Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gyorsmérleg a gazdasági és műszaki főigazgatótól

Dél-Alföld - A válság, a költségvetési zárolások idején milyen mozgástérben dolgozik a régió legnagyobb munkáltatójának számító Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója? Többek között ezt is elárulja Majó Zoltán, akit az elmúlt és az előttünk álló egy évről kérdeztünk.
– Munkám kezdetén, 2011. január 3-án nem számítottam arra, hogy az egyetem költségvetési támogatása egy év alatt 3 milliárd forinttal csökken. Ettől függetlenül egyensúlyban maradt, vagyis gazdaságilag fizetőképes, és a 2011. évet munkahelyi stabilitással zárhatta a Szegedi Tudományegyetem – összegzett Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója.

Majó szerint spórolásban már tavaly elmentek a falig. Ha az SZTE idén sem kap elég pénzt a központi büdzséből, csökkenteniük kell például a TIK nyitvatartási idejét is. Fotó: Karnok Csaba
Majó szerint spórolásban már tavaly elmentek a falig. Ha az SZTE idén sem kap elég pénzt, csökkenteniük kell például a TIK nyitvatartási idejét is. Fotó: Karnok Csaba

Kitörési pontok.
– A világméretű recesszió közepette is látok kitörési pontokat – jelenti ki az SZTE gazdasági főigazgatója, Majó Zoltán. – Például: az egyetem történetének második legjelentősebb beruházása kezdődött el a klinikakertben, ami strukturális megújuláshoz vezethet a betegellátásban. A másik, hogy léteznek olyan területek, amelyek még a mai gazdasági környezetben is jól tudnának fejlődni. Ilyen például a fogorvosképzés, mert az itteni infrastruktúra egy-két éven belül akkorát fejlődhet, hogy több külföldi diákot fogadhatunk. A harmadik? Nem adjuk föl azt az álláspontot, hogy az SZTE valódi „zöld egyetemmé" váljon – a biciklisprogramtól kezdve az irodatechnika használatáig sok minden ide tartozik, arról nem is beszélve, hogy nyártól 680 millió forint értékű beruházással mi leszünk Magyarország legnagyobb napelemrendszerének birtokosai és élvezői. 
Az uniós jognak megfelelően intézzük közbeszerzéseinket. Ennek árstabilizáló a szerepe, százmilliós nagyságrendű hozadékkal járt, mert a cégek elfogadták, nem emelhetnek az árakon – kezdte a megszorításokra adott szegedi válaszok sorát Majó főigazgató. – Elévülhetetlen érdemnek tartom, hogy az érdekegyeztető tanácsban a rektori vezetés meg tudott abban állapodni a munkavállalói érdekképviseleti csoportokkal, hogy végrehajthatjuk 500–600 milliós programunkat. Ennek részeként bizonyos esetekben a magasabb jövedelműek juttatásait korlátoztuk: például nem kapnak étkezési jegyet. Másrészt viszont az olyan kifizetéseket, melyek egy adott körhöz kapcsolódnak – például a professzor emeritusi címhez – egységesítettük, illetve mérsékelni tudtuk.

– Lesz-e elbocsátás a szegedi egyetemen? – kérdez vissza a főigazgató. – Rektor úrral az az alapvető kiindulópontunk, hogy az egyetemi „tudásgyárban" a legfontosabb érték a nyolcezer munkavállaló! Itt nem az alapanyagokból, gépekből, hanem a fejekben lévő tudásból lesz „termék", szolgáltatás. A munkatársak fontosságát ennek pénzügyi vetülete is jól szemlélteti: az egyetemi költségvetésben 3–3,5 milliárd forint az energiaszámla, 2–3 milliárd között mozog a dologi kiadás, és a legfontosabb elem a 8–10 milliárd forintnyi bértömeg.

– Elmentünk a falig már a múlt évben. Egy évet ki lehetett húzni takaréklángon, de idén már nincsenek tartalékaink – jelenti ki Majó Zoltán. – A fejlődési pályáról nem lehet tartósan letérni, mert akkor leszakadunk a felsőoktatás európai és globális mezőnyében, visszaeshetünk a világranglistákon is, amelyeken most nagyon jól szerepel az SZTE.

– Ha a költségvetés nem tudja finanszírozni az SZTE működését, akkor egyrészt ennek arányában igyekszünk növelni a saját bevételeket például olyan pályázatokkal, amelyekből 2–3 milliárd forintnyi bevételt remélünk a következő évben. Ha ez sikerül, akkor fellélegezhetünk – sóhajt Majó Zoltán. – Ha nem, akkor az állam csökkentett finanszírozása arányában a szolgáltatásokat mérsékelnünk kell. Például csökkentjük a TIK vagy a Sportközpont nyitvatartási idejét vagy a nyelvi lektorátus szolgáltatásainak körét. Az ilyen lépés azonban minőségromlást jelentene.

Olvasóink írták

 • 2. fotelagy 2012. március 20. 18:59
  „Na, akkor mennyit spórolna az állam, ha bezárnák egész kócerájt?”
 • 1. Együgyű 2012. március 17. 09:05
  „,,Gyorsmérleg a gazdasági és műszaki főigazgatótól
  Munkám kezdetén, 2011. január 3-án nem számítottam arra, hogy az egyetem költségvetési támogatása egy év alatt 3 milliárd forinttal csökken. Ettől függetlenül egyensúlyban maradt, vagyis gazdaságilag fizetőképes, és a 2011. évet munkahelyi stabilitással zárhatta a Szegedi Tudományegyetem - összegzett Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója."
  Ezt a nyilatkozatott vélelmezem kincstári optimizmus végett és saját állása miatt is így kellett nyilatkozni!
  Kérdem én meggyi a hiány és adóssága a SZTE-nek? Az ott dolgozók a fentiek szerint éreznek? A kutatás szempontjából is minden egyensúlyban van? Oktatás, és a zavartalan betegellátás terén is? Saját pénzből mit finanszíroznak? Nem az EU pénzekre gondolok!
  Saját mani egyensúlyban vagy növekedő tendenciában van e ezért a nyilatkozatért?
  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves SZÖG-ART – jubileumi kiállítás a REÖK-ben

Csák László és Virág Tibor hangász közreműködésével Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg pénteken a REÖK-ben a 20 éves SZÖG-ART Művészeti Egyesület jubileumi kiállítását. Tovább olvasom