Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány és Orbán személyét is sikerrel amortizálták

Szeged - Megtervezett politikai munka volt Gyurcsány Ferenc "amortizálása", és százszázalékosan sikerült – mondta a minap Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az MSZP 2006-ban külön tévéreklámot szentelt Orbán Viktornak. A politika idomul a fogyasztó igényeihez, amikor egyre inkább a személyekről szól.
„Ez a nyilatkozat egy valódi demokráciában felér a politikai öngyilkossággal.... Már ott, ahol a demokrácia nem csak szólam" – írta egy borsbi nevű kommentelő a Népszabadság honlapján Semjén Zsolt mondatai alá. A KDNP elnöke pedig nem árult el nagy titkot: „Beszéljünk nyíltan. Ez egy politikai feladat is volt: Gyurcsány Ferenc amortizálása. Ez százszázalékosan sikerült. Nagyon nagyot hibázott, hogy ebbe a harcba belement." Borsbi véleményét talán sokan osztják, pedig a személyes támadás minden demokráciában szokásos. Legföljebb nem szokták nyíltan elismerni. Mert jó azt a tudatot táplálni az emberekben, hogy a politika programok, elvek, értékrendek csatája. Az ellenfél első emberének amortizálása nem is csak az országos politikában szokás. A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség például idén októberben Az én Botka Lacim címmel hirdetett portrépályázatot. Ezzel az akcióval törtek borsot a polgármester orra alá. A személyes támadásra személyeskedő válasz érkezett: a decemberi közgyűlésen Szentgyörgyi Pál alpolgármester azt mondta, hogy az MSZP is tervezett karikatúrapályázatot Haág Zalán jobboldali képviselőről, de meggondolták, „mert a képviselő önmaga karikatúrája". Az MSZP-nél is pontosan tudják, hogyan kell amortizálni. A 2006-os választások idején külön tévéreklámot szenteltek Orbán Viktornak. Üres parlamenti székét mutatták, azt sorolta a narrátor, milyen törvényeket nem szavazott meg a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Őt nem sikerült százszázalékosan amortizálni, annyira mégis, hogy a választás hajrájában elbizonytalanodjon, és az MDF-fel közös új miniszterelnök-jelöltről beszéljen.

A személyre irányuló politikai munkát ugyanúgy szakértők, elemzők tervezik meg, mint a szakpolitikát, de ez a két terület élesen elkülönül – derül ki a csongrádi önkormányzati képviselő, Hegedűs Péter szavaiból. A városatya civilben is politikával foglalkozik, az MDF szakpolitikai tanácsadója.

– Természetes, hogy a politikust személyében kikezdik, erre én is fölkészültem, amikor polgármesterjelöltként indultam 2006-ban Csongrádon – mondja Hegedűs. – Kész válaszom volt arra a vádra, hogy én elmentem innen, és a feleségem nem is költözne vissza, ha nyernék. Azt mondtam, a szabólegények is elmentek otthonról tanulni, de aztán visszatértek. Bíráltam ellenfeleim, Bedő Tamás és Kurucz Ferenc dolgait, de a személy elleni támadást én sem tartom jó eszköznek. Egy ellenszere van: nem szabad támadási felületet hagyni.

Indokot lehet találni

Amikor 1988-ban George Bush és Michael Dukakis elnökjelölti vitájából idézett a magyar tévé, bevágták azt a részletet, amikor Bush arra célozgatott finoman, de egyértelműen, hogy ellenfele nem elég régóta amerikai. Az a vita az itteni néző számára szokatlan, érthetetlen volt. – Természetesen meg lehet indokolni, miért van létjogosultsága a személyes támadásnak: ki kell derülnie, hogy az illető emberileg is alkalmas-e a feladatra, de a személyes támadás az én fogalmaim szerint nem vállalható – mondja a makói alpolgármester, Marosvári Attila, aki a rendszerváltás óta politizál.

– Amerikában már Obamáék karácsonyozását is látják a tévénézők, de a politikusok nálunk is egyre többet mutatnak meg intim szférájukról. Pár éve Gyurcsány Ferenc egy kiszivárogtatott videón úgy táncolt, mint Hugh Grant az Igazából szerelem című filmben, Orbánék pedig megmutatták, hogyan gyúrják otthon a kalácstésztát. Ilyen közel még tizenöt évvel ezelőtt sem engedte volna magához politikus a nyilvánosságot. A köz- és a magánszféra határa nyilván a most következő kampányban is elmosódik, ami azzal is jár, hogy még gyakoribbak lesznek a személyes támadások.

