Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Herczeg Tamás visszavonta színidirektori pályázatát

Szeged - Miután a szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán Gyüdi Sándor kinevezését javasolta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára, Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, a REÖK igazgatója visszavonta pályázatát.
A Független Hírügynökség megkeresésére Herczeg Tamás elmondta, nem szeretné kommentálni döntését. Annyit tett hozzá: azért vonta vissza pályázatát, mert nem volt meg a kellő támogatottsága.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára összesen négyen pályáztak. Az indulók között volt Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya, Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, a REÖK igazgatója, Korcsmáros György rendező, a győri színház volt igazgatója, és Maczelka Noémi zongoraművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara ének-zene tanszékének vezetője.

A színház jelenlegi igazgatójának Székhelyi Józsefnek a mandátuma április 25-én jár le. Székhelyi még tavaly ősszel bejelentette: nem indul a pályázaton. Csütörtökön Herczeg Tamás visszavonta pályázatát. A szegedi közgyűlés pénteken így három jelölt közül választhat. Az új színházigazgató július 1-től tölti be a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját.

Olvasóink írták

 • 16. senki 2008. február 15. 14:08
  „érdekességek a Népszabiból!
  Pártkassza

  Tisztelt Tanács István úr!

  Felhívnám a figyelmét egy tévedésére. Ön azt írja a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói pályázatának fejleményeit kommentáló cikkében (Kasszakulcs, február 11.), hogy Székhelyi Józsefet annak idején azért választották meg, mert "Botka még tapasztalatlan városvezető volt, engedett a Budapestről érkező nyomásnak". Ön azt sugallja, hogy Botka László polgármester a szakmai nyomásnak engedett - ez jól jönne önnek, mivel írása a városvezető döntési szuverenitását igyekszik alátámasztani a szakmai javaslat ellenében. Csakhogy Székhelyit nem a szakma javasolta, ellenkezőleg, ő csak a negyedik volt a szakmai zsűrorok rangsorában - a polgármester ellenükre döntött mellette. Székhelyit a politika "nyomta", történetesen az SZDSZ. Ha tehát "a szegedi MSZP-s képviselőknek - és minden bizonnyal személy szerint Botkának is - elegük lett abból, hogy a kívülről súgók mondják meg, kire bízhatják a milliárdos színházi kassza kulcsát", akkor engedje meg, hogy ezen a kétértelmű kijelentésen legalábbis mosolyogjak.

  Ön szerint a Székhelyitől "várt sikerek elmaradtak", ami az ön véleménye, de nem Botka úré, aki ezzel ellentétesen nyilatkozott a televízióban. Vagyis Botka úr és az MSZP-s képviselők csak a siker - és persze a milliárdos kassza - kulcsát szeretnék "a kívülről súgott" szinidirektor helyett másra, nyilván egy belső sugallatú igazgatóra bízni. A metafora akkor volna jogos, ha Botka úr és az MSZP-s képviselők magánszínházat tartanának fönn. De a kasszában nem a saját pénzüket tartják, hanem az adófizetőkét, tehát a társadalomnak felelnek érte, és nemcsak azért, hogy akire rábízzák, fillérre számoljon el vele, hanem azért is, hogy színházi értéket hozzon létre általa. Ez az, ami a most lezáruló színházi ciklusban nem történt meg - ebben önnek van igaza -, talán azért, mert Botka úr, fájdalom, annak idején éppenséggel pártdöntést hozott szakmai döntés helyett.

  Úgy tűnik, most is így lesz. Ön azt állítja, hogy "a döntés jogát nem lehet elvitatni a városházi többségtől", ami nyilván igaz. De ez nem jelenti azt, hogy a városházi többség ért a színházhoz. A szomorú valóság ennek az ellenkezője, amint azt napjainkban a vidéki önkormányzatok sora bizonyítja. Szegeden annak idején előre látható tévedés volt a Korognai-éra is, a Székhelyi-éra is. Ön újra a politikai döntést sürgeti a szakmaival szemben, aminek a következményeivel szembenézni megint csak utólag, néhány év múlva lesz módunk.

  Koltai Tamás

  színikritikus

  Tisztelt Koltai Tamás Úr!

