Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hagyomány lett az ajándékkoncert

Szeged - Elmaradhatatlan hagyománnyá lett a szegedi szimfonikusok nyáresti ajándék koncertje a szabadtérin. Az ideit július 20-án tartják: Liszt, valamint szláv szerzők darabjai csendülnek fel.
Az első ajándék koncertet 2003-ban rendezték meg a Dóm téren, azóta elhagyhatatlan hagyománnyá vált a szegedi szimfonikusok ingyenes produkciója. Az ötlet az akkori színidirektortól, Székhelyi Józseftől származik, aki az Egyesült Államokban járva a Central Parkban hallott egy ingyenhangversenyt, amelyet a New York-i Filharmonikusok adtak a metropolisz lakóinak. Amikor az akkor még egy intézményként működő szegedi kőszínház és szabadtéri igazgatójává választották, rögtön adaptálta a kezdeményezést a Dóm térre. Gyüdi Sándor, a szimfonikusok akkori igazgató-karnagya is támogatta az ötletet, és már első alkalommal nem várt siker koronázta az összefogást. Azóta minden nyáron elmaradhatatlan része a fesztivál programjának az ajándék koncert.

Ebben az évben július 20-án, szerda este 9 órától rendezik meg az ingyenes hangversenyt a Dóm téren. A Szegedi Szimfonikus Zenekart és a közreműködő Vaszy Viktor Kórust – ahogy az összes eddigi koncerten – most is Gyüdi Sándor dirigálja.

A műsor igényes: Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából a koncert első részében a magyar komponista három műve is felcsendül: az Orfeusz és a Les Préludes szimfonikus költemény, valamint a II. magyar rapszódia. A második részben szláv komponisták népszerű műveit hallhatja a közönség, Smetana Moldva című szimfonikus költeményét, Borodin balettzenéjét, a Poloveci táncokat és Dvoráktól a Szláv táncokat.

A zenekar a filharmóniai koncertsorozatára bérletet vásárló partnereinek bérletenként egy-egy jegyet biztosít. (Jelentkezni július 1-jétől 8-áig lehet e-mailben az orch@symph-szeged.hu címen vagy munkaidőben a 62/426-102-es telefonszámon.) Ahogy tavaly, lapunk idén is nyereményjátékot hirdet majd július elején, amelynek keretében több mint ezer ingyenjegyet sorsolunk ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két körözött VW Golf akadt fenn Röszkénél - fotó

A német hatóságok körözték azt a két járművet, mellyel két szerbiai férfi akarta elhagyni az országot pénteken Röszkénél. Tovább olvasom