Olvasóink írták

111 hozzászólás
 • 111. Gazficko 2010. január 12. 22:54
  „Idézem a Népszava online-t

  Népszava Online - Reflex
  2010.01.08. | 04:19:10

  Semjénnek sikerült az, ami Orbánnak nem - Most büszke izzadt homlokára
  Szétizzadt gladiátortestét Semjén Zsolt narancssárga törülközőbe törli
  Politikai feladat volt Gyurcsány Ferenc ,,amortizálása", ami száz százalékosan sikerült - így fogalmazott a Magyar Narancs legújabb számában Semjén Zsolt. A kereszténydemokrata pártelnök az interjúban úgy vélekedett, a Fidesz-KDNP-szövetség a magyar történelem legsikeresebb konstrukciója: a szavazatgyűjtésben a Fidesz dominál, a szellemi forrásvidéket viszont a KDNP biztosítja.
  Semjén Zsolt, a közvéle­mény-kutatásokban még tized százalékkal sem szereplő, vagyis lényegében láthatatlan Kereszténydemokrata Néppárt elnöke valójában bősz gladiátor. Saját bevallása szerint ő és Navracsics Tibor - a másik parlamenti harcos - zúzta porrá Gyurcsány Ferencet. Vagy ahogy ő mondta: amortizálta. Például azzal, hogy párttársaikkal ellentétben nem vonultak ki a miniszterelnök felszólalásakor, és csendben, olykor cinikus mosollyal az arcukon végighallgatták őt.

  A bátor gladiátor, akik persze a nagy harc közben azért kapott sebeket, most büszke izzadt homlokára. Úgy hiszi, kitartó munkával sikerült nekik az, ami Orbán Viktornak nem jött össze 2006-ban a választások előtt. Akkor a Fidesz elnökének ugyanis ország-világ előtt adott volt a lehetőség, hogy úriember módjára, a politikai érvek és a szónoki eszközök segítségével, kulturált keretek között bebizonyítsa: ő a jobb. Nem sikerült neki, Gyurcsány a tévévitában megsemmisítette, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz végül vesztett. De tegyük hozzá gyorsan: a szocialistákat ismét kormányra vezető politikusnak meg se fordult a fejében, hogy végleg megsemmisítse ellenfelét vagy még inkább amortizálja. A harc számára a vita végéig tartott, igaz, addig nagyon.

  A sértett ellenzék azonban nem adta fel: ami akkor kvalitásból nem ment, később - szerintük - összejött mocskolódással, sárdobálással, ki-bejárással, nonstop gyurcsányozással. Ököllel, bunkóval. Most pedig egy valójában nem létező párt elnöke láthatóan nagyon büszke arra, hogy sikerült elvégezniük a piszkos munkát, ha már tisztán nem ment a ,,nagyfőnöknek". Szétizzadt gladiátortestét Semjén Zsolt narancssárga törülközőbe törli. Valaki adjon már neki egy szappant is!”
 • 110. kolowrat 2010. január 12. 17:50
  „Mindig az amortizálja le saját magát, aki ilyenekkel él! Az Mszp általában nem veszi fel a kesztyűt; de ha felveszi akkor olyan lesz, mint aki támad és ez nem jó! Amennyiben nem veszi fel miért hagyja magát? Nehéz megtalálni az egyensúlyt de nem lehet minden mellett szó nélkül elmenni! Nem kell lealacsonyodni az ő szintjükre, de ahogy a mondás tartja, ha megdobnak kővel dobd vissza kenyérrel! Ezt szerintem azért mindig tartja az Mszp és tartani is fogja! A harag rossz tanácsadó!”
 • 109. Agyalapi 2010. január 12. 13:17
  „Egyébként tartok tőle, hogy javaslatom nem talál megértésre - a félelem okán. Aki erre vállalkozna, könnyen leamortizálódna, ugye?”
 • 108. Agyalapi 2010. január 12. 13:12
  „Jó lenne Semjén Zsolt egyéniségét és jellemét is boncolgatni egy cikkben. Főként keresztényi beállítottsággal. Az váltana ki aztán igazi hozzászólás hullámot.”
 • 107. mugri 2010. január 12. 12:04
  „Vót amikó mög Szibbéérijjába kűtték a zemböröket, ammi Zanzzibárrtull ésszakkrra taláhattó, he.he:)))”
 • 106. bakosandras 2010. január 12. 11:15
  „Kedves Fórumozók!
  Nagyon örülök, hogy ilyen sok hozzászólást generált ez a szöveg, és közülük jó néhány a témát is érintette. Csak arra válaszolnék, amelyik engem szólít meg. Elkerülhetetlen, hogy a politikával is foglalkozó újságíró érzelme, hite is szóba kerül ilyen kommentekben, kollégáim egy része azért ódzkodik az ilyen témáktól.
  Én azért szeretem a szakmámat, mert úgy érzem, hogy még mindig, tizenöt év után is tanulok, a tanulás élményéért, az új helyzetek megismeréséért érdemes ezt művelni.
  Eleinte a politikát nézve én is inkább kategóriákban gondolkodtam, aztán egyre inkább az emberi magatartásra figyeltem, és figyelek ma is, függetlenül attól, milyen pártállású az illető, és honnan érkezik a kezdeményezés. És higgyék el, ennek a szemléletnek van létjogosultsága.
  Eszembe se jutott, hogy én is hozzáfogjak amortizálni bárkit, csupán egy jelenséget szerettem volna bemutatni, amit érdekesnek tartok, és amire szerintem érdemes figyelnie annak, aki érteni szeretné a politika működését.
  Bakos András”
 • 105. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:28
  „"83. valoperes_zugugyved 2010.01.11. 21:10
  a csuszda megépitése is nagy sikernek mondhato, az nem baj hogy munkahelyeket nem sikerült teremteni az elmult 8 évben... millios csuszda a lényeg."

