Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Hatodszor is Nándorfehérvári Emléknapok

Szeged - Az Alsóvárosi Kultúrház immár hatodik alkalommal rendezi meg Szegeden a Nándorfehérvári Emléknapokat pénteken és szombaton. A programsorozattal az 555 évvel ezelőtti nándorfehérvári diadalról szeretnének méltó módon megemlékezni, amelyben elődeink Hunyadi János vezetésével legyőzték a törököt.
A kultúrház vezetője, Balogh Dóra keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a július 22-ei évfordulót idén az országgyűlés nemzeti emléknappá nyilvánítja. Mint mondta, az Alsóvároson megrendezett emléknapok jelentőségét növeli, hogy országosan a legsokszínűbb programmal emlékezik meg a jeles eseményről.

A kétnapos rendezvény pénteken 17 órakor Zombori István történész, nyugalmazott múzeumigazgató Kapisztrán és Nándorfehérvár című vetítéses előadásával indul az Alsóvárosi Kultúrházban. 19 órától a Duna Televízió 40 perces filmjét vetítik a csatáról és Hunyadiról, és a rendezővel, Blaskó Mártával is beszélgetnek.

A szombati reneszánsz családi nap az immár hagyományos felvonulással kezdődik: a gyülekező 9 óra 30-kor lesz a Klauzál téren, ahonnan a Mátyás térre vonulnak a hagyományőrzők. Idei újdonság, hogy már a belvárosban bajvívást láthatnak az érdeklődők. A Mátyás téren az Oroszlánszív Lovagrend, a Hollószárny Lovagrend és a Négy Griff tagjai egész napos, élő táborképpel idézik meg a középkori haditáborok hangulatát. A korabeli zenékről a szentendrei Kecskés Együttes, a kecskeméti Renaissance Consort és a Sárkánykönny Dalnoktársulat gondoskodik. A Pavane Táncegyüttes tánc-, zászlóforgató és dobos bemutatóval kápráztatja el a közönséget.

A "Ki lesz Szeged Kinizsije?" vetélkedőn Nagy Péter súlyemelő olimpikon vezetésével idén is összemérhetik erejüket a vállalkozó kedvűek. Sötétedés után, 21 órakor a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat produkciója zárja a napot.

Történelmi totón is tesztelhetik tudásukat szombaton az érdeklődők, a nyertesek között fürdő- és múzeumi belépőket, kisebb tárgyi nyereményeket sorsolnak ki.

A gyerekeket a nap folyamán többek között a Barboncás Társulat bábjátékával, zsonglőr játszóházzal, lovagi tornával, vívással és íjászattal várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertelen bugyilopás, csalás, pénztárcatolvajok

Bőven volt dolguk a szegedi rendőröknek: ráadásul az esetek nagy része kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna. Tovább olvasom