Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Hiányoznak a speciális hinták a játszóterekről: 2 millióra lenne szükség

Szeged - Szegeden egyik játszótéren sincs mozgáskorlátozottaknak való hinta. A játékszer ugyan nem olcsó, de 2 millió forintot megérne.
– A hintázás nem kor-, hanem állapotfüggő: sokat javítana a sérült gyerekek egyensúlyérzékén – magyarázta Földes Márta, a kerekes székes, 24 éves Andrea édesanyja. – Sajnos még az EU-szabvány szerint épült szegedi játszótereken sincs olyan speciális hinta, amelybe a sérült gyerekeket, fiatal felnőtteket be lehetne ültetni.

A szülőkkel az Agyagos utcai EU-s játszótéren találkoztunk, a kerekes székben ülő gyerekek sóvárogva nézték, ahogy egészséges társuk önfeledten hintázik. Arról beszéltek, messziről el kell kerülniük a játszótereket, hogy a beteg gyerekeknek ne fájjon a szívük. Sorolták, hol van már Magyarországon ilyen speciális hinta: Budapestről, valamint Székesfehérvárról hallottak, és úgy tudják, 2 millió forintból lehetne megvásárolni.

A kerekes székben ülő gyerekek egyelőre csak sóvárogva nézhetik, ahogy egészséges társuk önfeledten hintázik. Fotó: Frank Yvette
A kerekes székben ülő gyerekek egyelőre csak sóvárogva nézhetik, ahogy egészséges társuk önfeledten hintázik. Fotó: Frank Yvette

– Mi a nyáron voltunk Pesten, a Margit-szigeten, Beának nagyon tetszett a speciális hinta – mesélte Mihály Csilla, egy 15 éves sérült lány édesanyja.
– Az a gyerek, aki sosem próbálta, milyen érzés hintázni, kíváncsi az élményre.

Székesfehérváron már működik speciális hinta. Fotó: DM
Székesfehérváron már működik speciális hinta. Fotó: DM

– A régi típusú hintákba még be tudtam ültetni Ádit úgy, hogy mögé álltam „háttámlaként", de az újakba nem fér be, ezek ugyanis kisebbek – mondta Márkus Tímea, annak a lassan 18 éves Varga Ádámnak az édesanyja, akiről gyakran írunk lapunkban. – A két egészséges fiamat, Ákost és Árpádot se tudtam soha játszótérre vinni, mert az Ádinak rosszul esett volna. Így mindhármuknál kimaradt a hintázás élménye.

Szondi Ildikó segítséget ígért

– Örömmel felvállalom a speciális hinta ügyét: szerintem a képviselői alapunkból lehetne áldozni erre a célra – mondta Szondi Ildikó szegedi önkormányzati képviselő (MSZP). – Ha hárman-négyen összefogunk, akkor előteremthetjük az összeget. Várom a szülőket a képviselői fogadóóráimon minden szerdán 13–16 óra között az „Olajos-házban", hogy megbeszélhessük a részleteket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búza Zsolt újrázott Bakson: megfigyelés, botrány a megismételt választáson

Mindenki kamerázott mindenkit a vasárnapi megismételt baksi választáson. Az egyik képviselő-jelölt azt is vezette, ki ment el szavazni. A „hiányzókat" a segítők felkeresték és szavazásra buzdították. Tovább olvasom