  Ha amiatt a milliós csúszda miatt, majd fel kell venni embereket dolgozni a fürdőbe, amivel új munkahelyek jönnek létre akkor majd kíváncsi leszek a véleményedre. Ha majd a csúszda és a fürdő miatt turisták érkeznek a városba, akik itthagyják a pénzüket, az idegenforgalmi adót, költenek a vendéglátóhelyeken, akik ezzel több helyi adót fizetnek majd be, akkor is kíváncsi leszek a véleményedre. Főleg ha arra is rájönnél egyszer, hogy a milliós csúszdád az EU, és a Hunguest fizeti.”
 • 104. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:25
  „81. asztenoszsz 2010.01.11. 21:02
  ,,Nem lehetsz ennyire tájékozatlan: rengeteg iskolát bezáratott, összevonatott a Gyurcsány-éra, pl Szegeden összevonták a Tisza Lajost a Kossuth Zsuzsával, becsukták a Kodály-térit, megszüntettek kollégiumokat.Jól működő gimnáziumi részlegeket, esti tagozatokat, sport tagozatot (Széchenyi)szüntettek meg."

  Figyu azért ez nem ilyen egyszerű! Az iskolaösszevonások javarészt a gyerekszám csökkenés miatt történtek. Voltak olyan osztályok, ahová 15-20 gyerek járt csak mindössze. Sokkal költséghatékonyabb ez a megoldás, ha összevonnak. Kollégiumokat nem szűntettek meg.

  ,,Pedig Gyurcsány minden tanterembe digitális táblát ígért habzó szájjal, de sok helyen krétára sincs pénz..."
  Nem is gondolnád, hogy hány általános iskola, hány középiskola, szakképző iskola, gimnázium nyert milliókat iskolafejlesztésre, digitális táblákra, nyílászárócserére, sporttermek felújítására, stb stb. Szegeden alig van olyan iskola, akik valamit ne nyertek volna! Meg lehet nézni a www.nfu.hu oldalon fent vannak a nyertes pályázatok, szűkítsd le Szegedre, és az iskolákra a keresőben! Elég nagy csúsztatás az, hogy sok helyen krétára sincs pénz, nemhogy csúsztatás, hanem egyenesen gonosz dolog! Tájékozódj, mielőtt butaságokat írsz!”
 • 103. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:19
  „56. achilleus 2010.01.11. 19:23
  ,,Na ide figyelj! Ha Botka mindenki orrára kötötte, hogy Karácsonykor a Mátrába utazik, vajon miért nem tartotta megemlítendőnek, hogy utána 2 hétre Zanzibárba is elutazik?"

  Mert semmi közöd nincsen hozzá. Pont.

  ,,Tudtommal a polgármester fizetését az adófizetők dobják össze."
  Igen. Ahogyan a pedagógusokét, az ápolókét, és a közhivatalokban dolgozókét is. Őket is megkérdezed, hogy miből élnek, hova mennek, mit vesznek? Csöppet vagy csak eltévedve. Csöppet.

  ,,64. achilleus 2010.01.11. 19:37 : A Botkás témát részemről befejezettnek tekintem.
  Amúgy pedig, ÉN írtam, hogy semmi közöm, hogy mire költi! Nem kell megismételni.
  Valóban semmi közöm, - legfeljebb nem rá szavazok. Ennyi."

  Azért ez elég nagy pálfordulat 14 perc leforgása alatt! :) De szerintem mindenki jobban jár, ha lezárod a parttalan vitádat önmagaddal.”
 • 102. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:15
  „51. barkzso 2010.01.11. 19:09
  ,,Ilyen mocskos és hazug 8 éve nem volta a Magyar történelemnek!"
  Azért ezt a mondatodat megcáfolnám, de látom túl sokat nem érnék el vele olyannal szemben, akinek a politizálás az a CTRL+C - CTRL+V benyomásával teljesül ki.

