Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hetente tíz kutya a kerék alatt

Szeged - Szegeden és környékén hetente 10-20 macskát és 5-10 kutyát ütnek el. Mit csináljunk, ha házi kedvencet gázolunk? Mit tegyünk, ha él, és mit, ha elpusztult? Az ebrendészetet és az állatorvost kérdeztük.
Sírnék – válaszolta egy ismerős arra a kérdésre, mit csinálna, ha elütne egy kutyát vagy egy macskát. Kezdetnek nem rossz, de azért ennél többet is tehet. Az ebrendészeti telep munkatársai szerint Szegeden és környékén hetente 10-20 macskát és 5-10 kutyát ütnek el. A kerekek alatt végzi húsznál több madár, szezonálisan némi sün, borz és görény.

Ezek közül a kutyának van a legtöbb esélye a túlélésre, de még ha így is történik, gyakran az autó tovább hajt, a sebesült állat az úton marad, és a második gázolás már halálos lesz.

Az ebrendészeti telepet üzemeltető Orpheus Állatvédő Egyesületet és egy kisállat-ambulanciát hívtunk fel a kérdéssel: mit csináljunk, ha macska vagy kutya kerül a kerék alá.

Az Orpheus azt javasolja, hogy ha él az állat, akkor vigyük orvoshoz. Ők így tettek a fekete szukával, Maszattal, aki nemrég a nagykörúton szaladt egy autó elé, és eltört a medencecsontja. A kutya a járdára kúszott, a járókelők pedig értesítették az ebrendészetet. Az állatvédők a saját vizeletében találták Maszatot, aki az orvosi ellátás után most a telepen várja a gyógyulást és a régi vagy az új gazdát.

Az orvosi ellátás után Maszat a telepen várja a gyógyulást. Fotó: Segesvári Csaba
Az orvosi ellátás után Maszat a telepen várja a gyógyulást.
Fotó: Segesvári Csaba

Dr. Szalay János állatorvos azt tanácsolta, hogy először kössük be a kutya száját például gézzel, hogy félelmében vagy fájdalmában ne támadhasson. Aztán tegyük pokrócra, és azzal emeljük fel, nehogy súlyosbítsuk a sérüléseit. Ha csak gyalogos szemtanúi vagyunk a gázolásnak, de segíteni szeretnénk, akkor hívjunk taxit, és azzal vigyük orvoshoz. A doktor szerint van olyan szegedi társaság, amelyiknek nem gond, ha állatot szállítunk – csak jelezni kell ezt a diszpécsernek.

Dr. Szalay János azonban leginkább a megelőzést hangsúlyozta: póráz nélkül ne vigyünk vagy engedjünk kutyát – egyébként lakásban tartott macskát se – az utcára. Ha az állat elkóborol, akkor nemcsak saját magát veszélyezteti, hanem balesetet is okozhat. Az pedig a tulajdonos felelőssége.

Vigyázzunk saját állatunkra, ha pedig elütünk egyet, vigyük orvoshoz – ez tehát a teendő az élő állatokkal. Ha azonban áldozatunk elpusztul, akkor se hagyjuk az út közepén, mert a bomló tetem fertőzésveszélyes. A dögöket közterületről az ebrendészet ingyen elszállítja.

Olvasóink írták

 • 9. KukoricaJancsi 2008. október 10. 20:36
  „Sajnos a jogosítvánnyal csak a semmitmondó baleseti ellátást oktatják, amit az ember néhány hónap alatt elfelejt.
  De ha nem felejtené el, akkor sem tudná alkalmazni, mert nem készíti fel a pszichikai oldalára az embereket.
  Úgy tesznek mintha annyi lenne az egész, hogy "eltávolítjuk a garatból az idegen tárgyakat, stb.". Ez főleg nem CSAK ennyi! Úgynevezett lélekjelenlét nélkül mindez egyáltalán nem megy.
  Úgy tesznek az autóvezetői oktatáson mintha soha-soha nem kerülnél baleset közelébe, és veled sohasem történne ilyen. És mintha a lélekjelenlét olyan természetes lenne.
  Hát nem az! A cserbenhagyásos esetek is jelzik ezt(akár embert, akár állatot hagynak cserben). A cserbenhagyók nem gonoszkodásból hagynak cserben, hanem mert nem tudják feldolgozni, és nincs lélekjelenlétük az esetre. De hiszen ezt nem is tanította meg senki! Viszont számonkérni azt igen, azt tudnak.”
 • 8. Busdriver 2008. október 10. 16:17
  „Én macskát látok rengeteget kivasalva az úton. Szó szerint belepaszírozzák az aszfaltba őket.
  Egyébként a macskáknál extrém sport az autó elé ugrálás. Úgy ugranak ki, hogy esélye sincs az embernek megállni. Egyszer elém is ugrott, közvetlen közelről, csak egy pillanatra léptem a fékre, aztán felengedtem, mert nem volt értelme. De nem én ütöttem el, hanem a mögöttem jövő. Legalábbis nem láttam a gépen sérülést, macskadarabokat.”
 • 7. Leo 2008. október 10. 15:10
  „Azért én is feltenném a kérdést, amit (4.) negyedik már megtett.”
 • 6. Ebrendészet 2008. október 10. 12:20
  „A telefonszámok és a további elérhetőségek a weblapon találhatóak!

  Üdv:
  Ebrendészet”
 • 5. Hozzászóló 2008. október 10. 11:32
  „Nagyon sajnálom az elütött állatokat, és most nem csak kutyákról, macskákról beszélek, bár városban nyilván ezek gyakoribbak.
  Az autósoknak is nagyon sok mindenre kell(ene) odafigyelni vezetéskor, többek között erre is. De sokan figyelmetlenül elgázolják az állatot, vagy ha sérülést szenved is, otthagyják az út szélén, míg kileheli szegény a lelkét. És ha épp az ő kedvencük járna így?”
 • 4. negyedik 2008. október 10. 09:45
  „Ez mind dicséretes. De a borsos költségeket (taxi, orvosi kezelés,...)vajon ki fogja fizetni?! A szemtanú, aki veszi a fáradtságot és gondjaiba veszi a póruljárt állatot?!”
 • 3. love 2008. október 10. 09:39
  „A telefonszámok nagyon kellenének, mert akkor egyből lehet telefonálni.
  Remélem, h nem kerülök olyan helyzetbe, h elütök egy cicát, vagy kutyát, mert biztos,. h egy darabig nem tudnék autóba ülni.”
 • 2. rozsa581 2008. október 10. 07:13
  „Valaki beírna ide telefonszámokat! Ne kelljen akkor tudakozót hívni, ha ezek az események bekövetkeznek.”
 • 1. Tockos 2008. október 10. 04:42
  „Legtöbben élve otthagyják a szegény elütött álatokat az út szélén :(

  Sok ilyen esetet láttam már!

  Hol van a felelősségérzet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna szerint ez egy kitalált történet

Szeged - A politikus felolvasott egy nyilatkozatot, amelyet közösen fogalmaztak Csonkáné Balda Ilona főjegyzővel. Eszerint ők nem ütötték meg egymást. Tovább olvasom