Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

˝Ha idejön, váltson forintot!˝

Szeged - Ez nem egy újabb óriásplakát szövege – szegedi olvasónk jelezte, hogy a 4-es villamoson a Vám tér megállónál egy fiatal turistalány szeretett volna vonaljegyet váltani, de csak eurója volt. Nem tette zsebre, amit ezért a villamosvezetőtől kapott. Megkérdeztük a Szegedi Közlekedési Kft.-t, mi az eljárás ilyen esetben.
 Nem jelentette senki az eurós esetet

Kérdésünkre, felelősségre vonják-e a viselkedéséért villamosvezetőt, azt a választ kaptuk, ha az ügyfél által megadott adatok alapján egyértelműen beazonosítható az eset, kivizsgálják, és a vizsgálat eredményétől függően az érintett villamosvezetővel szemben megteszik a szükséges intézkedéseket. Az euróval történő fizetés kapcsán nem érkezett bejelentés.

– Egy fiatal, szőke turistalány és barátja szállt fel a Vám tér megállónál a Tarján felé tartó 4-es villamosra múlt hét szerdán. A fiú leült, a lány pedig vonaljegyet szeretett volna venni. Amikor a villamosvezető meglátta, hogy euróval szeretne fizetni, felemelte a hangját, és megmondta neki: ő ezt nem fogadja el. A lány angolul elmondta, a városközpontig akarnak utazni. A turista értetlenül állt a sofőr hajthatatlansága előtt. A lány menetjegy nélkül, ijedt arccal sétált hátra a barátjához – mondta szegedi olvasónk.

A villamosvezetőnek ennyi nem volt elég, kinyitotta a fülke ajtaját, és kipirosodott arccal utána kiabálta a lánynak: „Jól van, akkor majd az ellenőrrel számoljál!".

Olvasónk azt is hallotta, ahogy két idős nő sutyorogva megjegyezte: „Ha idejön, váltson forintot! Itt azzal kell fizetni." – Megrökönyödtem. Csoda, hogy nem tapsolták meg a magából kikelt vezetőt. Ha annyira vonzani akarjuk a külföldi turistákat, akkor miért nem lehet euróval fizetni a járműveken? Vagy legalább nem kellene velük üvölteni – mondta olvasónk.

Megkérdeztük a Szegedi Közlekedési Kft.-t, mi az álláspontjuk a problémával kapcsolatban.

– A járművezetőnél váltható menetjegy nyugtaként szolgál. Mivel azon az ár forintban szerepel, így csak forintban történő fizetés esetén felel meg a nyugta követelményeinek. Társaságunk több módon is lehetőséget kínál a jegyek és bérletek megvásárlására: ügyfélszolgálati irodánkban, jegy- és bérletpénztárainkban, bizományosi partnereinknél, jegy- és bérletváltó automatáinknál, illetve járművezetőinknél. Az értékesítési helyek többségénél bankkártyával is lehet fizetni. Ez lehetővé teszi a külföldiek számára a pénzváltás nélküli jegy- és bérletvásárlást. Ha a járművezetőnél is lehetne euróval fizetni, az további kérdéseket vetne fel: többletterhet jelentene az egyébként is rendkívül felelősségteljes munkát végző járművezetők számára, mint például valuták kezelése, napi árfolyam figyelése, átváltás, nyugta kiállítása. Veszélyeztetné a menetidő betartását is, hiszen az euróban történő vásárlás több időt vehet igénybe. Az idegen fizetőeszköz kezelőjének a hatályos szabályok értelmében valutaismerettel kell rendelkeznie, de valutaismereti vizsga letételére nem kötelezhetők a járművezetők. Ezért érdemes előre megvásárolni a jegyet bankkártyával, vagy forintot váltani – tájékoztatott az SZKT, amelynek nem szerepel a tervei között az euróban történő fizetés bevezetése.

Hangsúlyozták, a mindenkor érvényes díjszabás, a jegyek, bérletek érvényessége, az utazási feltételek minden villamoson, trolibuszon, autóbuszon, a szolgáltatók honlapjain több idegen nyelven is megtalálhatók, illetve azokkal kapcsolatosan munkatársaik is készséggel adnak felvilágosítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sem illetékes a hasmenés ügyében

Hétfőn egy, kedden tizenkét migránst szállítottak kórházba hasmenéses tünetekkel Szegeden. Tovább olvasom