Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Három Csongrád megyei van a zsenilistán

Szeged - Magyarország „zsenilistáját" készítette el nemrégiben Neuwirth Gábor, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa: 1986 és 2006 között rangsorolta a középiskolásokat a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken elért helyezéseik alapján.
Három Csongrád megyei is szerepel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nemrégiben nyilvánosságra hozott „zsenilistáján", amely az 1986 és 2006 között megrendezett tanulmányi versenyeken elért helyezéseik alapján rangsorolta a középiskolásokat. Egy első hely 15, egy második 12 pontot ért, a 10. egyet, de még a 30–31. helyezésért is járt 0,3 pont. A nemzetközi versenyeken való részvétel 15 pontot ért. Az első helyezett e számítás szerint 377 egységet szerzett.

A Csongrád megyeiek közül ketten a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumba jártak, harmadikuk pedig a csongrádi Batsányi János gimnázium tanulója volt. Legelőkelőbb helyen közülük a szegedi Jankó Zsuzsanna végzett, 218,4 ponttal: a 81 tanuló között 14. lett. A 20 éves, egykori radnótis lány jelenleg a fővárosban, az ELTE Természettudományi Karán, matematika szakon tanul – középiskolai évei alatt 2 fizika-, 19 matekversenyen és 2 diákolimpián is indult.

Varjú Pétert sem oltották be zseniségre. Fotó: Frank Yvette
Varjú Pétert sem oltották be zseniségre. Fotó: Frank Yvette

Lapunkban is beszámoltunk sikereiről: 2006-ban hatezer indulóból az ötödik lett az országos középiskolai tanulmányi versenyen matematikából. Vagyis fél évvel érettségi előtt felvették az általa kiválasztott felsőfokú intézménybe.

– Valamikor még okos voltam, azt mutatja a lista – kommentálja nevetve a lány a rangsort. – Már óvodás koromban is matekoztam, anyukám megkérdezte, mennyi 5 meg 6, én megmondtam, és örültem – mesél a kezdetekről. Manapság főként az algebra, a gráfelmélet és az operációkutatás érdekli – ám hogy mivel szeretne foglalkozni később, még nem tudja.

Jankó Zsuzsanna jelenleg algebrával foglalkozik. Fotó: DM/DV
Jankó Zsuzsanna jelenleg algebrával foglalkozik. Fotó: DM/DV

„Dicsőséget szerzett magának és iskolájának a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola tanulója, Tóth Sándor. A csanyteleki diák aranyérmet nyert az Indonéziában megrendezett fizika diákolimpián" – írtuk 2002-ben, míg egy év múlva arról számoltunk be, hogy Szucsán András tanítványa, Sándor első helyen végzett fizikából az országos középiskolai tanulmányi versenyben. A 23 éves fiatalember idén végez a Budapesti Műszaki Egyetemen, s doktorandusz lesz – Berlinben vagy Zürichben. – Aki nagyon szorgalmas, az körökkel le tud alázni mindenkit – vallja, ám számára más dolgok is fontosak az életben: családja, barátnője, a sport. – Lehet, hogy nem leszek Nobel-díjas, de így jó – mondja a nanocsövekkel és a fotoemisszióval foglalkozó Tóth Sándor.

Szintén külföldön, az egyesült államokbeli Princeton egyetemen pallérozódik tovább a másik volt radnótis, Varjú Péter, aki 76. a listán. Ő is szerepelt már lapunkban, 2005-ben: kiemelt első helyezést ért el az SZTE Bolyai Intézetének hallgatójaként a Nemzetközi Matematikai Társaság versenyén, Bulgáriában – amelyen felkészítője szerint a világon matekot tanuló egyetemisták 90 százaléka egy pontot sem érne el. Péter viszont 208-at kapott.

Tóth Sándor Indonéziát is megjárta fizikatudásának köszönhetően. Fotó: DM/DV
Tóth Sándor Indonéziát is megjárta fizikatudásának köszönhetően. Fotó: DM/DV

– A matematikával a családomon keresztül kerültem kapcsolatba, édesapám programozó matematikus volt, anyukám fizikus. Először 9 vagy 10 évesen indultam matematikaversenyen, s azután meg nagyon sokon, az az igazság, hogy sose számoltam össze – mondja, ezzel is alátámasztva azon gondolatát, miszerint „annyira nem fontosak a versenyeredmények. Sok jó matematikus van, aki nem szerepelt kimagaslóan ilyeneken".

A zsenik fővárosa is Pest

A 81 egykori középiskolás 16 megyét képvisel, Bács-Kiskun, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom nem delegált tagot a „zsenilistára". Csongrád Tolnával holtversenyben 8. a megyék rangsorában. A legtöbb tanuló, 35 Pest megyei, főként budapesti, a legeredményesebb vidéki város pedig Debrecen, 7 listás hellyel.

Olvasóink írták

 • 6. igaz 2008. április 25. 08:09
  „Ehhez mind a szülőknek s a diákoknak,persze a felkészitő pedagógusról sem feledkezzünk meg GRATULÁLOK! További sok sikert kívánok!”
 • 5. Tóth Sándor 2008. április 23. 21:05
  „nem vagyok a testvére!”
 • 4. mandy ;) 2008. április 23. 12:06
  „én nem tudom ... csak hallottam ... erős suli, de kész kiképző tábor; ha nem így van annál jobb :) ... jó tanulást:)”
 • 3. RMGs 2008. április 22. 19:06
  „mandy, egyáltalán nem "idegtépő", én nagyon bírom, meg sztem a legtöbben akik odajárnak így vannak vele... ha újra kezdhetném sem mennék máshova.”
 • 2. Skipper 2008. április 22. 13:53
  „A Tóth Sándor nem a debreceni focista, Sándor Tamás ikertestvére?...Sándor Tóth”
 • 1. mandy (* *,) 2008. április 22. 11:36
  „úgy látom a radnóti sok kis zsenit képzett: többek között téged :) :) :) hallottam idegtépő odajárni ...

  love You (* *,)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyüdiék ütőképesebb együttest akarnak

Szeged - Jelentős változások várhatók a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatánál. Tovább olvasom