8 kiló lett a repcéből – mondta a szegedi Lászlóffy Zsolt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója, aki maga is gyakorló méhész. – Évente 20-25 ezer tonna mézet termelünk országosan. Ebből 5000 tonna jut belső fogyasztásra. Idén várhatóan 20 ezer tonna mézünk lesz. Hiány tehát nem várható, csak drágulás.

Hordónként

Drágul a repceméz hordónkénti ára: tavaly 480-at adtak kilójáért, idén 580 forint az indulási ár, ami az ősz közeledtével emelkedik. Lászlóffy Zsolt méhész és szaktanácsadó szerint akár 150 forint is lehet a drágulás a tavalyihoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódítanak a gazdasági és informatikai szakok

Szeged - Az országos tendenciáknak megfelelően a Szegedi Tudományegyetemen is a mérnöki, informatikai, gazdasági és jogi képzés iránt nőtt az idén felvételizők érdeklődése. Tovább olvasom