Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Helyi pénz kibocsátását javasolták a szegedi közmeghallgatáson

A 2014 és 2020 között tervezett városi fejlesztések álltak a középpontban a szegedi önkormányzat mai közmeghallgatásán, ahol a hajléktalankérdésről és a helyi pénz kibocsátásáról is beszéltek a megjelent érdeklődők.

A 2014 és 2020 között tervezett városi fejlesztések és a lézeres központ építése volt a téma a városházán ma megrendezett közmeghallgatáson. Mucsi János  projektvezető, az ELI-ALPS projekt műszaki igazgatója tájékoztatójában elmondta, 61,3 milliárd forintból épül meg a lézerközpont (ELI) a volt szovjet laktanya területén. A beruházás költségének 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam finanszírozza. A kutatóközpont 16 hektáron épül fel, körülötte, majd 90 hektáron tudáspark létesül, ahová különböző cégek települhetnek majd be.

Elmondta, folyamatban van az a közbeszerzés, amelyen a generálkivitelezőt választják ki. Elhangzott, a kutatóközpont területén a kellemes kutatói munkakörnyezet szolgáló víz- és zöldfelületek lesznek majd, ahol a tudósok sétálhatnak. Maga az épületkomplexum 25 ezer négyzetméteres lesz. A megkívánt alapozás miatt 823 cölöpöt fúrnak le, melyek hossza összesen 14,4 kilométer. Mucsi elmondta, 45 méter mélyre is fúrnak cölöpöket, köztük olyanokat, amelyek átmérője közel 2 méter lesz. Mindez a rezgésvédelem miatt szükséges. Megtudtuk, hogy a Budapesti úton egy turbókörforgalmat is építenek majd az ELI és az azt övező tudáspark megközelítésére.

Nagy Sándor, a Szabad Város Egyesület képviselője, egykori városfejlesztési alpolgármester a 2014-2020 közötti uniós ciklus tervezett városfejlesztési projektjeiről szólt. Hangsúlyozta, induláskor még csak 10, jelenleg azonban már 15 projekt van az amúgy még mindig nyitott listán - például a déli Tisza-híd építése, Odessza városrész és a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja, a szegedi repülőtér kereskedelmi célú fejlesztése vagy az új klinika melletti biopoliszpark létrehozása - összhangban van az uniós fejlesztési elképzelésekkel.

Szentistványi István LMP-s képviselő felháborítónak nevezte, ahogy a közmeghallgatás zajlik. Úgy vélte, a városvezetés nem először értelmezi félre a közmeghallgatás funkcióját, amelyen szerinte nem tematizált ügyekről, hanem a város lakóinak javaslatairól, helyi közügyekről kellene tárgyalni.

Bezdán Bertalan magához is ragadta a szót, és elmondta, húsvét óta a híd alatt él. A férfi - aki elmondása szerint gépésztechnikus és három nyelven beszél - úgy vélte, többet kellene foglalkoznia a városnak a hajléktalanokkal, és több férőhelyre lenne szükség Szegeden, ahol 600 regisztrált hajléktalan él, de csak 170 férőhely van a szállókon.

Solymos László alpolgármester jogosnak nevezte a problémát, de hangsúlyozta, országos gondról van szó. Elmondta, az önkormányzat az egyre szűkülő állami források közepette is megpróbál segíteni a rászorulókon. Kérte a hajléktalan férfit, keresse fel a humán közszolgáltatási irodát.

A közmeghallgatáson szó esett még egyebek mellett a Széchenyi tér rekonstrukciójáról, a tervezett fedett uszoda és futballstadion építéséről, valamint Dovalovszki András civil aktivista ötlete nyomán arról, hogy helyi pénz kibocsátásával kellene a városnak biztosítania a projektek önerejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Joulupukki az Agórában

A szegedi Agórába látogatott szerda délután Joulupukki, a lappföldi Télapó- képgalériával. Tovább olvasom