Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Halló, itt Mikszáth Kálmán! - Délmagyarország 1910-ből

Szeged - Napra pontosan kilencvennyolc évvel ezelőtt jelent meg a Délmagyarország első száma Szegeden. Beleolvastunk, hogy lássuk: milyen volt az élet napilapunk indulásakor. Olvassa el ön is a legelső Délmagyarországot!
Kilencvennyolc évvel ezelőtt, 1910. május 22-én jelent meg először a Délmagyarország. A szerkesztőség Szegeden, a Korona – ma Hajnóczy – utcában volt, és a törvényes fizetőeszközt is koronának hívták akkoriban. A napilap első száma vasárnap látott napvilágot: előfizetési díja egy évre 24 korona volt. Összehasonlításképpen: egy akkor megjelent hirdetés szerint a legfinomabb keverék kávé kilóját 4 korona 40 fillérért árulta Kotányi János kávé- és tea-nagykereskedő a Kárász utca 5. szám alatt. Ma az éves előfizetési díj 20 ezer 760 forint, egy kiló jó minőségű pörkölt kávé pedig körülbelül 2500 forintba kerül. Könnyű kiszámolni: a lap éves díja akkor öt és fél kiló, ma több mint 8 kiló kávé árának felel meg.

A bemutatkozó számot olvasóink 64 oldalon át tanulmányozhatták, de a normál oldalszám ezt követően 12-24-re csökkent, manapság is 16-24 oldal között mozog. Akkoriban a vasárnapi volt a legvastagabb lapszám, hétfőn viszont nem jelent meg az újság. A legszembetűnőbb különbség: 1910-ben nem voltak fotók a fekete-fehér lapban, viszont a bemutatkozó számban több mint húsz oldalon keresztül csak hirdetést találtunk. A pénzintézetek már akkor is virágoztak, a Szeged-Alföldi Takarékpénztár Részvénytársaság hirdetése például a következőképp szólt: „Ajánlja nagyon előnyös törlesztéses, vagy 10 éves kamatozó kölcsöneit földbirtokra félévi utólagos kamatfizetés mellett, teljes kifizetéssel, minden stornódíj nélkül. Azonkívül engedélyez törlesztéses kölcsönöket már meglévő házakra és építkezésekre. Takarékbetétek után tisztán 4 és fél százalék kamatot fizet."

A Délmagyarország felett nem járt el az idő. Fotó: Frank Yvette
A Délmagyarország felett nem járt el az idő.
Fotó: Frank Yvette

És hogy miről szólt első számunk Alkotás előtt című vezércikke Návay Lajos belső titkos tanácsos tollából a címlapon? „A közeljövő egyik legaggasztóbb jelensége az ellenzéki pártok egyike részéről bejelentett szélső obstrukció. Azt hisszük, hogy parlamentális államban nem igen akadt még párja egy olyan pártnak, amely közvetlenül a választások előtt hirdetni próbálta volna, hogy ő a választások eredményét csak az esetben fogadja el törvényesnek, ha ez eredmény reá nézve kedvező". Szerepelt egy riport Mikszáth Kálmán budapesti otthonában tett látogatásról, amelyben a neves író úgy fogalmazott: „Szeged predesztinálva van arra, hogy kulturális, kereskedelmi és ipari szempontból is naggyá legyen. A Délmagyarországnak, amely ezeknek a törekvéseknek buzgó harcosa lesz – sok szerencsét."

Szerdán címlapon a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának bravúros döntőbeli újabb sikeréről, és a szegedi borfesztivál megnyitásáról számoltunk be. És ha már a sportról van szó: a 98 évvel ezelőtti újságban alig találtunk ilyen témájú cikkeket. Mindössze a szegedi lóverseny részletes programját olvashatták el a sport szerelemesei első számunkban. Pick-féle szalámit azonban már akkor hirdetett Horváth Henrik csemegekereskedő: remek, elsőrendű ételként ajánlotta az olvasók figyelmébe.

Amíg most szerdán a makói hármas gyilkosság gyanúsítottjának előzetes letartóztatása – 98 évvel ezelőtt a Milliomos bűntársa című folytatásos bűnügyi regény első része borzongatta a Délmagyarország olvasóit.

Munkarend egykor és ma

És hogy dolgoztak a lap munkatársai 1910-ben? „A munka itt három órakor kezdődik, de tetőpontját csak éjjel tizenegy órakor éri el, amikor az ernyős villanylámpák alatt gyors iramban szántja a toll a fehér papírost, amikor a mettőr minden öt percben kéziratért zaklat, amikor folyton csilingel a pesti telefon, amikor rohamosan következik a lapzárás ideje, és a kutyanyelvek megelevenedve rohannak le a szedőszekrényekhez, hogy innen hű másolatuk a rotációsba kerüljön, onnan pedig a hajnali órákban ki egész Dél-Magyarországba." Ezzel szemben ma egy átlagos napon reggel fél 9-kor kezdődik a rovatértekezlet, és éjjel 11-kor már nincs újságíró a szerkesztőségben.

Az első Délmagyarország oldalai itt olvashatók.

Olvasóink írták

  • 2. Mil 2008. május 22. 11:44
    „A szerbek se sokat változtak.. Talán soha nem is fognak.”
  • 1. epiktetos 2008. május 22. 11:16
    „Paprikafronton a helyzet változatlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsítő fuvallat – hűségkártyával

Szeged - Kívülről fújták a Hűségmagazinunkban olvasható akciós árakat azok a vevők, akik… Tovább olvasom