Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hiányzik az asszisztens bére

Szeged - Felelőtlen kijelentés a kormány részéről, hogy nem adnak semmit az eltörölt vizitdíj helyett, mert enélkül összeomlik az alapellátás – véli Szilárd András. A tápéi háziorvos a sok adminisztráció és konfliktus miatt korábban elítélte a díjbeszedést, de enélkül nem tud asszisztenst fizetni.
Jelzésértékűnek tartja a egészségügyi átalakításra vonatkozóan a népszavazás kiemelkedő részvételi arányát és eredményeit Szilárd András tápéi háziorvos. A szakember a válaszok megoszlásában hasonló arányra tippelt. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke korábban azt mondta lapunknak a vizitdíjjal kapcsolatban: az adminisztráció és a pénzkezelés összességében sok időt vesz el a betegellátástól, illetve a sok nyűg és konfliktushelyzet miatt kollégái nem szeretik. Azt azonban hozzátette: rá vannak szorulva erre a bevételre.

– Nem vall felelős kormányra egy olyan nyilatkozat, hogy semmiféle módon nem pótolják a vizitdíj eltörlése miatti bevételkiesésünket – kommentálta tegnap Szilárd András a szakminiszter és a kormányfő kijelentéseit. Kifejtette: az alkotmány kimondja, hogy az állam kötelessége biztosítani az egészségügyi alapellátást, azaz a háziorvosi praxisok működését is. Ehhez pedig elengedhetetlen az eddig vizitdíjból származó pluszforrás – ami a háziorvosi bevételek nagyjából 25-30 százalékát adja. Eddig többnyire ebből fizették az asszisztenseket.

Szilárd András vizitdíj nélkül nem tud asszisztenst fizetni.
Fotó: Schmidt Andrea

A tápéi háziorvos szerint OEP-finanszírozásuk az elmúlt hat év alatt reálértékének nagyjából a felére zuhant, a vizitdíj pedig valójában az elmaradt finanszírozásemelést pótolta. Van olyan kollégája, aki a vizitdíj bevezetése előtt már hitelt volt kénytelen felvenni a működéshez, s vannak, akik ma is hétvégi ügyeleteket vállalnak Angliában, hogy az abból származó bevételből tartsák életben itteni háziorvosi praxisukat. De nem vizitdíjrendszerű pénzbeszedésre, hanem korrekt, normális, kiszámítható finanszírozásra lenne szükség. Ha nem lesz valamilyen kompenzáció a vizitdíj helyett, teljesen összeomlik az alapellátás – jelentette ki a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke.

A nővérek bánhatják

Az októberben megkezdődött integráció óta havonta 22 milliós bevétele volt a kórházi napidíjból és a vizitdíjból a szegedi klinikai központnak. Mivel ez az intézmény nagyjából 18 milliárdos OEP-finanszírozásához képest elenyésző összeg, a kétféle díj eltörlése nem befolyásolja komolyabban a működést. Pál Attila, a klinikai központ elnöke korábban úgy nyilatkozott: a beszedett díjakat összegyűjtötték, és az amúgy is alulfizetett nővérek között osztották szét karácsonyi jutalomként.

Olvasóink írták

 • 17. tuti 2008. március 11. 21:15
  „:) "Jézus Mária, győztünk!" :) - írta Beke Kata, 1989-ről. Ideidézi szellemem hevét, s nevét, de legalábbis az általa írt könyv címét ...”
 • 16. Gy.Fletovics 2008. március 11. 20:56
  „Madárka, ne riogasson itten az Orbánnal, mert ebbe gebedünk bele.
  Mást sem csináltunk 6 évig, mint gyűlölködtünk reggel, délben, este...
  Oszt mostan nézhettyük magunkat: ellenünk szavazott az ország, meg a Horn Gabi is elküldött a pi...ba, mög a Kókka Jani is ottan röhögött a kamerába...
  Szóval nem vevő mán a nép a gyűlöletkeltésünkre, jobb, ha elhúzunk a pi...ba...”
 • 15. Andris 311 2008. március 11. 20:44
  „Rendkivül érdekes. A megszoritások előtt mi volt? Szerintem az eü. reform mindaddig meg fog bukni mig az "orvosi elit" veszélybe látja busás hasznát. Tisztelet a kivételnek,de a "főorvosi gárda" és a háziorvosok nagy része erkölcstelenül sokat tesz zsebre.Ezt csak akkor lehet felszámolni, ha teljesen szabad orvosválasztást vezetnek be és a tb csak a ténylegesen elvégzett és főleg bizonyitott esetek után fog fizetni. A papir sok mindent elbir. A szentesi protézist beépitő főorvos ur sem emberbarátságból mü-
  tötte meg a külföldieket hanem megfelelő hálapénzért. Ezt mindenki tudta mégis igyekeztek ugy beállitani mint egy szerencsétlen áldozatot. Sajnos nagyon kevés már az olyan orvos aki valóban a gyógyitást tekinti ellenszolgáltatás nélkül hivatásának. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy mikor szakmailag ebben a "feudális" rendszerbe oda jut, hogy csápolni tudjon sokat kell nélkülöznie is. Kell a reform, de nem ez.”
 • 14. Ormány 2008. március 11. 20:04
  „Erről beszéltek a népszavazás előtt, de aki akrta az meghallotta, aki meg nem az nem. Cudar 2 év következik, remélem a jobboldali érzelmű ixelők is belátják.

