Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Herczeg Tamás a nemzeti dalszínház stratégiai igazgatójaként folytatja

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetői csapatával elért szakmai sikerek elismerésének is tartja Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatóhelyettese, hogy a kormánybiztos felkérésére csütörtöktől már az Operaház stratégiai igazgatójaként dolgozik.
– A Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, Horváth Ádám felkérésére csütörtöktől az intézmény stratégiai igazgatójaként dolgozom. Gyorsan kellett eldöntenem, hogy visszatérek oda, ahonnan hat évvel ezelőtt a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz szerződtem. Nem hezitáltam sokat, mert kiteljesedtem Szegeden; látszott, a városban nincs lehetőségem szakmai továbblépésre – fogalmaz Herczeg Tamás, a fesztivál váratlanul távozó igazgatóhelyettese, a REÖK vezetője, aki jelenleg a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem doktori képzésében vesz részt.

– A szabadtéri az elmúlt években olyan modellértékű struktúrát hozott létre Bátyai Edina igazgató asszony vezetésével, amely most mintaként szolgál a fővárosi színházak nonprofit gazdasági társasággá alakításánál is. Ezek az eredmények művészi és gazdasági szempontból is példaértékűek, európai színvonalúak. Az a menedzseri szemlélet, amelyet sikerült kialakítanunk, olyan szakmai tapasztalatot jelent, amely jól hasznosítható máshol is. Ez is fontos szempont volt a felkérésemkor – hangsúlyozza Herczeg Tamás. A stratégiai igazgató az Operaház főigazgatójának jobbkeze a menedzsmentben. Herczeg Tamás egyelőre megbízottként kapott kinevezést; amikor a készülő új szervezeti és működési szabályzat szerint feláll az új struktúra, pályáznia kell – éppúgy, mint a fő-zeneigazgatónak, Győriványi Ráth Györgynek.

A szabadtéri igazgatóhelyettese nem hezitált, váltott. Archív fotó: Frank Yvette
A szabadtéri igazgatóhelyettese nem hezitált, váltott.
Archív fotó: Frank Yvette

– A szabadtérin a színházi működés valamennyi szegmensében értékes, az új munkakörömben is jól hasznosítható tapasztalatokat szereztem; a produkciók létrehozásától a művészek szerződtetésén keresztül a rendezvények lebonyolításáig és a protokollig mindennel foglalkoztam. Bátyai Edina és Kesselyák Gergely művészeti vezető irányításával olyan komoly eredményeket ért el a szabadtéri, ami jobb helyeken komoly szakmai elismerést érdemel. Azt remélem, a közgyűlés kellő bölcsességgel képes megőrizni mindezt, és támogatja majd a további munkát. Egy színház élén az a legszerencsésebb, ha szétválik a menedzseri és a művészi vezetés. A művészi gondolkodásmód és a profánabb, pragmatikus menedzseri nehezen egyeztethető össze. Különösen szerencsés volt az elmúlt években, hogy a szabadtéri tősgyökeres első számú vezetője nem saját művészi kibontakozása csereüzleteként használta az intézményt, hanem mindenkor Szeged, a játékok és a közönség érdekeit szem előtt tartva irányította a fesztivált.

Összevonni tilos!

– Nem szabad összevonni és együtt működtetni a szabadtérit és a kőszínházat. A játékok nem a szegedi teátrum negyedik tagozata – egészen más a feladata. Annak idején az összevont intézmény marketing-ügyvezetőjeként is dolgoztam, így belülről láttam, mennyire mostohagyermek volt a szabadtéri a színház szervezetébe olvasztva. Mindig megkésve hirdettek műsort – mondja Herczeg Tamás. – Nagyvonalú gondolkodással lehet gyümölcsöző együttműködés a két intézmény között. Példa erre a szabadtéri által kezdeményezett operafesztivál, amely hozzájárult a színház sorvadásnak indult operatagozatának megmentéséhez. Ma a szegedi operajátszás gazdagságát, változatosságát annak a szemléletnek is köszönheti, amellyel a szabadtéri az operafesztivált elindította. A szabadtéri komoly gazdasági vállalkozás is, de nem arra való, hogy egy másik, nehezebben, nagyobb apparátussal, közalkalmazotti formában működő intézményt kisegítsen, a terheit magára vegye. A szabadtéri nemcsak egyszerűen egy kulturális intézmény, hanem a városmarketing szempontjából Szeged zászlóshajója, idegenforgalmi attrakció is.

