Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyűrűzni próbálták a Vadkerti téri bébigólyát

Szeged - Szegeden körülbelül hét, Csongrád megyében 250 lakott fészekről tudnak a szakemberek. Magyarországon idén ünneplik a gólyagyűrűzés századik évfordulóját.
„Kémény tetején kelepel a gólya"– énekelték kedden a testvérek: a hároméves Máté, a hatéves Gergő, a nyolcéves Márton és unokatestvérük, a hétéves Hanna a megyei „Gólya Roadshow" első állomásán, a szegedi Vadkerti téren. A dalszöveggel ellentétben a városi gólyák ma már inkább villanyoszlopok tetejére építenek „otthont":

A gyerekek és a felnőttek izgatottan várták, hogy Lovászi Péter, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára lehozza a gólyafiókát a fészekből, és meggyűrűzze. A Dél-magyarországi Áramszolgáltató hosszú ideje együttműködik a madártani egyesülettel, daruskocsit biztosított a rendezvényre.

A gólyafiókát a kíváncsi gyerekek is megsimogathatták. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)

A kíváncsi közönség közelről is megnézhette, mit rejt a fészek. Az anyagólya ragaszkodása töretlen volt, végig ott állt fiókája mellett, csak akkor repült el, amikor a kéthetes madarat kiemelték a fészekből, melyben láttunk zsákmányul ejtett döglött békát, vakondot és egy tojást, amiből kisgólya már nem fog kikelni.

Az aprócska, selymes tollú madár lába és csőre fekete, a nyár végére színeződik pirossá. A gyűrűzésnek fontos, tudományos célja van: segítségével jobban megismerhetjük a fokozottan védett, méltóságteljes nagymadarak – egy példány eszmei értéke 100 ezer forint – vonulását, fészekrakási és családalapítási szokásait. A gyűrűzés meghiúsult, mert a gólyafióka vékonyka lábára még nagy volt a műanyag gyűrű, így a madárvédők rövid időn belül visszarakták a megilletődött fiókát a fészkébe, akit ezután rögtön óvó szárnyai alá vett anyukája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,4 milliót kapott öt Csongrád megyei kistelepülés

Az Egészséges Településekét Alapítvány kuratórium idén harmadik alkalommal ítélte oda egy évre szóló… Tovább olvasom