  Levele feltűnően kerül egy apró kérdést: miből gondolja a "szakma"" - egyáltalán: ki a "szakma" és hányféle "szakma" van? -, hogy valaki, aki a pályázati kiírás szerint nem alkalmas, mert nincs meg a megkívánt végzettsége, alkalmas, ellentétben azokkal, akik rendelkeznek ilyen végzettséggel? Ha ez a szempont a szakmának nem számít, akkor valóban csak az a kérdés - amit cikkemben jelezni bátorkodtam -, hogy kívülről vagy belülről "súgott" igazgatóra bízzák-e a kasszakulcsot.

  Tanács István

  újságír”
 • 15. Traktato 2008. február 15. 10:34
  „Ami meg a Mezzo-t illeti: nem lehet, hogy előbb egy félig elfogadható színvonalú operaelőadást kellene csinálni? Négyévesen én is csináltam bábszínházat, de csak anyámékat hívtam be, gondoltam, először megkérdezem, nekik hogy tetszik, mielőtt híreskedek vele.”
 • 14. Traktato 2008. február 15. 10:12
  „Gyakorlatilag nem volt egyetlen alkalmas jelölt sem, így kár hörögni akárkiért. Gyüdi dolgát nem tudom minősíteni, alapvetően csak jókat hallottam róla, de a komolyzenéhez nem értek. Helyben elismert, tisztességes figura, de hogy ezzel a gennykupaccal, ami a szegedi nemzeti színház, meg tud-e küzdeni, az erősen kétséges. Pláne, mivel a pályázatából nem derül ki sok. Talán a zenei szakosztályt kicsit gatyába tudja rázni, de nekem nem tűnik elég akaratos karakternek. Herczeg elég akaratos, csak az a baj van vele, hogy a koncepciója alapjaiban elhibázott, ahogy szerintem az általa gründolt szabadtéri is rettenetes, országos operettfalu, ami meg nem az, az a fővárosi elitkultúrának vetett konc, hogy egyszer egy évben Szegedről is írjanak az ÉS-ben. A dologgal csak az a baj, hogy ezt nem a nehéz végéről szeretné megfogni, hogy nosza, csináljunk valamit, ami érdekes. Ő az egyszerű megoldás híve: hívjunk ide sok pénzért embereket, akikért lejön a fővárosi kritika. Vaszy szegedi világsztárokat nevelt, ez volt a kurva nagy dobás, Herczegék meg egyet tudnak, elmennek a sztárpiacra, és vesznek sztárt drágán, aztán eladják vidéken olcsón. Ez a kibaszott nagy kultúrmenedzsment. Jellemző, hogy a közös pont Gyüdi és Herczeg pályázatában Juronics: negyvenévesen önmagát túlélt, saját legendájából élő, valaha tényleg nagy művész, csakhogy a Szegedi kortárs balettet már nem jegyzik országosan sem. Persze, ő legalább a mienk, vagyis nem ő, csak az önimádatba merült, élő szobra. Tíz éve nem volt egy valamire való előadása, a szegediek meg most adják neki a díjakat. Amikor még csinált jó dolgokat, akkor le se tojták.
  Azért az érdekes, hogy az utolsó elfogadható korszaka a színháznak a Nikolényi-éra volt ( legalábbis a próza szempontjából): Zsótér, Valló, Telihay, ilyen arcok rendezkedtek itten, míg a baromarcú Korognai ki nem utálta őket ( meg Juronicsot, aki akkor még volt valaki). Ezek most nagy nevek, akiket jó pénzért meg lehet venni, de akkor olcsó, tehetséges fiatalok voltak, akikre lehetett volna építeni hosszú távon, csinálhattak volna egy működő színházi műhelyet, és akkor nem kerülné el Szegedet tíz kilométeres körben minden magára valamit is adó színházi ember. Most Herczegék meghívnák őket sok pénzért rendezni - meg Vidnyánszkyt, Aschert, szóval a jó neveket, csakhogy ezzel nem vagyunk sehol. Azt a kölket kellene megtalálni, aki tíz év múlva az lesz, ami most a Zsótér, és idekötni. Csak egy ilyen csóka tudná megmozgatni az elhízott, modoros-ripacs, rádiózásból meg nőnapi szavalásból élő helyi színészbandát, tisztelet a kivételnek.
  Gyüdi szerintem ehhez kevés. Megint marad a Thealter. Az se az én stílusom, de legalább van benne tisztességes akarat, munka, koncepció, nem csak a meddő, eszköztelen akarás, kurvaság meg a beletörődés.”
 • 13. herczegsanyi 2008. február 15. 09:48
  „ful képzeld mindent tudok az emberedről!