  ,,És még van ezeknek .... itt agitálni a fórumon."
  Már ne is haragudj de ki vagy te, hogy megmondd nekem, vagy azoknak, akik nem értenek veled egyet, hogy mit szabad és mit nem? Azt már régóta hirdeted, hogy lelkes hívő vagy, de azért ez már <moderálva..>”
 • 101. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:11
  „49. achilleus 2010.01.11. 19:03 :
  ,,Hazuggal ne vitázz, nincs értelme."
  Még jó, hogy keresztényi nagy szerencséje az országnak, hogy Viktor király még soha nem hazudott! ;)

  ,,Logaritmus, ti éppoly gátlástalanul hazudnátok, mint előtte."
  Csak az a baj, hogy amíg a nagy hazudozások közepette, amit az ellenzék állít, az országban nincs olyan falu, város, vagy terület, ami ne fejlődött volna az elmúlt években. Azt, hogy az ország le van züllesztve, azt csak a fideszes papagájok, és azok harsogják, akik saját ügyetlenségük, lustaságuk, vagy dackeresésük okán elkeseredettek. Azok, akik akarják, azok hidd el komám, hogy képesek meglátni a fejlődést. ERGO: ha így folytatnánk továbbra is, akkor akkora baj nem lehet...”
 • 100. ClarkGriswald 2010. január 12. 09:06
  „,,46. dondongó 2010.01.11. 18:59: Ez már zsigeri gyűlölet, egyszerűen mérgezed a fórumokat hosszú évek óta. Sok embert a hozzád hasonlók tartanak vissza attól, hogy megosszák a véleményüket másokkal."

  Mindjárt elsírom magam, szegény ártatlan, otthon csendben ülő jobboldaliak nem merik megosztani a véleményüket, mert ezek a gonosz balosok itt gyűlölködnek zsigerből! ? Hát régóta fórumozok, de ezen most nagyot röhögtem!”
 • 99. achilleus 2010. január 12. 08:30
  „97. hozzászólás Logaritmus 2010.01.12. 08:14
  Köszönöm Logaritmus a megerősítést.”
 • 98. trainman 2010. január 12. 08:19
  „Az MSZP-s Botka Zanzibárban kezdte az évet Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Zanzibárban töltötte a tavalyi év végét és az idei év elejét Botka László (MSZP), Szeged polgármestere, országgyűlési képviselő. A politikus felesége karácsony előtt még arról nyilatkozott a Délmagyarországnak, hogy az ünnepeket a Mátrában töltik, a mesés afrikai álomszigetről egy szót sem szólt. Botka az MNO-nak elismerte, hogy Zanzibárban nyaralt nejével, de mint mondta, saját pénzből. A Tanzániához tartozó szigetcsoporton egyébként a legolcsóbb utazás is kétszázezer forintba kerül egy főre, hét éjszakára egy háromcsillagos szállodában.

  Botkáék két hetet töltöttek Zanzi­bárban, az üdülés a szállás minőségétől függően fejenként akár egymillió forintba is kerülhetett. Az elit körében felkapott afrikai szigeteken Zuschlag János is pihent már. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő egykori szocialista politikus - Lados István vallomása alapján - feltehe­tően az elsikkasztott pályázati pénzekből fizette egzotikus utazását.
  MH-informáci”
 • 97. Logaritmus 2010. január 12. 08:14
  „Achi, mi azzal a bajod, hogy Orban roma?! Mert tenyleg az! En ezt jo dolognak talalom, peldamutato a ciganysagnak: ilyen sokra is vihetik, ha kuzdenek. A zsebhitler mar csunya, de nem az alacsonysagara utal, hanem hogy egy kis kakas a szemetdombon, onkenyuralmi hajlamokkal.”
 • 96. achilleus 2010. január 12. 08:03
  „Csak egy kis ízelítő arra, hogy a szocialisták milyen aljas módon "amortizálják/ták" Orbánt:
  1) Orbán = Orsós, finomabban Dakota: utalás a vélt roma származásra,
  2) zsebhitler: utalás a termetére.
  Ezeket a primitívségeket sehol a világon nem tűrnék!”
 • 95. zanzibari_laszlo 2010. január 12. 06:54
  „Pécs megelözött bennünket.Valami csak nem stimmel szép várusunkban!”
 • 94. barkzso 2010. január 11. 23:56
  „"Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..." és természetesen most is hazudnak.
  Milliárdos ballib banda takarodó!!”
 • 93. Lúdasmatyi 2010. január 11. 23:04
  „Pofátlan alakok!Hajrá Jobbik!Szebb Jövőt!”
 • 92. tótkomlósi 2010. január 11. 22:38
  „91!
  Nem fejezted be!

  ...mostmár nekünk is kell a potyapénzből, ami a 8 év alatt kiesett a zsebünkből....”
111 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas volt a hétvége Röszkén

Röszke - Közel húszezer járművel, több mint ötvenezer ember lépett át a Röszke… Tovább olvasom