  Magyarország győzött... RÖHEJ! Vesztettünk, de nagyon.”
 • 13. I.G. 2008. március 11. 19:52
  „VIGYÁZAT !
  NYOMOZNAK A WEB CÍMEK UTÁN !”
 • 12. Mese 2008. március 11. 18:17
  „Eddig--vizitdíj elött--miből fizette?
  Csak ez az egy kérdésem van.”
 • 11. Madárka 2008. március 11. 17:05
  „Mi a fene! Lám, lám, ha sapka van a fején az a baj, ha nincs, akkor az. Kíváncsi lennék, hogy ez a sok elégedetlen ember miért szavazott a jobboldali kormány ellen 2002-ben? Netán nem voltak megelégedve vele? Ha így mennek a dolgok, visszakapjuk Orbánt, de akkor aztán csönd!”
 • 10. valaki 2008. március 11. 14:30
  „ápoló !
  Talán ,nem kapsz fizetést ? Miből éltél a vizitdíj bevezetése előtt ?
  Akinek nem tetszik ,választhat más munkahelyet !Nehogymár a beteg injekciózza magát , a nővérek meg a fietésükért kávézgassanak ?”
 • 9. I.G. 2008. március 11. 14:21
  „Az orvosok, ápolók, asszisztensek nagyon haragudtak és aláástak a vizitdíjnak annak idején.
  Volt korház, ahol gúnyos plakát volt ragasztva a viiz.díj automatákra !
  Most egyék ,amit főztek !Miért nem szólaltak meg , még a fidesz el nem indította a szavazást ! Késő bánat..”
 • 8. ápoló 2008. március 11. 12:46
  „Érdekes hozzászólások!
  A klinikai igazgatóurat újból hatalmába kerítette a füllentés.
  Mivel mi semmi kiegészítő jutalékot nem kaptunk a vizitdíjból.
  Sőt a megillető bérünket is megkúrtították.Nagyon érdekes, hogy a rendőrségnek nincsenek efajta filléres gondjai. Mivel Gy F még lakásban is gondolkodik részükre B pesten, minél közelebb legyenek hozzá, nehogy valami baj érje (páncélozott Audikra viszont van pénz)
  Szégyen gyalázat!
  Hogyha nem pótolja a költségvetés a kiesett összeget,a nemmel szavazók majd eljátszák a nővérkét, egyedül ellátják majd magukat, be is adhatják az injekciót is maguknak...........”
 • 7. waterbear. 2008. március 11. 11:49
  „Azért hitelt még a praxis miatt nem kell felvenni, csak akkor ha nem tudta kifizetni egyben, kétlem, hogy az OEP támogatásból ne lehetne fenntartani egy rendelőt, még Tápén is működhet a dolog, csak számolni kell, meg igazat mondani, és a vitorlás vagy a Q8-as megvásárlását eltolni két három évvel arrébb...
  Ha kevés a területen a beteg, minek vette meg azt a praxist?
  Ez is csak egy vállalkozás, bár hathatós állami finanszírozással...


  http://index.hu/politika/belfold/tevzt349/

  "Egy háziorvosi praxis havonta átlagosan 600-800 ezer forint támogatást kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A praxisokban ebből, illetve a vizitdíjbevételből kell a rezsit, az asszisztens, a takarítónőt fizetni, illetve eszközöket vásárolni, fejlesztéseket végrehajtani."

  Plusz ehhez jött eddig az átlag 180 ezer forintos vizitdíj bevétel.....HAVONTA.
  Mindjárt sírok, szegény háziorvosok... tényleg, azt a bruttó 100-120 ezret a "jól fizetett" asszisztenseknek vajon miből is termeli ki ezután???
  Azt hiszem az idén elmarad a Hawai nyaralás több dokinál is...”
 • 6. NTK 2008. március 11. 10:14
  „Doktor!

  Kérje vissza azt a pénzt amit a vizitdíj bevezetésekor elvontak magától! Nem emlékszik!”
 • 5. nörssz 2008. március 11. 09:25
  „Kiváncsi vagyok nővérként , hogy milyen szétosztott jutalomról van szó?????!!! 2007. julius1 előtt miből fizeték a doktor bácsik a nővérkét ????! Ne mondja nekem már nekem senki ,hogy az asszisztensnők miatt veszi fel a hitelt egy orvos is /esetleg az audikra elhiszem/,mert kevés a para a fizú meg kevés!!!!!!!”
 • 4. lilik 2008. március 11. 08:31
  „Miért a bérből-fizetésbőll tb-t fizető embereknek kell eltartani a háziorvosokat és asszisztenseiket?”
 • 3. klj_54 2008. március 11. 07:44
  „Már megint egy demagóg orvos szólalt meg!
  Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát:)
  Az nem tetszett, hogy adminisztrálni kell, de az sem tetszik ha a pénz nem folyik be.
  Előre tudott volt tény: egy elfogadott költségvetést nem fog a kormány felrúgni a fityusz kedvéért.
  Tetszettek volna a mélyen tisztelt jobboldali hőzöngők, é a nekik bedőlők, előre átgondolni mindannak a következményét amire szavaztak!
  A kormány egyetlen felelős döntése csak az lehetett ami ellen a doki háborog, ami persze köztudott volt!”
 • 2. Ful 2008. március 11. 06:45
  „Jó kérdés;hiszen a háziorvosoktólnem vontak el semmit!”
 • 1. nyugdíjas 2008. március 11. 06:30
  „Amíg nem volt vizitdíj, honnan és kitől kapott fizetést az asszisztens?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tingatinga a szegedi Reök-palotában

Szeged - Alapítójáról, Tingatingáról kapta a nevét az a tanzániai alkotóközösség, amelynek Magyarországon először nyílik kiállítása a Reök-palotában Tovább olvasom