Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

H1N1-mérleg: 3 hónap, 16 halott

Közel 400 új influenzásról, 205 H1N1-fertőzöttről tud a Csongrád megyei egészségügyi statisztika. Szeptember 30. az első új influenzás tünetű beteg jelentkezése óta 16, jórészt krónikus beteg halála hozható összefüggésbe a H1N1-vírussal. Az új influenzások döntő többsége gyógyultan távozik a kórházból. Összegezzük az eddigi H1N1-adatokat.
A H1N1 tavaly tavasz óta gerjeszt világméretű vitát. Lapunkban múlt év áprilisának végén írtunk először arról, hogy az új influenza vírusa korra, nemre, egészségi állapotra tekintet nélkül támad. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáin ápolt betegről először szeptember 30-án mutatták ki a H1N1-fertőzést. Azóta tegnapig, vagyis 3 hónap alatt ott összesen 363 páciens jelentkezett új influenzás tünetekkel, de csak 178 bizonyult H1N1-pozitívnak. Tegnap újabb halálesetről adott hírt az egyetemi sajtószolgálat: az új influenzás férfipáciensnek súlyos alapbetegsége is volt. A szegedi klinikákon kezelt H1N1-pozitív betegek közül eddig 4 férfi, 7 nő és 1 koraszülött gyerek, továbbá a vírusmentes, de vérzéses tüdőgyulladás szövődményében elhunyt kamaszlány halála hozható összefüggésbe az új influenzával.

– Több oka is lehet annak, hogy a klinikai tünetei alapján új influenzásnak tekinthető beteg garatváladékából vagy tüdőszövetéből nem mutatható ki a H1N1 – jelenti ki Tombácz Zsuzsanna. A regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezető főorvosa példaként említi: ha gyógyszerrel kezelik a beteget, a kimutatható mennyiség alá csökkenhet a korábban agresszív vírus jelenléte, de a megtámadott tüdő szövetének egészében sem egyforma a H1N1 eloszlása.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!

A Szegeden eddig elhunyt 13 új influenzás közül csak a kamaszlányt oltották be a H1N1 elleni vakcinával – tudtuk meg Nagy Kamillától. Az SZTE klinikai központ kórházhigiénés osztályának főorvosa elárulta: a terhes kismama az egyetlen, akinek nem volt más betegsége, így haláláért csak a H1N1-fertőzés gerjesztette szövődmények okolhatók. A súlyos alapbajokkal is küzdő új influenzások közül tüdőgyulladásban hunyt el 2 tumoros, illetve 2 szívbeteg, továbbá 2 alkoholista. A H1N1-vírust is kimutatták ugyan 3 szívbeteg és 1 veseelégtelenségben szenvedő szervezetében, de e négy ember haláláért inkább az elhatalmasodó krónikus alapbetegség a felelős. Az ugyancsak fertőzött, 21 hetesen született baba halálát is elsősorban éretlensége és súlyos légzési problémái okozták.

Oltópont: Szegeden és Szentesen

Már csak két oltópont működik Csongrádban: az ÁNTSZ újszegedi székházában, valamint a szentesi kórházban. Ez utóbbi helyen múlt évben, november 27. és december 22. között 332, hétfőn 2, tegnap 1 vakcinát adtak be – tudtuk meg Cseh-Lakos Ilonától, a szentesi kórház sajtószóvivőjétől. A februárig nyitva tartó oltópontokon eddig a napi legkisebb forgalmat 2, a legnagyobbat 44 jelentkező jelentette.

– Novemberben találkoztunk az első újinfluenza-gyanús esettel, majd további húsz H1N1-pozitív beteget gyógyítottunk meg – mondta Kallai Árpád. A vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója elsőként oltatta be magát a H1N1 elleni vakcinával. Azóta alkalmazottaik 70 százaléka követte példáját. Mindenkinek javasolja a védőoltást. Kallai doktor megerősítette információnkat: tavaly novemberben a H1N1 szövődményei miatt halt meg az egyik páciensük. Viszont az év utolsó hetében elhunyt, új influenzás tünetek miatt is kezelt betegükről nem bizonyosodott be, hogy H1N1-pozitív.

Makón november 25-én szembesültek az új vírussal, azóta 5 betegük testében ki is mutatták a H1N1-t – tudtuk meg Dehelán Aurélia orvosigazgatótól. A városi szóbeszéd egy idős beteg vérzéses halálát is a járvánnyal magyarázta, de ez utóbb nem igazolódott. A szentesi kórházban december 11-én kezdtek foglalkozni az első új influenzással. Tegnapig 8 ilyen beteget kezeltek, közülük csak 2 lett H1N1-pozitív – egyiküket az intenzíven, másikukat a fertőzőosztályon gyógyították meg.

Nem csitul a H1N1-támadás: a háziorvosoknál jelentkező betegek száma ugyan feleannyi, mint karácsony előtt, de a kórházba kényszerülőké nem csökkent. Az ÁNTSZ adatai szerint az 53. héten a dél-alföldi régióban 63, Csongrád megyében 41 új beteget kellett kórházi ágyra fektetni új influenzás tünetek, szövődmények miatt.

