Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Hatvanegy polgármester mutatta be szakácstudományát Deszken

Deszk - Hatvanegy polgármester főzött – volt, aki a kanalat is megfogta, volt, aki csak a nevét és az utasításokat adta – Deszken szombaton. Három kategóriában indultak: marha, birka és egyéb. Algyő egy mázsa halat sütött, ezért különdíjat kapott.
Olyan meleg volt, mint a pokolban, és mindenfelé üstökben rotyogott az étel Deszken, a polgármesterek kilencedik főzőversenyén szombaton. A bográcsok körül a települések első emberei kavartak. A kevésbé háziasak – vagy jobb szervezők – az árnyékból figyelték, hogyan készül az étel, volt, aki csak annyit mondott: legyen benne hús, fűszer, és főzzétek készre!

Ennél még Gachályi Béla, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője is többet tudott a konyhai munkáról, amikor 2002-ben először főzött életében – mindjárt pacalt. Az alezredes 2001-ben zsűrizett először a polgármesteri főzőversenyen, egy évvel később pedig úgy gondolta: neki is illik alkotnia valamit. Egy barátjával megvették a hozzávalókat, majd rájöttek, nem tudják, mi a következő lépés. A szomszédból kértek segítséget, egy 1830-ban kiadott szakácskönyvet kaptak. A pacal benne volt. Az alezredes azóta viszonylag gyakorlott szakács és gyakorlott ételkritikus, baráti társaságban időnként rá is szólnak: megjegyzéseit tartogassa a deszki rendezvényre. Zsűritagként az ételek ízére, színére és a tálalásra figyel. Három kategóriában vizsgálódnak: marha, birka és egyéb. Az alezredes készült szombatra, három hétig nem evett pörköltet, hogy képes legyen végigkóstolni a rengeteg ételt. Főztek gombás őzpörköltet, gulyást, Algyő pedig – elvégre halászfalu – halászlét készített és sült halat osztogatott. Utóbbiért folyamatosan hosszú sor állt, Piri József polgármester pedig kifejezte örömét, hogy hozzájárulhat „Deszk szociális ellátásához".

Apátfalva és Királyhegyes első embere, Varga Péter és Horváth Lajos is nevezett a versenyre. Fotó: Karnok Csaba

A német Köningstein és Weisenbach közösen alkotott, gulyást készítettek, amit Király László deszki alpolgármester kétségbe vont. Meggyőződése, hogy gulyást csak a magyarok tudnak. A németek is – ellenkezett Weisenbach alpolgármestere, aki szerint a gulyás titka a fél fakanál – és tényleg, a nagy igyekezetben szombaton eltört a németek kanala. A belgák csirkét főztek, zöldségekkel és – állítólag minden ezen múlik – ecettel ízesítették.

Nyertesek: Baks, Csengele, Ambrózfalva, Algyő

Mi Algyő halát kóstoltuk, a zsűri – Frank Sándor mesterszakács, Szabó Jenő, a MÉH Rt. vezetője, Tóth Mihály, a Szent István étterem tulajdonosa, V. Fekete Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese és Gachályi Béla – azonban minden ételt. A fogásokat számozott tányérban kapták, így nem tudták, melyiket ki főzte. Egyéb kategóriában Baks nyert, halat sütöttek. A legjobb birkapörköltet Ambrózfalva, a legjobb marhapörköltet Csengele főzte. Algyő különdíjat kapott, amiért egy mázsa halat sütött.

Közös marhapörköltje volt Ferencszállásnak és Kiszombornak, utóbbi polgármestere, Szegvári Ernőné szerint bográcsban főzni nem asszonymunka. Baks első embere, Búza Zsolt a munka oroszlánrészét vállalta – a többiek főznek, ő ha kell, ordít. Hajnal Gábor, Óföldeák vezetője csak rázogatni szokta, a főzést a sógorára bízta. A pitvarosi Dénes László másképp gondolta: szerinte ha a polgármester vállalta a kihívást, természetes, hogy saját kezűleg főz. Öttömös még sohasem ért el helyezést a versenyen, de a rossz poén díjat ezennel odaítéljük, Bata Ferenc polgármester a „pálinka van?" kérdésre így válaszolt: csak savanyúságot hoztunk (nemrég harmadjára bukott le a településen egy illegálisan működő savanyítóüzem).

Főzés közben a hangszóróból alkalomhoz illő zene szólt: „polgármester, csak azt kérem, egy kis segélyt adjon nékem". Ha segélyt nem is, de ebédet biztosan kaptak az egyébként péntektől vasárnapig tartó falunap vendégei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár Márton életereje segített a gyógyulásban

Szeged - A csodával határos módon teljesen felépülhet a 62 éves, neves szegedi szobrászművész,… Tovább olvasom