  ezért alkotok véleményt róla

  ilyet

  fellélegezhet szeged és a színház is h nem ő lett a direttóre

  tudom hogy alkalmas lett volna hiszen még barack obama is őt támogatta

  na mindegy ezen is tul vagyunk ő már a múlt

  de azért télleg kérdezzék már meg a csapóbalázs hátha elvállalja”
 • 12. Ful 2008. február 15. 06:02
  „El Nyomottka = nyommott vagy”
 • 11. joy 2008. február 15. 03:10
  „A sznháziak már régen eldöntötték a dolgot, a rabszolgák választottak hajcsárt.
  A többi mellébeszélés, hzudozás.”
 • 10. El Nyomottka 2008. február 14. 21:56
  „Ful = Herczeg Tamás”
 • 9. Ful 2008. február 14. 20:56
  „Szerintem Herczeg kultúráltan távozott és megkönnyitette a támogatói dolgát; nem kényszerítette bele őket politikai csatározásokba.
  Tudja ő már,mit akar; csak Szeged fog kimaradni belőle...”
 • 8. Tata 2008. február 14. 20:47
  „Tata vagyok!
  Gyüdi nyer, ezt B. L. eldöntötte, amikor üzen a karnagynak, hogy pályázzon.
  Érdekes lett volna, ha az SZDSZ az ellenzékkel megválasztotta volna Herczeget! :-)))))))))

  Egyébként a kulturális bizottság tagjai mi a fenét ülnek ott az én, mi pénzünkön, ha csaktartózkodni tudnak: Vélemény nélküli emberek! Pfújjjjjjjjjjjjjjjjjj”
 • 7. Ful 2008. február 14. 20:37
  „No meg a Szabadtérire, ami elég jó lett;
  szervezni a Mezzot és még egy csomó dolgot, amiről nem is tudsz.
  Vagy Békéscsabára, esetleg Budapestre, az Operettbe, ahol már bizonyította tudását.
  Ennek az embernek jó ötletei vannak, kár lenne elüldözni a városból csak azért mert nem szimpatikus...
  Egy pénzből élő kultúrális intézménynek szüksége lehet rá; márpedig az állami költségvetés édes-kevés, kellenek a pluszpénzek, amiket csak egyjó szakember tud "megszerezni".”
 • 6. Mese 2008. február 14. 20:19
  „:D”
 • 5. herczegsanyi 2008. február 14. 19:43
  „hát nem jött be a kurva nagy húzás!!

  mehetek vissza a reökbe ugrálni...”
 • 4. herczegsanyi 2008. február 14. 19:42
  „Küzdj és bízva bízzál!!!”
 • 3. Ful 2008. február 14. 18:57
  „Széllel szemben pisilni...
  Mese - Temesi Ferenc: Por (Magvető, 1986.)”
 • 2. Mese 2008. február 14. 17:59
  „Szerintem meg,ez a viselkedés-hogy visszavonom a pályázatom,csak mert nem én állok nyerésre-gyerekes. Gyüdi jó választás lessz,a menedzserke meg maradjon a saját székében,ha még egy ilyen pályázást sem tud végigcsinálni.Kilépett,mielött választottak volna-ha nagy gond lenne a színházban,akkor azt is otthagyta volna? Ráadásul a tervei...”
 • 1. Gábor 2008. február 14. 17:41
  „Úgy látszik, hogy még mindig ott tartunk, hogy művészileg elfogult embert kell az igazgatói székbe ültetni, holott azok az intézmények működnek jól, ahol a művészi elgogultság, művésziség nem az igazgatói székben fontos, hanem a színpadon. Remélem rájön majd a város, hogy mit veszít azzal, hogy nem egy profi menedzsert ültet a színházigazgatói székbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre érkezik Rhoda Scott, a Mezítlábas Hölgy

Szeged - A blues és jazz rajongók újra örülhetnek, hiszen idén is élvezhetik a két műfaj kiemelkedő előadóinak produkcióit, a 3. Blues és Jazz Fesztiválon. Tovább olvasom