Olvasóink írták

 • 11. szivárvány50 2010. január 10. 12:21
  „10. E nem vicccccccccccccc!”
 • 10. flexsnake 2010. január 09. 15:14
  „8. engem gyíkká változtatott csak már elmúlt.....”
 • 9. TBK 2010. január 09. 09:06
  „Ha ez be bizonyosodik a "tisztelt" lap szerkesztők, újságíró is felelősek lesznek a hisztéria keltésért!

  http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/01/03/manipulacio-e-a-h1n1-jarvany-az-europa-tanacs-vizsgalatot-indit/”
 • 8. szivárvány50 2010. január 07. 13:38
  „Nekem mázlim volt!!!!!!!!!!!
  Influenzás tünetek nélkül nov.28-án kétoldali tüdővérzéssel kerültem intenzívre, ahol lélegeztető gépre tettek>>>>>>>TÚLÉLTEM oltás nélkül. Senkit nem akarok befolyásolni!Az immunrendszeremnek és a lelkiismeretes orvosoknak köszönhetem. A H1N1 nem volt kimutatható a szervezetemben, minden vizsgálatra negatív az eredmény. Diagnózis: vírusfertőzés/ de hogy milyen, az talány/”
 • 7. koxos 2010. január 06. 10:43
  „na most akkor mégis csak hatott az a kis étolaj amit belétek szúrtak?”
 • 6. taki 2010. január 06. 09:40
  „Minden eddiginél nagyobb H1N1 botrány készül kirobbanni?

  Európa háború utáni történetének egyik legjelentősebb kommunikációs manipulációjára derülhet fény, ha bizonyítékokkal sikerül alátámasztani nemzetközi szervezetek és a gyógyszeripar befolyásoló kapcsolatát.
  Az EU Parlament Egészségügyi Bizottsága egyhangúlag elfogadott határozata alapján 2010 januárjában vizsgálat indul a gyógyszergyártó cégek és a globális sertésinfluenza kampány kapcsolatáról. Az úgynevezett "Arany háromszög", vagyis a gyógyszeripar és a tudósok, valamint a nemzetközi egészségügyi szervezetek kapcsolatainak átvilágítása milliók életére kihatással van. Ugyanis például a H1N1 oltás kapcsán hozott, és a kormányok és az emberek személyes magatartását befolyásoló információk olyan döntési helyzeteket hoztak létre, amelyek a politikusokat óriási kiadásokra és az embereket pedig nem kellően meggyőző oltási kényszerbe sodorták.
  A parlamenti indítványt Dr. Wolfgang Wodarg, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Taggyűlése) Egészségügyi Bizottságának az elnöke, korábban a német Parlamentben a Szociáldemokrata Párt képviselője, terjesztette elő. Az ismert orvos és járványügyi szakember, a tüdő- és környezetbántalmi betegségek specialistája, a WHO jelenlegi sertésinfluenza járvány elleni kampányát egyenesen "az évszázad egyik legnagyobb botrányának" nevezte. Hivatalos nyilatkozatában Wodarg kritizálta a gyógyszeripar befolyását a tudósokra és a nemzetközi hivatalnokokra, megállapítván, hogy emiatt "szükségtelenül több millió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások kockázatának", és hogy ez az influenza "sokkal kevésbé káros", mint minden korábbi járvány.
  Wodarg szerint az Európai Parlament vizsgálatának különösen a WHO szerepére és júniusi járvány bejelentésére kell koncentrálnia. 2009 áprilisában történt meg először, hogy a WHO járványügyi kritériumait megváltoztatta, amikor az első mexikói esetek ismertté váltak, úgy hogy nem a betegség valódi kockázatát, hanem a betegség esetek számát vették alapul a "járvány" bejelentéséhez
  A sertésinfluenza járvánnyá nyilvánítása következényeként országok kényszerültek járványtervek bevezetésére és a sertésinfluenza elleni oltások beszerzésére. Mivel a WHO nem áll semmiféle parlamenti ellenőrzés alatt, Wodarg szerint a kormányoknak joguk van számadást kérni tőle.
  A neves antiglobalista, William Engdahl által közzétett információk elgondolkodtatják az egészségügyi kommunikációval foglalkozókat, következtetéseiben túlmegy a közvetlen erkölcsi felelősség megállapításának fontosságán. Felveti az emberek százmillióinak életére minden korábbinál nagyobb hatással bíró nemzetközi és nemzeti egészségügyi szervezetek és intézmények számadási kötelezettségének és hitelességének a kérdését is.
  (napidoktor.hu)”
 • 5. JungHeinrich 2010. január 06. 09:34
  „grat”
 • 4. achilleus 2010. január 06. 09:24
  „3. hozzászólás geza 2010.01.06. 09:14
  Reméljük, hogy ezek már az első lépések az őszinte tájékoztatás felé!”
 • 3. geza 2010. január 06. 09:14
  „Csak az lenne a korrekt még, ha "csak" influenza szerű tünetekről beszélnének, nem az "új influenzás tünetek", mivel ha jól olvastam szinte semmi különbség nincs a hagyományos és h1n1 tünetei között, csak laborvizsgálattal különböztethető meg.”
 • 2. Ányez 2010. január 06. 09:08
  „Grat, korrekt!”
 • 1. achilleus 2010. január 06. 08:58
  „Végre!!!!! Egy olyan tájékoztató, amelyik legalább az elhalálozottak esetében tisztázza a lényeges momentumokat, és /részben, nem minden intézmény esetében!/ a beoltottságról is beszámol. Hasonló nyíltság elvárható lenne a kórházba kerültekről, illetve intenzív ellátást igénylőkről is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki erdőben lakik, nem siet sehová

A nyüzsgéshez szokott városlakó alig tudja elképzelni, hogyan töltheti a napját az, aki a várostól, falutól messze lakik – egy erdőben. Tovább olvasom