Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Győztek a pusztamérgesi kakasok

Pusztamérges - Huszonhat csapat szárnyalt a szombati jubileumi kakaspörkölt-viadalon. A közönséget a zene és tánc mellett látványos szőlőpréselő és fűrészes kenyérszeletelő szórakoztatta.

Egészen szombaton késő délelőttig reménykedhettek a pusztamérgesi kakasok, hogy a zuhogó eső elmossa a pörköltfőző versenyt, és megússzák az idei, tizenötödik szüreti fesztivált. Ezúttal sem jártak szerencsével: 26 főzőcsapat főtéri és háznál felállított kondérjának estek áldozatul. Belestünk a pörköltdöntnökök boszorkánykonyhájába, amint főtt a fejük, hogy külalakra és ízvilágra is pontozzák az étkeket. 

- Heuréka, nyolc évig vártam, hogy májat találjak, és itt van! – díjazta a zamatos meglepetést Olgyai András budapesti mesterszakács. A kapros-túrós tésztát viszont igazi merényletnek nevezte, a kakaós-fahéjas kaláccsal kísért kakasjavától pedig tátva maradt a szája. Székhelyi József színész a füstölt szalonnás alapú csodának ítélt biztos babért, de a többiek leszavazták, mondván, semmi másra nem jó a füstölt, mint elnyomni az ízeket.

Nem úszták meg a kakasok: idén is a bográcsba kerültek. Fotó: karnok Csaba.
Nem úszták meg a kakasok: idén is a bográcsba kerültek.
Fotó: Karnok Csaba.

A helybeli zsűritag, idősebb Farkas István két szóval értékelt: jó vagy finom lehetett nála a legpazarabb tarajos tál. A rosszabbakról mélyen hallgatott, pedig volt ilyen fogás is nem egy, amit a „futottak még" kategóriába sorolt a zsűri, és bele sem kóstolt. – Felerészben szemmel eszik az ember, és ezek messziről is durvák – fogalmaztak, különösen egy „jéghideg mérgesi hánytató keverék" láttán.

A civilben szobafestő és méhész Vincze László ezúttal szőlőt préselt. A must a gyerekek kedvence volt a fesztiválon. Fotó: Karnok Csaba
A civilben szobafestő és méhész Vincze László ezúttal szőlőt préselt. A must a gyerekek kedvence volt a fesztiválon. Fotó: Karnok Csaba

A mi alkalmi kóstolóbrigádunk szívét egy zúzapörkölt lágyította el, de fülön csíptünk egy kakukktojást is: malacfül vegyült a zúzába. A képletesen kiosztott érdekesség díját nálunk egy a főtéren mulató csapat kenyérszeletelő fűrésze érdemelte ki. A gyerekek kedvence kategóriában Vincze László – civilben szobafestő és méhész – látványprése nyomta le az összes résztvevőt. Kézi satujával literszámra sajtolta pohárba a frissen illatozó mustot.

A kakasviadal győztesei

A szakavatott evőktől aranyérmet kapott a pusztamérgesi Császár Lászlóné, ezüstöt a szintén mérgesi Nagy János, a harmadik helyen Dózsa Sándor végzett.

Olvasóink írták

 • 3. gedeon 2010. szeptember 20. 14:13
  „Új kis kakas kerül a baromfiudvarba és azonnal lendületesen munkához lát. Nem kíméli a pulykákat, gyöngytyúkokat, kacsákat, libákat sem.
  - Nem lesz ennek jó vége fiacskám! - figyelmezteti az öreg kakas az ügybuzgó fiatal társát aki rá se hederít.
  Másnap reggel az öreg tarajos szomorúan látja, hogy a buzgó kis kakas ott fekszik a szemétdomb tetején és fölötte már ott köröz egy keselyű.
  - No lám - csóválja fejét az öreg. Megmondtam én, hogy ez a sok szex nem vezet jóra!
  - Csönd - suttogja mérgesen a kis kakas, egyik szemhéját felnyitva. Nehogy elriaszd itt nekem!”
 • 2. bélás 2010. szeptember 20. 13:45
  „mert nem jó helyen voltál”
 • 1. Csirén 2010. szeptember 20. 13:38
  „...és három darab csontos kakasdarabot adtak 1000.-Ft-ért.
  Nem tolongtak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldesbarna lesz az Eperház - 180 millióból újul meg a Milkó-palota

Négy belvárosi palotára nyáron összesen költött annyit a város önkormányzata, mint amennyi a 2000 négyzetméteres alapterületű Milkó-palotára kell. Tovább olvasom