Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Heller Ágnes a Grand Caféban

Szeged - A Grand Caféban ma este 7 órai kezdettel Heller Ágnes A mai történelmi regény című könyvét mutatják be.
A világhírű filozófus beszélgetőtársa Kőbányai János, a Múlt és Jövő Kiadó igazgatója és Zsoldos Sándor irodalomtörténész. Heller Ágnes új kötetében ott folytatja, ahol mestere, Lukács György egyik legnevezetesebb és legtöbb nyelvre lefordított művét, A történelmi regényt abbahagyta. Hogyan írják ma a történelmi regényt a holokauszt és a Gulag tapasztalata után, s ezek a nagy robbanások és repedések milyen szerkezeti, világnézeti változásokat hoztak létre ebben a műfajban. Erre kérdez rá Heller Ágnes. Az anyag, amelyen elvégezte a következtetések levonására és új rendszer létrehozására alkalmas vizsgálatot, az a roppant történelmi regényirodalom, amely Umberto Eco műve, A rózsa neve nyomában – és sok vonatkozásban mintájára – keletkezett a világ különböző pontjain.

Olvasóink írták

 • 8. varadipal 2011. január 16. 09:26
  „3., Trombi-Frédi. Azt az Ági ükunokája a Józsi írta, még Őrnagy Őrnagy korában, és Yossarien volt a korrektora.:-)”
 • 7. k.elvis 2011. január 16. 08:30
  „Ezzel a lendülettel vissza is húzhatna oda, ahová való...”
 • 6. szilléri 2011. január 15. 21:17
  „Apa kezdődik !!!!!!!

  Heler Ágnes munkássága = szemelvények !

  ,,További visszásságokra derítenek fényt a lapunk birtokába került újabb dokumentumok az egyik gyanús filozófiai pályázat kapcsán. Mint arról beszámoltunk, 2004-ben a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok részeként meghirdetett, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt tenderen 88,9 millió forintos támogatást nyert egy olyan filozófiai pályázat, amelynek témavezetője a Soros-életműdíjas Steiger Kornél volt. A győztes projekt témája köszönő viszonyban sem volt a pályázati kiírással, mert míg a kiírás szerint az EU-integrációval és a magyar versenyképességgel kapcsolatos társadalomtudományi kutatásokat kellett volna finanszírozni, a Steiger-féle pályázat a Határmezsgyék: filozófia és tudomány az ókorban címet viselte.
  DM."
  ,,A Magyar Nemzet cikkében még csak megemlítették, hogy az egyik ókori filozófiát és tudományt kutató pályázatra 89 milliót fizettek ki, az Index cikke azonban már nevet is ad mellé, ezt a hatalmas összeget egy Steiger Kornél vezette kutatás nyerte. Az Index ír még két másik pályázatról, melyek a vizsgáltak között vannak, ezek témavezetői Radnóti Sándor, illetve Heller Ágnes voltak. Radnóti az esztétikai reprezentáció aspektusait kutató témát vezette, míg Heller egy Nietschével, Lukács Györggyel és Heideggerrel kapcsolatos témát. Utóbbi különösen érdekes lehet, hiszen a pályázat célja Magyarország uniós csatlakozásával kapcsolatos kutatások támogatása volt, ebbe nekem (nem vagyok filozófus természetesen) a kommunista filozófus Lukács kevéssé fér bele. Persze, ha Lukács abbéli szerepét vizsgálta a kutatás, hogy hogyan akadályozta az általa vezetett gondolkodói kör Magyarország integrációját az negyvenes évek végétől egységesülő Európába, akkor a dolog érthető.

  Ami még mindig nem érthető - illetve dehogynem, de erről később -, az a nyertes pályázatok támogatási összege. Boros János az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója szerint az ilyen kutatások költségigénye, illetve a szokásos finanszírozása tízmillió körüli."
  MN.”
 • 5. szilléri 2011. január 15. 19:59
  „Köbányai- Zsoldos Jó moderátor ?

  ,,Imígyen szóla Zarathustra - Friedrich Nietzsche filozófiai műve." 80 milláért ,,kutatta" Ági mama !

  Van sport értéke !!!!”
 • 4. deszkás 2011. január 15. 13:14
  „Na komcsizók menjetek oda és szkanderba döntsetek. A forradalom eszi a gyerekét.”
 • 3. TrombiFrédi 2011. január 15. 11:50
  „Heller: A 22-es csapdája!!!:)”
 • 2. dodó 2011. január 15. 11:46
  „2011-01-14. 19:32 : "Nyomoznak a tolvaj "filozófusok" ügyében

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya eljárást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - közölte a rendőrség pénteken az elszámoltatási kormánybiztos által tett feljelentéssel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetének nyújtott támogatással összefüggésben.
  A rendőrség közlése szerint már tavaly ősszel eljárást indítottak az ügyben, de - mint Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője fogalmazott - vizsgálják az ezzel kapcsolatos, azóta érkezett feljelentés tartalmát.
  Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos múlt szombati sajtótájékoztatóján erősítette meg a Magyar Nemzet aznapi számában megjelenteket. A cikk szerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) egy tanulmány elkészítésére három év alatt 70,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a filozófiai kutatóintézetnek.
  A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott az üggyel. Közlése szerint hat pályamunkával csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, HELLER ÁGNES, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. A lap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla."”
 • 1. tatár 2011. január 15. 10:55
  „Nem a legszerencsésebb pillanatban.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házhoz megy a Somogyi - Egy nap akár 130 könyvet is kölcsönöznek

Szeged - Ha az olvasó nem megy a könyvtárba, a könyvtár megy az olvasóhoz. Szegeden jelenleg 18… Tovább olvasom