Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hétköznapi őrületek Pindroch Csabával

Szeged - Visszatérő vendégnek számít Pindroch Csaba Szegeden, a Liliom után Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című groteszk komédiájának főszerepét alakítja a kisszínházban. Balikó Tamás produkciója olyan népszerű, hogy nehéz rá jegyet szerezni.
– Annak idején, amikor a Godot-ra várva című Beckett-drámát próbáltuk a Pesti Színházban, a rendezőnk két héten át mélyen elemezte velünk a darabot. Azt mondta: az abszurd a lényege, hogy két órán keresztül röhögjön a közönség, és akkor essen gondolkodóba azon, amit látott, amikor hazamegy. Valami hasonló történik Zelenka darabjával. Sokan zavarban vannak, mert amikor mások nevetnek, ők inkább sírnának – és fordítva. Igazi csoda a produkció fogadtatása; különösen azért, mert ebben az előadásban egyéni színészi teljesítményekről nem is nagyon lehet beszélni – mondja a Petr szerepét alakító Pindroch Csaba, aki szerint a cseh szerző zseniális mankót adott nekik a szöveggel: ha hibáznának, magától kijavítja őket. – Remekül megírt darab; a közép-kelet-európai problémákról, a rendszerváltoztató generációról és az elnyújtott kamaszkorról beszél. Öröm játszani, de nem személyes csillogás hajtja a színészt, hanem a sikeres asszisztálás a kollektív sikerhez. Ifjúkoromból a magány, a kitaszítottság és a megcsalatás élménye nem áll távol tőlem, így sokszor gondolok arra: akár én is járhattam volna így. Az alternatív énemet látom Petr figurájában. Amikor depressziós vagyok, én is hasonlóan élem meg a problémákat. Több kollégával is beszélgettük: nem egy-egy szerepet játszunk, hanem mi magunk vagyunk, rólunk és a családunkról szól.

Borovics Tamás Mokka és Pindroch Csaba Petr szerepében Petr Zelenka groteszk komédiájában a kisszínház színpadán. Fotó: Schmidt Andrea
Borovics Tamás Mokka és Pindroch Csaba Petr szerepében Petr Zelenka groteszk komédiájában a kisszínház színpadán.
Fotó: Schmidt Andrea


A lovakat lelövik, ugye?

– Azokat a kutakat, amelyekre vidéken bukkantam, ízesebb vizűeknek találtam, mint a pestieket, így mindenképp szeretnék még inni belőlük – feleli Pindroch Csaba a szabadúszó lét feladását firtató kérdésre. Visszatért a Vígszínházba, ahol most a teátrum direktorának, Eszenyi Enikőnek a rendezésében A lovakat lelövik, ugye? című darabot próbálja. Ő alakítja a konferansziét. Embert próbáló kihívás: zene, tánc és próza különleges elegye. Horace McCoy regénye a nagy gazdasági világválság idején játszódik, de új színpadi változata a mai Magyarországra helyezi a történetet. Egy fürdőhelyen maratoni táncversenyt rendeznek, ahol a nyeremény reményében éjjel-nappal, a kifulladásig táncolnak a párok. A fizikai fáradtság, a gyilkos testi-lelki hajsza közben emberi sorsok villannak föl, barátságok, szerelmek története bontakozik ki.
Pindroch Csaba az utóbbi években gyakori vendég Szegeden; 1997-ben járt itt először, amikor a színházi találkozón Zsótér Sándor rendezésében Esterházy Péter Búcsúszimfóniáját játszották a Régi Zsinagógában. – A fesztiválbulit a jobb sorsra érdemes, üres Kass Szállóban tartottuk, ahova bemásztam most a Zelenka-darab próbái alatt. Azt a sivárságot, amit a színpadon is szerettünk volna megmutatni, ott találtam meg. Akkor szerettem bele végképp Szegedbe, amikor a Marica grófnőt játszottuk a Dóm téren. Később a Magic Boyst forgattuk ott 45 napig, majd a Liliom vált meghatározó élménnyé. A Hétköznapi őrületeket most ugyanilyen fontos állomásnak tartom a pályámon – fogalmaz a színész, aki úgy tudja, a Michael Madsennel forgatott Magic Boys tavaszi bemutatására készül az amerikai produceri gárda.

Feleségével, Verebes Lindával a Budapesti Kamaraszínházban nagy sikerrel játssza a Mr. és Mrs. című darabot, amit szeretne Szegedre is elhozni. – Öt különböző jelenet mutatja be a férfi-nő kapcsolat változatos formáit a testvéri viszonytól az első találkozáson vagy a váláson át egészen a homoszexuális főnök és hetero titkárnője között lehetséges szerelemig. A jeleneteket öt különböző színész és filmrendező kollégánk rendezte; Náray Tamástól

Zoób Katiig öt menő divattervező készítette hozzá a ruhákat. Ez a magánvállalkozásban, szponzorok segítségével összehozott nívós produkció nemcsak szakmailag jelentett számunkra nagy lehetőséget, hanem bizony anyagilag is kiutat mutatott a manapság tapasztalható nagy nyomorból. Szeretnénk minél többfelé játszani, mert nincs különbség Piripócs és a Carnegie Hall között; a jó színházat mindenhol ugyanúgy szeretik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar kabaré gyöngyszemei a REÖK-ben

Salamon Bélát, a hazai kabaré egyik szülőatyját idézi meg Székhelyi József estje február 13-án a REÖK-ben. Tovább olvasom