Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Pál János, a CSMRFK szóvivője

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Pál János rendőrségi szóvivőt kérdeztük, aki januártól tanárként folytatja pályáját.
– Az elmúlt 3 évben mely ügyek voltak a legemlékezetesebbek?
– Szóvivőként sikerült szinte minden olyan ügyet megismernem, amely a rendőri szakterületeket érinti. A legmegrázóbb esetek a halállal végződők voltak. Tudod, hogy ilyenkor nincs időd azon tűnődni, mi történhetett, kommunikálnod kell az eseményt, miközben a szíved szomorú. A 3 év alatt sajnos a halál szinte „minden arcával" találkoztam. Persze voltak a szakmának szépségei is. Olyan felderítések vagy elfogások közzététele, mint például egy nemzetközileg körözött, hírhedt maffiózó lekapcsolása.

Pál János. Fotó: DM/DV
Pál János. Fotó: DM/DV

– Nehéz volt a szóvivőség elején megszokni az állandó készenlétet?
– A készenlét nem jelentett problémát, mivel az előző munkakörömben is gyakran éjszaka szólalt meg a telefon. Persze nehéz, amikor hajnalok hajnalán csörög a telefon, és hirtelen azt sem tudod, pontosan hol vagy, de azonnal reagálnod kell a feltett kérdésekre és intézkedni az ügyben. Egy nyugodtabb napon 20–30, míg egy húzósabbon 55–70 hívással kellett megbirkózni. Ezek kétharmada azonnali intézkedést igényelt.

– Tanárként folytatja pályafutását. Mire okítja majd a jövő rendőreit?
– Az oktatás nem áll messze tőlem, mivel több olyan nemzetközi rendőrségi programban is részt vettem, ahol külföldön rendőr és határőr kollégákat oktattam. Határrendészeti, határforgalmi, hatósági és okmányismeretet tanítok majd a leendő újoncoknak.

Olvasóink írták

 • 9. eLZé 2011. január 08. 06:01
  „Ezt én sem hagyhatom szó nélkül!
  Tisztelt Fremen1!
  A "nyikhaj" a saját szakterületén az egyik legnagyobb tekintély az országban, a régiónkban biztosan a legjobb!
  Hozzászólásában a rendőri (határrendészi) hivatás egyik olyan ágát becsmérli, amely rátermettséget, sok tanulást, speciális ismereteket igényel és amelyre az átlag rendőrök közül csak kevesen alkamasak. Rablót fogni minden rendőr tud...”
 • 8. YoDa 2011. január 07. 21:30
  „Fremen1!

  Biztosra veszem, hogy Te egy igazi tukkó rendőr lehetsz...
  Egy letűnt korszak superman-je, aki nem is tud mást, mint rablót fogni, meg ütni-verni... meg fogatlan idióta mosollyal annyit mondani, hogy:

  "Na akkó jogsit meg fórgalmit! Ja egyébként rendőr vagyok ám."

  A cikk "főhősét" meg nem véletlenül hívják meg főiskolákra és egyetemekre oktatni... és gondolom az sem véletlen, hogy Téged meg nem hívnak... mit tudnál tanítani??? Hogy kell úgy ütni, hogy nem látszódjon...???

  "Az a nyikhaj" meg már 40 év körül lehet, és ha jól tippelem... akkor kb. 15 év szakmai tapasztalata van okmányszakértői területen és kb. 1000-es nagyságrendben vannak azok, aki Tőle tanultak okmányismeretet és így mindezek fényében nem biztos, hogy megalapozott volt a felháborodásod...”
 • 7. tibke75 2011. január 05. 15:47
  „Látod Fremen1 te is olyan dologról írsz, amiről fogalmad sincs. Mert ahhoz,hogy téged idézzelek, be üsse az útlevél kezelő a "billeget" ahhoz neki meg kell vizsgálja azt hogy mibe üti be és hogy kinek üti bele a bélyegző lenyomatott. És bizony azért lesnél, ha tudnád, mik vannak. Mert a rendőri szakma manapság nem a Dorozsmai tyúk tolvaj üldözéséből áll ha nem elég sok ága van remélem azért ezzel egyet értünk. És a határrendészek is ennek az egyik ágán vannak. De azért hogy egy kis fényt vigyek sötét és begyepesedet elmédbe elmondom hogy ök. is üldöznek embereket lehet hogy nem a házak között habár az is előfordul hanem szántó földeken, erdőben esetleg több kilométeren keresztül, és ennek 90% -a éjszaka, a korom sötétbe történik. Olyan embereket, akiknek legtöbbjük háborúból vagy esetleg háborút megjárt személyek vagy épen ki tudja, miért keresik őket oda haza. Vagy éppen amikor a határátkelőn nemzetközileg körözött személy fognak, akit éppen gyilkosság miatt vagy rablás miatt tesznek fel , vagy mikor lopót-autót fednek fel, vagy kábítószert esetleg. És ezek mellet még megkövetelik tőlük a rendőri munka többi feladatát is. Pál Jánosról meg csak annyit, hogy ha fele annyit tudnál, mint ő örülhetnél, tudod. És ha a dél magyar moderátora oda figyelne egy kicsit akkor már rég törölte volna a te hozzá szólásodat mert egy olyan embert becsmérelsz akiről fogalmad sincs hogy kicsoda.”
 • 6. dodó 2010. december 30. 16:20
  „Aki tudja, csinálja.
  Aki nem tudja csinálni, tanítja.
  Aki se csinálni, se tanítani nem tudja, az szervezi.
  /Murphy/”
 • 5. Fremen1 2010. december 30. 01:22
  „Tommt!

  Sajnos ilyen világban élünk.”
 • 4. Fremen1 2010. december 30. 01:21
  „VV4, ha meg kell védened, az legyen a te bajod, hogy bűnözőt sose fogod azt meg én tudom. A röszkei határátkelőn nem rendőrök, hanem vámosok és határőrök dolgoztak, dolgoznak.

  A szegedi kirendeltség az meg mi lenne szted?

  Jöjjön ki Dorozsmára cikk hőse és fogjon egy rablót! Ez azért nem ugyanaz mint beütni egy "billeget" egy beutazni vágyó útlevelébe.:)))

  A kérdés továbbra is nyitott, mit fog ez a nyikhaj tanítani leendőbeli rendőreinknek?”
 • 3. VV4 2010. december 29. 23:24
  „Fremen1, meg kell hogy védjem a szóvivőt, ugyanis ő dolgozott - nem is keveset - a Röszkei átkelőn, meg aztán a szegedi kirendeltségen is, rendészeti és hatósági területen is... határőr volt, nem rendőr, az igaz.”
 • 2. tommt 2010. december 29. 12:09
  „A bíró is ítélkezhet az nélkül, hogy lett volna betörő.”
 • 1. Fremen1 2010. december 29. 10:50
  „"több olyan nemzetközi rendőrségi programban is részt vettem"

  Sajnos így megy ez hazánkban. Tanított, okított, de rendőrként talán két percet se dolgozott Pál János.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe Díjra jelölik Geréb Ágnest

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak adná Szeged egyik Pro Urbe Díját jövőre a Szabad Város Egyesület. Tovább olvasom