Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

H1N1: immár 9 szegedi áldozata van a járványnak

Szeged - Új influenzás, krónikus vesebeteg nő, illetve egy H1N1-fertőzött férfi halt meg szerdán Szegeden. A 13 éves lány is az új influenza szövődményeiben hunyt el karácsonykor, bár nála a vírust nem tudták egyértelműen kimutatni – erősítette meg szerdai információnkat a gyermekklinika igazgatója. A terhes nők védőoltása fontos, mert így óvják újszülöttjüket is.
Az újinfluenza-diagnózis megállapításakor a tünetegyüttes a döntő, nem a H1N1-vírus kimutathatósága – hangsúlyozta Túri Sándor professzor, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikai igazgatója. Szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette lapunk egy nappal korábbi információját, amikor elmagyarázta: vérzéses tüdőgyulladás, vagyis az új típusú influenza legsúlyosabb szövődménye okozta az intézményükben karácsonykor elhunyt 13 éves lány halálát. A kromoszóma-rendellenessége és túlsúlyossága miatt is veszélyeztetett csoportba tartozó kamasz a szegedi klinikára kerülve intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult. A lány betegségének lefolyása megegyezett a H1N1-vírus okozta fertőzéssel, szervezetében azonban nem tudták kimutatni egyértelműen a H1N1-vírust, pedig több alkalommal és több mintát is teszteltek.

Mamát és babát véd az oltás

Az állapotos nők védőoltását nagyon fontosnak tartja Túri Sándor professzor. A szegedi gyermekklinika igazgatója hangsúlyozza: a kismamák szervezetében kialakuló védettség a szülés után bizonyos ideig csecsemőjüket is megóvja a fertőzéstől.

– A vírus jelenléte nem jár feltétlenül együtt a betegség kialakulásával, illetve a tipikus tünetekkel jelentkező pácienseknél sem mutatható ki mindig a H1N1 – magyarázta az intézményvezető egyetemi tanár. Példaként említette a gyermekklinikára új influenzás tünetekkel felvett négy testvért: csak egyiküknél mutatta a tesz a H1N1-vírust, holott mindannyian magas lázzal, hurutosan köhögve érkeztek, de azóta gyógyultan távoztak. A klinikára felvett betegek között 58 olyan influenzagyanús páciens volt, akinél nem lehetett kimutatni a vírust.

A szegedi gyerekklinikára szeptember óta 84 olyan beteget vettek föl, akinél viszont igazolható a H1N1-vírus jelenléte. Közülük szerdáig 14 gyerek szorult intenzív ellátásra, 7-nek a tüdejét gépi lélegeztetéssel kímélték. A fertőzöttek közül eddig az Orosházáról érkezett, 1200 grammal született koraszülött baba hunyt el. A csecsemő halálát azonban elsősorban éretlensége és súlyos légzési problémái okozták. Az elmúlt hónapokban mintegy 80 új influenzás beteg kapott ambuláns ellátást a szegedi gyermekklinikán.

Új influenzás, krónikus vesebeteg nő, illetve egy H1N1-fertőzött férfi halt meg szerdán Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi gyerekklinikára szeptember óta 84 olyan beteget vettek föl, akinél igazolható a H1N1-vírus jelenléte. Fotó: Schmidt Andrea

Két újabb halott, 8 beteget gép lélegeztet

Egy krónikus veseelégtelenségben szenvedő nő és egy, a fertőzőosztályon kezelt férfi halt meg szerdán a H1N1-vírustól fertőzött páciensek közül – derült ki a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának közleményéből. Ezzel 9-re nőtt a H1N1 szegedi áldozatainak száma. Influenzaszerű tünetekkel szeptember vége óta 321 beteget ápoltak, közülük 165 szervezetében ki is mutatták a H1N1-t. Szerdán 1-1 új férfi és gyermek beteg feküdt kórházi ágyra. Keddhez képest eggyel több, immár 8 új influenzást lélegeztetnek géppel. A vírustól itt jelentkező nagybeteggé lett felnőttek és gyermekek száma közel azonos: 81 és 84, ami igazolja, hogy a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti leginkább a H1N1.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. gyorgy99 2010. január 04. 02:06
  „Az Európa Tanács tagállamai 2010 januárjában vizsgálatot indítanak a gyógyszergyártó cégek és a globális sertésinfluenza kampány kapcsolatáról, különös tekintettel a gyógyszeriparnak a WHO-ra (Egészségügyi Világszervezet) gyakorolt befolyásának a mértékéről.

  A következő írás a neves antiglobalista szerző, William Engdahl, a globalresearch.ca honlapján 2009.12.31-én megjelent cikkének a fordítása.

