Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Honfoglalás és 6:3 - kopjafát avattak Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Az Árpád-emlékmű és a nagy királyok szobrainak közelében, a Feszty-körképet bemutató épület bejáratával szemben áll szerda óta a londoni 6:3-as győzelmet felidéző kopjafa Ópusztaszeren.
Az 1953. november 25-én lezajlott mérkőzésről, a nemzeti önbecsülés jelképéről az Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő szeretett volna így megemlékezni. Amikor idén szeptemberben eljött a szobori búcsúra, eldöntötte azt is: Bú József fafaragó alkotásának itt lesz a legjobb helye. Az MLSZ-delegációval érkezett régi játékosok, edzők, politikusok, a sándorfalvi ifjú futballisták előtt Jenő bácsi az otthon maradt, beteg Grosics Gyula, és "az odaföntről most Ópusztaszerre figyelő társak" - Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán - nevében is köszöntötte a megjelenteket, és keresetlen szavakkal beszélt arról, hogyan kell harcolni a sikerért, és mennyire fontos az önbizalom.

Buzánszky Jenő és Kisteleki István a londoni mérkőzésre emlékeztető kopjafával. Fotó: Frank Yvette
Buzánszky Jenő és Kisteleki István a londoni mérkőzésre emlékeztető kopjafával. Fotó: Frank Yvette

A Magyar Labdarúgás Napján - amikor az MLSZ-elnököt, Kisteleki Istvánt még az ünnepség előtt is telefonon hívta az UEFA embere a folyó ügyek miatt - a levegőben volt a kérdés: mikor hajt végre még egyszer ilyen történelmi tettet magyar válogatott? Kisteleki szerint akkor lesz ilyen csapatunk, ha a labdarúgásért dolgozók össze tudnak fogni - ez pedig talán akkor következik be, ha a magyar társadalom megosztottsága is enyhül. A kopjafa leleplezésekor, míg csattogtak a fényképezőgépek, Jenő bácsi picit el is sírta magát, ahogy mondta: "Sajnos, hogy egyedül állok itt". A megilletődött csöndet Mészöly Kálmán próbálta oldani: "nem vagy egyedül, mi is itt vagyunk veled".

Olvasóink írták

 • 12. n.andrás 2009. november 30. 17:37
  „sxgitt vagy lippe_kriszta? nekem tesitanárnő...

  Ilyen névvel honnan tudnám, hogy ki vagy... az alapján írok, amiket olvasok! Mindesetre két dologban teljesen biztos vagyok:
  1. nem HG vagyok
  2. mi (te meg én) nem ismerjük egymást... (s mivel így beszélsz, nem is bánom, hogy ez így van...)
  S még egy harmadik dologban is kezdek biztos lenni, méghozzá abban, amit Tapasztalt írt...”
 • 11. kat.kat 2009. november 28. 16:47
  „sxgitt-lippe_kriszta részére:

  A gonosz álruhában él csak igazán....”
 • 10. sxgitt 2009. november 28. 13:01
  „rossz helyen keresgélsz n.andrás, ne tesitanárnönek hívj,
  én is tudom te ki vagy (HG), te is hogy én kis hamis bajuszkirály.
  magyar anna elnök asszony végre jó döntést hozott,
  de lehet hogy nálad még az is jobb lett volna annó tesitanár kartárs (HG),
  ha nagy lászló marad!”
 • 9. Tapasztalt 2009. november 27. 00:22
  „Kriszta, lehet hogy visszasirjátok ti még azt a tesitanárt......”
 • 8. n.andrás 2009. november 26. 22:00
  „lippe_kriszta
  Te vagy itt az értelem mindenek felett, annyira tudod, hogy kinek mit hol és hogyan kellene csinálnia, hogy az már kezd sajnálatra méltó lenni... Remélem, te is megtalálod majd egyszer a helyed, mert az biztos, hogy most nem ott vagy, ahol szeretnél... Hívhatlak tesitanárnőnek?

  kevlar59
  No comment... fogalmad sincs, hogy miről beszélsz!”
 • 7. szatyi 2009. november 26. 21:28
  „Remélem, jövőre nem akarják megkoszorúzni, mert akkor -comet-nek van igaza.”
 • 6. kevlar59 2009. november 26. 17:04
  „Bakos úrnak teljesen igaza van!
  <moderálva>”
 • 5. bakosandras 2009. november 26. 06:48
  „Ehhez annyit, hogy nagyon szép ünnepség volt, és szerintem is ott van a helye annak a kopjafának, mert a 6:3 a magyar kultúra, a magyar történelem dicsőséges fejezete, fontos, hogy a gyerekek tudjanak róla. Kopjafát valóban holtaknak állítottak régebben, és azért fát, nem követ, mert a fa elkorhad, ha nem vigyáznak rá. A jelentése ennek körülbelül az: addig áll a fa, ameddig fontos az utódoknak az, aki alatta nyugszik. Lehet azt is mondani persze ezek után, a magyar futball halott, ott nyugszik a kopjafa alatt. De hát nem erről van szó, hanem arról, hogy a mai utódoknak fontos az az esemény, és emlékezni akarnak rá, remélem, még sokáig.”
 • 4. aranka2 2009. november 25. 21:15
  „Nem szánalmas, nem abszurd. Becsüld a múltad, építsd a jövőd - dolgozz, és add meg a tiszteletet elődeidnek. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Ópusztaszer az ünnep, azután hazamégy, és törődsz családoddal, magaddal, küzdesz nap mint nap a jobbért. Lóf-sz a seggedbe, ha ezt nem érted (csak nehogy túl emelkedett legyek)”
 • 3. zebegény 2009. november 25. 20:54
  „Egyszer ebbe fogunk belehalni, komolyan. Még mindig a 6:3-nál tartunk, még mindig emiatt verjük a mellünket, és még kopjafát is állítunk. Ez röhej. Más országok körberöhögnének az ilyen mentalitás miatt. Csak a múltba tudunk tekinteni, előre soha, és a "dicső múltunk" miatt verjük a mellkasunkat. Hú, de nagy magyarok vagyunk. A jelenben meg folyamatosan megy a széthúzás és a kontraszelekció, minden szinten. Ez persze "dicső múltunkra" is jellemző volt, csak ezt nem divat elismerni. Nem baj, a "dicső múltunkra" való emlékezés majd segít kilábalni a gondjainkból. Honfoglalás meg 6:3??? Szánalmas abszurd...”
 • 2. lippe_kriszta 2009. november 25. 19:54
  „történjen ott bármi is halottak nem halottak, annak kell örülnöd,
  hogy nem azzal a <moderálva> tesitanárral az élén tart ópusztaszer
  a csőd felé, hanem egy gazdasági szakember viszi ki a csődközeli gödörbül!”
 • 1. comet 2009. november 25. 19:06
  „én úgy tudtam hogy kopjafákkal az elhúnytakról szoktak megemlékezni.
  A magyar labdarugásnak állíthattak volna kopjafát, de a 6:3 nak kopjafát állítani, nekem nagyon elvont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizette ki a számlát a Danubius a Koronában

Százhatvanezer forinttal tartozik a szegedi Korona Hotelnak a napokban megszűnt Danubius rádió, amelynek stábja egy éjszakát töltött a szállóban. Tovább olvasom