Olvasóink írták

 • 14. JohnLarson 2011. február 22. 03:08
  „Egesz egyszeruen fantasztikus sikereket ert el a Szabadteri es a Reok csapata az utobbi evekben, peldaerteku lehetne ebben a hazug es korrupt orszagban szinte egyedulikent kitunni valami igazan jo munkaval... A management rengeteg ujitassal allt elo, szeleskoru celkozonseget vonz, a Szabadteri megnagyobb hirnevet szerzett stb stb.
  Az emlitett konyvet en is ajanlanam mielott barki velemenyt alkot, Herczeg Tamasnak pedig sok sikert az Operahazban, "kevesebb" lesz Szeged nelkule.”
 • 13. maji 2011. február 21. 12:04
  „Herczeg Úr "MELEG" éghajlatra költözik, aki akarja érti mit jelent.”
 • 12. Liyah 2011. február 21. 10:17
  „Ez is egy épületes hozzászólás volt, köszönjük... Sokat lendít előre a világ fejlődésén, stb.”
 • 11. magyarock1 2011. február 20. 18:20
  „A liberális akkor is hazudik, ha kérdez, és lop, nem is keveset.”
 • 10. kétely 2011. február 20. 08:55
  „Én mindenesetre úgy látom, hogy az elmúlt években kimondottan szórakoztató, nívós előadások voltak a Szabadtérin, és a REÖK-ben is nagyon színvonalas kiállításokat tartottak. Sőt, én az épület és az előtte lévő tér felújításával is meg vagyok elégedve. Úgyhogy ha esetleg valóban igaz lenne, hogy maga az épület felújítás és a tér átrendezés is HT "érdekében" állt (3. okoskata 2011.02.19. 14:09), akkor ez a szememben inkább csak növeli a munkája értékét. A magam részéről sajnálom ugyan, hogy elmegy Szegedről, de gratulálok neki az új kihíváshoz, és sok sikert kívánok.”
 • 9. gilbert 2011. február 19. 22:02
  „Liyah!
  Ne kritizálj! A Sándor-palotában is így írták volna :-)”
 • 8. Liyah 2011. február 19. 16:49
  „Meg pl az is köztudott lehetne, hogy Reök-palota a helyes írásmód. Ha már köztudott...”
 • 7. okoskata 2011. február 19. 16:48
  „6. Liyah 2011.02.19. 16:40
  Fúú, de okos itt mindenki az anyám hétszentségit. Köztudott... Pofám lereccsen

  Nyugodtan lereccsenhet, mert köztudott/közismert és ráadásul valós.”
 • 6. JoGabor 2011. február 19. 16:47
  „okoskata 2011.02.19. 14:09
  az véletlenül nem köztudott, hogy például a balkáni háború a maga érdekében tört ki?
  Decemberben a szabadtéri menedzsmentje bemutatott egy könyvet az intézmény gazdasági társasággá alakulásától (2004) eltelt 5 év történetéről, céljairól, eredményeiről. Azért tudom, mert én lektoráltam. A Szegedi Egyetemben lehet róla recenziót olvasni, sajnos, a DM érthetetlen módon hallgat róla, pedig a város lapjában talán helye volna egy kritikának. Úgy tudom, kereskedelmi forgalomba nem került, de a könyvtárak megkapták, és azok a felsőoktatási intézmények tanszékei is, ahol "színházat" tanítanak. Ha olvasnák, biztos nem irkálnának itt hülyeségeket.”
 • 5. Liyah 2011. február 19. 16:40
  „Fúú, de okos itt mindenki az anyám hétszentségit. Köztudott... Pofám lereccsen.”
 • 4. deszkás 2011. február 19. 16:36
  „Startéjijagi igazgató! Vao. Akkor az ő ötlete volt a Reök palotán lévő zászló is?”
 • 3. okoskata 2011. február 19. 14:09
  „Köztudott, hogy az egész, Reök Palota átalakítás és a tér-átrendezés (városházi terminológia szerint: rehabilitáció) Herczeg Tamás érdekében volt, az általa oda´álmodott´ performance-ok számára készítettek játékteret - figyelmen kívül hagyva a kis tér eredeti építészeti funkcióját, a tér szimmetriáját, a gondozott zöld felületetet, a rózsákat, stb ... Lám, kész a nagy mű, otthont adott a plakát-performance-nak, s a szellemi vezér továbbáll.”
 • 2. JoGabor 2011. február 19. 11:27
  „Azt már nem is kérdezem, hogy miért tűri a DMOnline a tárgyszerűségre képtelen, kizárólag személyeskedő iderondítást? (Amikor legutóbb kifogásoltam egy "tarkan" nevű személyeskedő köpködését, engem moderáltak ... )
  Így csak halkan kérdezem: a kulturális rovat cikkeihez direkt az olyan hozzászólások kellenek, mint amilyet itt alattam ez a szubhumán "kultúrember" megereszett?”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. február 19. 09:49
  „Ezek a fideszesek megőrültek!Méghogy ezt az embert közel engedni olyan intézményhez ami "Nemzeti"-vel kezdődik.Alföldi Roberta puszipajtása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tegyünk, ha télen telik meg a tároló?

Régi ágy, megunt fotel, kicsivé vált szekrény, leselejtezett hűtő. Ha egyszer kikerülnek a lakásból, lomnak számítanak. Tovább olvasom