  Az Európa Tanács tagállamai 2010 januárjában vizsgálatot indítanak a gyógyszergyártó cégek és a globális sertésinfluenza kampány kapcsolatáról, különös tekintettel a gyógyszeriparnak a WHO-ra (Egészségügyi Világszervezet) gyakorolt befolyásának a mértékéről. Az EU Parlament Egészségügyi Bizottsága egyhangúan elfogadta a vizsgálatról szóló határozatot. Ez egy régen esedékes lépés a WHO, a gyógyszeripar és akadémikus tudósok között létrejött gyógyszer korrupciós ,,Aranyháromszög" átvilágítására, amely milliók életét tartósan megkárosította, sőt halált is okozott.

  A parlamenti indítványt Dr. Wolfgang Wodarg, korábban a német Parlamentben a Szociáldemokrata Párt képviselője, terjesztette elő, aki most a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Taggyűlése) Egészségügyi Bizottságának az elnöke. Wodarg orvos és járványügyi szakember, tüdő- és környezetbántalmi betegségek specialistája, aki a WHO jelenlegi sertésinfluenza járvány elleni kampányát ,,az évszázad egyik legnagyobb botrányának" nevezte.

  A határozat szövege, amely éppen elérte az Európa Tanácsban a szükséges szavazatok számát, többek között azt állapítja meg, hogy ,,az influenza ellen szabadalmaztatott orvosságok és oltások terjesztése érdekében a gyógyszergyártó cégek tudósokat és a közegészség normáiért felelős hivatalos szerveket befolyásoltak, hogy világszerte riasztózzák a kormányokat, hogy azok a szűkös egészségügyi forrásokat hatástalan oltásokra pazarolják, amivel több millió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások ismeretlen mellékhatásainak. A ,,szárnyas madár influenza" kampány (2005/05) a ,,sertés influenza" kampánnyal együtt úgy látszik nagy kárt okozott, nem csak a beoltott embereknek és a közegészségügyi költségvetésnek, hanem fontos nemzetközi egészségügyi intézmények hitelessége és számadási kötelezettsége tekintetében is."

  A parlamenti vizsgálatok a WHO által 2009 júniusában deklarált ,,hamis járványra" irányulnak, amit akadémikus szakemberei (SAGE) javaslatára tett, akikből sokra bizonyítást nyert, hogy szoros pénzügyi kapcsolatban állnak olyan gyógyszeripari óriásokkal, mint GlaxoSmithKline, Roche, Novartis, amelyek az orvosságok és a tesztelés nélküli H1N1 oltásokból profitálnak. Megvizsgálják a gyógyszeripar befolyását az úgy nevezett H5N1 "szárnyas madár influenza" és a H1N1 sertésinfluenza elleni világméretű kampányra. A parlament taggyűlése ,,sürgős" elsőbbséggel fogja a kivizsgálást elvégezni.

  Hivatalos nyilatkozatában Wodarg kritizálta a gyógyszeripar befolyását a tudósokra és a WHO hivatalnokaira, megállapítván, hogy emiatt ,,szükségtelenül több millió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások kockázatának", és hogy ez az influenza ,,sokkal kevésbé káros", mint minden korábbi járvány.

  Wodarg szerint az Európai Parlament vizsgálatának különösen a WHO szerepére és júniusi járvány bejelentésére kell koncentrálnia. 2009 áprilisában történt meg először, hogy a WHO járványügyi kritériumait megváltoztatta, amikor az első mexikói esetek ismertté váltak, úgy hogy nem a betegség valódi kockázatát, hanem a betegség esetek számát vették alapul a ,,járvány" bejelentéséhez. A sertésinfluenza járvánnyá nyilvánítása országokat kényszerített járványtervek bevezetésére és a sertésinfluenza elleni oltások beszerzésére. Mivel a WHO nem áll semmiféle parlamenti ellenőrzés alatt, Wodarg szerint a kormányok követeljenek számadást tőle. A parlamenti vizsgálat két németországi intézet, a Paul Ehrlich és a Robert Koch intézet szerepére is kiterjed, amelyek a járvánnyal kapcsolatban vezérelveket tettek közzé.

  Bravo!

