Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Hiányzott a hótakaró a földekről

Csongrád megye - Ha nincs hó a földeken, kifagyhat a vetés. Ettől tartanak a gazdák, hiszen a télnek még nincs vége, március közepéig bármi jöhet. A mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek nagy károkat okozhatnak.
Annak, aki a földből él, sosem megfelelő az időjárás: a mostani, havazás nélküli január se elég jó a termelőknek. – A hótakaró olyan a növényeknek, mint egy bunda vagy suba – mondta Bagi Ádám, a Csongrád megyei Agráriroda vezetője, aki maga is több hektáron termeszt kalászosokat. – A vetést megvédi a fagyoktól, és amikor az alsó réteg olvadni kezd, pótolja a talaj csapadékveszteségeit.

A termelő elmondta: szerencsére a decemberi fagyok még nem okoztak gondokat: októberben és novemberben a növények megerősödhettek, az enyhe időjárás kedvezett az őszi vetésű árpának és búzának. A határban járva, más termelő földjeit tanulmányozva látta, jó állapotban van a vetés, nem látszik, hogy foltokban kipusztult volna. Tapasztalatai szerint mínusz 10 fok alatt kezdődnek a bajok.

Zöldell a kalászos gabona a szentmihályi határban. Fotó: Karnok Csaba
Zöldell a kalászos gabona a szentmihályi határban.
Fotó: Karnok Csaba

Csapadékos idő jön

Az előrejelzések szerint az elkövetkező egy hétben 5–10 milliméter csapadék várható, eső és hó formájában. Már ez a mennyiség is jelentősnek mondható. Az előttünk álló enyhe napok után azonban fokozatosan csökken a hőmérséklet, éjszakánként újra mínuszok várhatók.  

Pedig voltak nagy hidegek decemberben: Aszalos István meteorológus úgy tájékoztatott, Szegeden és környékén 2012. december 10-én nagyon hideg éjszaka volt, ekkor mérték a tél legalacsonyabb értéket, mínusz 15,2 fokot. December 9-én és 10-én mínusz 10, 11-én pedig mínusz 9,9 fokot jeleztek a hőmérők. A szakember szerint ezek nem extrém hidegek, és még lehetnek ennél keményebb fagyok is a télen, de hogy mikor, azt nem lehet előre látni. Nem ritka, hogy a március is nagyon hideg időjárással köszönthet be.

Azzal kapcsolatban, vége-e az aszályos időszaknak, a meteorológus elmondta: Szegeden 401,5 milliméter csapadék esett tavaly, a Csongrád megyei átlag 412 milliméter. Mivel a sokéves átlag a megyében 540, még mindig 128 milliméter mínuszban vagyunk. A csapadék hiányára panaszkodott Kotogány Mihály is. A Kotogány Árpád családi gazdálkodás nevet viselő vállalkozás tagja szerint ha nem esik elegendő hó vagy eső a télen, újra aszályos év lesz. Nincs víz se a Tiszában, se a csatornákban. A pénteki szeles időjárás ráadásul vészesen kiszárította a talajt.

Olvasóink írták

 • 9. Kirking 2013. január 07. 21:11
  „Minden évben kell valami, amire rá lehet fogni, hogy miért lesz drágább minden.

  Ha túl sok a hó, akkor azért, ha túl kevés, akkor azért.

  Ha sok eső esik, akkor azért, ha túl kevés, akkor azért, ha sokat süt a nap, vagy ha keveset, szóval teljesen mindegy.

  Nem is értem, hogy maradt fenn az emberiség, és nem haltunk éhen, pedig pár tízezer év alatt azért voltak itt időjárásváltozások.”
 • 8. acidrain 2013. január 07. 14:35
  „"Annak, aki a földből él, sosem megfelelő az időjárás"

  régebben meg hozzáigazították, nem a támogatásokhoz :)”
 • 7. queenmargareth1 2013. január 07. 13:28
  „:)nincs még baj...hullhat még ezen a kicsiny havon túl még hó és tényleg nincs extrém száraz hideg idő.Úgymond normális téli idő szerintem. Talán kicsit magas a hőmérséklet, ami nekem nem gond.
  A termést még bármi más elviheti, ha elviszi, vagy csak rémisztgetés megy...:(”
 • 6. vip007 2013. január 07. 13:01
  „5. cumania 2013.01.07. 12:33

  Mindent lehet, csak pénz és idő kérdése:)

  Amúgy tényleg elég szerencsétlen a cikk időzítése.”
 • 5. cumania 2013. január 07. 12:33
  „Hóágyúval nem lehet megoldani? Ha jönnek a fagyok gyorsan leágyúzzák, azt kész!”
 • 4. kumisz 2013. január 07. 10:12
  „Kezdődik!”
 • 3. szatyi 2013. január 07. 10:09
  „Konzervhír?”
 • 2. pakundekni 2013. január 07. 09:55
  „Elég szerencsétlen az időzítésa cikk megjelenése kapcsán ,ui. Szeged-külterületen 9 cm hó fedi a földeket a tegnap esti / éjjeli havazás nyomán...: http://adatok.geo.u-szeged.hu/hovastagsag.php”
 • 1. haresz 2013. január 07. 09:22
  „Most esett hó. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenczi polgármester lenne Tiszaszigeten

Az alpolgármester, Ferenczi Ferenc látja el a polgármesteri feladatokat Bodó Imre lemondása óta Tiszaszigeten. Tovább olvasom