Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Hétfőtől Vántus István Kortárs Zenei Napok

Szeged - Negyvenedszer rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárs Zenei Napokat hétfőtől csütörtökig. Az egyedülálló programsorozat egyik estjére a világhírű zeneszerző-karmester, Eötvös Péter is eljön.
A szegedi kortárs zenei napok névadója, Vántus István zeneszerző 75 éve született – és az idei a 40. rendezvénysorozat. A kettős jubileum jegyében szervezte meg Kiss Ernő népművelő, a Vántus István Társaság titkára november 29-e és december 2-a között az idei minifesztivált. Hétfőn 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában Járdányi Pál emlékhangversenyére várják a közönséget, 19.30-tól a Korzó Zeneházban a szegedi szimfonikusok adnak koncertet Vántus, Kocsár Miklós és Dobos Kálmán műveiből Gyüdi Sándor vezényletével.

Inventio poetica címmel kedden 17 órára a Fricsay-terembe az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóinak koncertjére várják az érdeklődőket, 19.30-tól pedig Temesi Mária és vendégei kamaraestjét rendezik meg a Korzó Zeneházban. Szerdán 17 órától korunk egyik legnagyobb komponistájával, Eötvös Péterrel beszélget Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete és a Vántus István Társaság elnöke, 19.30-tól pedig a Fricsay-teremben rendeznek kamarahangversenyt, ahol Varga Laura, Kálmán Csaba és Felletár Melinda Eötvös Psy című művét is előadja. Ugyanezen az esten Huszár Lajos Polner Zoltán verseire komponált Alföldi varázsének című dalciklusa is elhangzik Simon Krisztina tolmácsolásában.

Eötvös Péter. Fotó: DM/DV
Eötvös Péter. Fotó: DM/DV

A kortárs zenei napokat csütörtökön 19.30-tól a Fricsay-teremben kórus- és kamarahangverseny zárja, amelynek műsorában többek között Horváth Barnabás, Fekete Gyula és Tóth Péter művei csendülnek fel. Ősbemutatóként hangzik el Rákai András O magnum mysterium, szegedi bemutatóként Cser Ádám Ave Maria és Zombola Péter Credo című műve.

Fellép a Bartók Béla Nőikar, a Victoria Kamarakórus, a Tömörkény-gimnázium leánykara és a Canticum Novum Énekegyüttes. Az idei sorozat tíz rendezvénye gazdag válogatást ígér a kortárs komolyzenéből, Törpék és óriások hangversenyt is tartanak fiatalokkal fiataloknak, zenepedagógiai délelőttöt az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszékén, és a zeneművészeti szakközépiskola növendékei is bemutatkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikorra készül el a Mars téri parkoló?

Szeged - Mostanában az autóval érkező vásárlók szentségelnek a szegedi Mars téren, alig lehet… Tovább olvasom