  Fordította: Vajta Dénes

  Eredeti cikk: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16667”
 • 56. flexsnake 2010. január 02. 17:17
  „Nem hiszem hogy kezelni kellene öngyilkosokat. Minek? Meg akarnak halni, azért nem kérik az oltást.”
 • 55. csillagpor 2010. január 01. 10:10
  „Istenem!----ennyire korlátolt nem lehet az, aki azt feltételezi, hogy Szegeden azért van több haláleset, mint a többi régióban, mert esetleg más van a háttérben. Ember!!_a klinika szóról mi jut eszedbe??? Nekem a magasabb szintű ellátás stb - ezért van itt a több eset is, mert ide szállítják a súlyosabb eseteket, ergo nagyobb a valószínűsége annak is, hogy esetleg több beteg fog esetleg itt ebben meghalni - sajnos!”
 • 54. randok 2010. január 01. 08:58
  „Kedves 53 as!
  Lehet tényleg megdöbentö olvasni amit irtam de kérdezem én ha a klinikán minden steril vigyáznak mindenre egy koraszülött baba aki inkubátorban van az hogy kaphat meg ilyesmit?
  Ezekszerint a dolgozokat is tesztelni kellene vagy tényleg betartani a steril ruha követelményeket.
  Nekem nem kell senki elmondja hogy a steril ruhát hányszor használják én is vettem fel olyat aminek fekete volt az újja (koraszülött részlegen) be sem mertem vele nyulni az inkubátorba.
  Sajnos tényleg egy ilyen pici babának minden végzetes lehet, de vannak olyan esetek amik kivédhetetlenek akár van h1n1 akár nincs. Arrol senki sem ir hogy a statisztika mit ir más betegségek vagy emberi mulasztások miatt hány gyerek hall meg. Igen borzalmas elviselhetetlen ez egy szülönek de aki másban hal meg arra is figyelni kéne, ez csak egy reklám kampány! Fejleszteni kell az egészségügyet és más betegségekben is kevesebben halnak meg, ez a megoldás nem az oltás!Vagy igenis vállalják a vakcina gyártok a felelöséget én ne kelljen aláirni semmien nyilatkozatot! Tudod mit irsz alá? tudod mit tartalmaz az oltás? Én nem és igy nem is fogom aláirni!!”
 • 53. TrombiFrédi 2009. december 31. 17:32
  „A járvány csak a vég kifejlett ugyanis, az elhunytak jórésze ilyen-olyan (krónikus)betegségekben meggyengült immunrendszerrel rendelkezik, akiknek már egy sima influenza, vagy megfázás is végzetes lehet!”
 • 52. macs 2009. december 31. 15:45
  „Megdöbbentő a hozzászólásokat olvasni.
  Randok, Te igazán tudhatod, mit jelent egy kissúllyal született baba életéért remegni, hogy beszélhetsz így? Igen a koraszülött babák tüdeje gyenge, de van esélyük az élethez, amit most nagyon lecsökkentett, hogy a vírus miatt legyengült a szervezetük. Hány ember halt meg, akinek lehet, hogy nem kellett volna meghalnia. Jó azt mondjátok, amúgy is beteg volt, de ebből még nem következik, hogy meg is kell halniuk. A kismamák és babájuk most a családjuk körében köszöntené az új évet. Azok a családok, akik a gyerekeiket gyászolják, most boldogan készülődhetnének az estére. Nem folytatom. Megdöbbent, hogy ennyire érzéketlenek egyesek és még most is a h.....séget szajkózzák.”
 • 51. utazó81 2009. december 31. 15:08
  „Szerintem meg 3 régió betegeit itt látják el a szegedi klinikán.Nem valószínü,hogy mindegyik elhunyt szegedi.”
 • 50. achilleus 2009. december 31. 14:26
  „49. hozzászólás Zidane 2009.12.31. 13:17
  Azért - így első közelítésben - mert ami kötelező (oltás), annak alapból ingyenesnek is kellene lennie.”
 • 49. randok 2009. december 31. 14:13
  „Ez számomra felháborító, egy 1200g-mal születet babának vannak esélyei a túélésre de sajnos ilyen kis súlynál sajnos benne van a pakliban az is hogy a tüdeje még éretlen. Nekem is koraszülött fiam van kis súlyal született ő is ( nem ennyire kicsivel) de még mi is agodtunk a tüdeje miatt. Nem kell ehez H1N1.
  Ha meg valaki olyan túlsúlyos hogy nem tudják hogy a korához vagy a súlyához méretezzék a gyogyszereket az is sajnos sok más megbetegedés is veszélyezteti sajnos.
  Nem kell belemagyarázni mindent!”
 • 48. Zidane 2009. december 31. 13:17
  „Ez már engem is foglalkoztatott hogy csak szegeden vannak h1n1-en virusos betegek. Ha ilyen nagy a baj világ járvány miért nem kötelező? az oltás?”
 • 47. dblaci 2009. december 31. 12:15
  „Idióták. Euban 2% oltotta be magát, Magyarországot is beleszámítva. Nálunk 25%. Mindenhol lement már a hisztéria, itt még nem. Ez csak a pénzre megy, jó esetben. Rosszabb esetben ki tudja mire... Az emberek többsége valószínűleg már rég átesett rajta, úgy, hogy nem is tudta. Azért vegyétek csak a higanyos védőoltást, biztos jóaz. Ó Istenem...

