Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Hétköznapok részévé vált a terror Berlinben is

Hétköznapok részévé vált a terror Berlinben isMindenent tudni szeretnének. Mentőegységek, helyszínelők, sajtómunkások a gázolás helyszínén. Fotó: MTI/AP
Hétfő este egy terrorista vezette kamion hajtott egy berlini karácsonyi vásárba. 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült, egy részük súlyosan. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a berlini magyar nagykövetségen hárman jelezték, hogy nem találják magyar rokonukat.
Több, Berlinben élő egykori szegedi egyetemistát kérdeztünk arról, hogy élték meg a történteket, milyen légkört érzékelnek a városban a támadás után. Többen rögtön a merénylet híre után bejelentkeztek a Facebook vészhelyzetekre – például természeti katasztrófákra – kifejlesztett alkalmazásán, ahol bejelölhették, hogy biztonságban vannak. Így megnyugtatták családjukat, barátaikat. Egyikük azt mondta, igazából senki sem lepődött meg a történteken, manapság csak a szerencsén múlik, hogy valaki elkerüljön egy terrortámadást. Az élet egyébként a rendes kerékvágásban folyik tovább: jár a metró, mennek dolgozni az emberek, a gyerekeket iskolába, óvodába viszik a szüleik.

Darvasi László kollégánknak Berlin a kedvenc külföldi fővárosa, hosszabb-rövidebb ösztöndíjakkal nagyon sok időt töltött el ott, és gyakran tart felolvasóesteket, mintha hazajárna. – Még hétfő este írtam a tragédia kapcsán német szerkesztőmnek, Katharinának, akivel legutóbb az Isten. Haza. Csal. című kötetem német kiadásán dolgoztunk – mondta, hozzátéve, sokkolta őket a történet, de jól vannak.

Darvasi ismeri azt a környéket, ahol a merénylet történt, népszerű városrész, egyfajta centrum. – Ebben az egészben az a legszörnyűbb, hogy Európában talán éppen Németország tette a legtöbbet a menekültekért. És egy ilyen esemény komoly kihívás a demokrácia számára – hangsúlyozza kollégánk. Szerinte az olyan jó demokrácia, mint a német, meg fog felelni a kihívásnak, nem fog engedni a máris hangoskodó szélsőjobbnak. – Amit látunk, rémületes, a terror a hétköznapok részévé vált – mondta döbbenten.
 
Pszicho

Lehet, hogy a berlini kamionos merénylő is valamilyen pszichiátriai gyógyszert szedett, ahogy a nizzai teherautós terrorista, és az a pilóta, aki hegynek vezette a repülőgépet a Francia Alpokban. Ezt boncolgatja az újságoknak küldött gyors közleményében a Szcientológiai Egyház alapítványa. A pszichiátriai gyógyítás ellen harcoló szervezet úgy véli, ezek igazából nem terrortámadások, antidepresszáns gyógyszer mellékhatása miatt váltak erőszakossá ezek az emberek. Ezt nem tudom megítélni. Ahogy azt sem tudom elképzelni, milyen lelke van annak, akinek a berlini karácsonyi vásár romjairól először az jut eszébe, hogy itt szépen megsütheti a saját pecsenyéjét.

Bakos András

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz a csapvíz, sok a magyarázat

Rossz a csapvíz, sok a magyarázat
Az ivóvizet szolgáltató Alföldvíz Zrt.-vel folyamatosan háborúban áll Ásotthalom. Tovább olvasom