Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Halottat búcsúztat a szegedi humorista

Szeged - Frank György szerint nevettetni sokkal nehezebb, mint megríkatni. A több évtizede humoristaként és hivatásos halottbúcsúztatóként dolgozó szegedi férfi azt mondja, ma azért nincsenek jó viccek, mert megosztott a társadalom és fásultak az emberek.
– Már nem is tudom, melyik voltam először, búcsúztató vagy humorista. Már vagy 30 éve előadóművész vagyok. Párhuzamosan kezdtem el mindkét előadói tevékenységemet. A lényeg, hogy mindkettő a színpad világa – kezdte Frank György szegedi humorista és hivatásos búcsúztató, amikor karrierje kezdetéről kérdeztük.

Frankot 2007-ben ismerhette meg a közönség, amikor az ATV-n futó Humorbajnokság harmadik selejtezőjében gyászbeszéd-paródiájával ő bizonyult a legjobbnak. Volt ív- és lánghegesztő, dolgozott újságíróként és bakterként. Elvégezte a zeneiskola ének szakát is. Búcsúztató szónokként több mint huszonöt éve látogatja a temetéseket.

Frank György: Ha a kabarén nem nevetnek, akkor bukta van, de egy búcsúztatót el lehet közepes színvonalon is mondani. Fotó: Frank Yvette
Frank György: Ha a kabarén nem nevetnek, akkor bukta van, de egy búcsúztatót el lehet közepes színvonalon is mondani. Fotó: Frank Yvette

Gálvölgyi János mondta egyszer, hogy egyik délután drámai szerepet kellett játszania, este pedig komikusként lépett föl, tehát a két műfaj nem áll távol egymástól. Régen faluhelyen egy mindenes látta el ezeket a funkciókat. Hívhatjuk sámánnak, hopmesternek, aki egyben orvos és halottbúcsúztató is volt – magyarázta az előadóművész.

A megrázó hír

Olyan még nem történt, hogy Frank György humorista összekeverte volna a jegyzeteit Frank György halottbúcsúztatóval, de olyan előfordult, hogy temetésparódiát írt. A címe: A villanyszerelő temetése. Úgy kezdődik: mindannyiunkat megrázott a hír.

A búcsúztatásra úgy készül, hogy elbeszélget a hozzátartozókkal, akik elmondják, mit akarnak hallani. Frank úgy fogalmazott, egy kész képet nyújt, nemcsak egyszerűen felsorolja az elhunyt életútját, hanem közvetlenül próbál beszélni róla, mintha ő is a gyászoló rokonok közé tartozna.

Frank úgy véli, nevettetni sokkal nehezebb, mint megríkatni. – Ha a kabarén nem nevetnek, akkor bukta van, de egy búcsúztatót el lehet közepes színvonalon is mondani – fogalmazott.

– Mostanában azért nincsenek jó viccek, mert megosztott a társadalom és fásultak az emberek. Nem mondhatom azt, hogy a közönség egyik fele most menjen ki, mert fideszes vicc következik, majd jöjjenek vissza az MSZP-sre. Hofi idején ez egyszerűbb volt. Én is próbálkozom a stand up comedyvel, de sajnos megmaradtam az intellektuális humor területén. Azért mondom, hogy sajnos, mert arra van igény, hogy elmondják az otromba szövegeket, mást se lehet hallani, csak hogy kisípolják a trágár kifejezéseket. Ha nem használod őket, nem kellesz senkinek. Hofi tudta ezt jól, önmagáért trágár szót nem mondott, csak ha funkciója volt – mondta.

Frank György legközelebb szeptember végén Rácz László színésszel látható egy színpadon a szegedi Szendvicsbárban, ahol egy egyórás kabarét adnak elő.

Olvasóink írták

  • 2. +36 2013. szeptember 17. 21:41
    „a Sajka utcában kezdődött ....?

    jól nézel ki fakír! :)”
  • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 17. 13:43
    „üdv, fakír:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi operisták Kínában

Kínában, a 12 milliós Tiencsin új operaházában vendégszerepeltek szegedi énekesek. Tovább olvasom