  Meg ez a meghalt hini ben, de nem tudták egyértelműen kimutatni. Ez már az arcátlanság netovábbja. Mint a 93 éves combnyaktöréses, meg az 1 kilóval született csecsemő is. Persze mindegyik h1n1. UNDORÍTÓ, és ez a kommunista délmagyar meg minden erejével nyomatja. Egyszer valaki vállalja majd a felelősséget ezért, mert ezt nem lehet büntetlenül megúszni!”
 • 46. geza 2009. december 31. 12:02
  „Többször linkeltem be ezt
  http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillance/EISN/Pages/DataandStatistics.aspx

  A 2009 51 héttől már csak a hagyományos influenza szerepel MO-nál. Az 52. héten meg alacsony
  Low: No influenza activity or influenza at baseline levels
  Decreasing clinical activity

  Ki hazudik megint??”
 • 45. Walaky 2009. december 31. 11:54
  „Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek!
  Jelen pillanatban mégis a gyógyszerész lobbi által generált zavarkeltésnek vélem az egész H1N1 cirkuszt!
  Ha valóban annyira kéros, akkor kövessük a német példát oszt ingyér tessék oltani!
  Vagy abban nix biznic elvtársak?”
 • 44. achilleus 2009. december 31. 11:48
  „44. hozzászólás utazó81 2009.12.31. 11:21
  Ha nem állnak elő végre a statisztikákkal, azt a gyanút keltik, hogy az oltás hatástalan!!
  Az ebből adódó bizalomvesztésért viselniük kell a felelősséget. Mindenkinek, aki adatokat titkol el a lakosság elől!”
 • 43. utazó81 2009. december 31. 11:21
  „Volt kolleganőm kb 1 hónapja halt meg vérzéses tüdőgyulladásban.Az oltás után kb 1 hónap múlva lett beteg.
  Nem a szegeden kezelték,de itt egy csongrád m-i korházban.Erről viszont nem olvastam sehol.”
 • 42. geza 2009. december 31. 09:49
  „Egy dolgot azért nem értek teljesen.
  Olvasgatom a sajtót, és szinte csak szegedről írnak hogy itt van H1N1...”
 • 41. achilleus 2009. december 31. 09:24
  „24. hozzászólás Satnya 2009.12.30. 20:49
  Én szeretem magam adatokkal (tényekkel) meggyőzetni. /Javaslom másoknak is/

  Amúgy pedig, amíg néhány százalék volt beoltva, akkor az állandó szöveg a következő volt: "nem volt beoltva",
  amikor 15-20, és az illető be volt oltva, akkor az, hogy "még nem fejlődött ki az immunreakció",
  most pedig, amikor 30%-ot közelíti az átoltottság, SEMMI.
  Pedig most érnénk el a statisztikailag értelmezhető tartományt (alapsokaságot).”
 • 40. Zeppelin 2009. december 31. 09:05
  „Ördögh Nóri is kapott H1N1 elleni surit, én is "szúrnám"!
  Fúj, disznó! Félre a humorral! Úgy gondolom fontos a védekezés, de mindenki saját maga döntse el, hogy oltat vagy sem. Azon viszont el kell gondolkodnunk, hogy gyermekeink - akik helyett ugye mi döntünk - mennyire vannak veszélyben vagy sem! Több szakembernek kértem ki én is e tárgyban véleményét. Mondat mellette is és ellene is érveket, de végül csak oda jutottunk, hogy jóval kisebb a védőoltás kockázata, mint magának a betegségnek a szövődménye.”
 • 39. geza 2009. december 31. 08:36
  „Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója nyilvánosságra hozta, hogy még nem oltatta be magát az új influenza ellen, amely eddig 11,5 ezer ember életét követelte világszerte.
  (forrás: hvg online)
  :D”
 • 38. Pengemester 2009. december 31. 07:59
  „"...meg autóbalesetben is halnak meg, viszont a H1N1 ellen van oltóanyag. Lehet számolni azzal hogy aki nincs beoltva az fertőzés után meghal... " -azt a védőoltást úgy hívják,hogy KRESZ. Ebből kiindulva:dögöljön meg,aki nem ismeri a jobbkézszabályt?
  Másfelől:a kiba**ott cigi miatt hányan halnak meg? És nem tiltják be. Ennyi erővel,ha egy dohányos lesz tüdőrákos,azt se kell kezelni,mert bagózni nem kötelező.
  Vagy ha a műkajáktól betegszik meg a polgár: miért nem tiltják be a szinte kivétel nélkül káros E-betűs mérgeket? De ha mégis ráfanyalodik valaki,akkor terápiaként ki kell éheztetni? Lassan tényleg az az érzésem,hogy Noé a felelős az egész cécóért. Mi a fenéért csekkolt be annyiféle állatot a bárkájára?”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidöntötte a villanyoszlopot

Több mint két órán át volt teljes útzár Szegeden a 47-es főút kivezető szakaszán szerda este, mert egy feltehetőleg ittas, 70 év körüli német állampolgár kidöntött egy villanyoszlopot. Tovább olvasom