Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Horgos polgármestere szerint jönnek-mennek a menekültek

Horgos polgármestere szerint jönnek-mennek a menekültek
A Szegedtől 20 kilométerre lévő Horgoson kisebb csoportokban jönnek-mennek Bacskulin István polgármester elmondása szerint a menekültek, akik a Holt-Tiszán és az élő Tiszán próbálnak átjutni Magyarországra. Exkluzív interjú Horgos polgármesterével.
– Azt olvasom a Horgos – a mi falunk nyilvános Facebook-csoport oldalán, hogy újra ott vannak a migránsok Horgoson. Ott vannak?
– Igen. Jönnek-mennek, menegetnek.

– Mekkora csoportokban jönnek-mennek a migránsok?
– Tízes csoportokban. Két héttel ezelőtt egy szombat vagy vasárnap este volt egy tizenhetes csoport. Saját magam számoltam meg.

– Horgoson a közterületeken, parkokban tanyáznak, mint nyáron?
– Nem. Jönnek-mennek, menegetnek, mint mondtam. Átvonulnak Horgoson.

 – Azt írta egy horgosi a Facebook-csoport oldalán, hogy koszovóiakkal találkozott, egyikük le is szólította szerbül. Ön beszélt a menekültekkel?
– Én ezt nem tudom, mert nem beszéltem velük. Vannak köztük feketék, mint az anyaföld, meg vannak köztük rendes világosak is.
Bacskulin István  folyamatosan lát migránsokat Horgoson. Fotó: Karnok Csaba
Bacskulin István folyamatosan lát migránsokat Horgoson. Fotó: Karnok Csaba

– Nyáron magam is láttam, hogy szervezetten szállították Horgosra a menekülteket busszal és taxival. Most mivel érkeznek Horgosra?
– Nem tudom. Ezek a kisebb csoportok most nem úgy jönnek. De ettől még jöhetnek autóbusszal és taxival is, jöhetnek bármivel. Én nem láttam, hogy buszról szálltak volna le, vagy taxiból szálltak volna ki. Amikor egy csoport megy az utcán, nem megyek oda megkérdezni, hogy mivel jöttél vagy honnan jöttél.

– A horgosi vasúti sínekhez mennek, mint nyáron, ahonnan felgyalogolnak a szerb–magyar határig, Röszkéig?
– Nem oda mennek. Mennek lefelé, a Holt-Tisza felé, ahonnan csónakkal vagy valamivel, vagy úszva mennek át. De mennek Martonoson keresztül is minden éjjel. Ott az élő Tiszán próbálnak átjutni.

– Két-három hete jelentek meg újra a migránsok Horgoson?
– Ez folyamatosan van.

 – Szeptemberben azért csak megállította őket a kerítés?
– Megállította. Akkor elmentek másfelé. De rá másfél-két hónapra visszajöttek. Novemberben már újra itt voltak.

– Akkor november óta próbálnak itt kisebb, tízes csoportokban átszivárogni Magyarországra?
– Így van. Olyan is van, hogy csak ketten vannak. Ezt nem lehet tudni, mert nem ülünk itt, és figyeljük őket. Minek? Nekem semmi közöm hozzá. Ez a határrendészeti szerveknek a dolga, nem az enyém! Egyáltalán nem az én dolgom! Szerbiában legálisan vannak benn. Ha regisztrálták magukat, amikor bejöttek Szerbiába, kaptak egy papírt, hogy három napon belül hagyják el az országot. Kész, viszontlátásra!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság a sörözőben: jogos védelmi helyzetre hivatkozik N. Bence

Gyilkosság a sörözőben: jogos védelmi helyzetre hivatkozik N. Bence
A szegedi Négylépcsős sörözőben szúrt bicskájával halálra egy 36 éves férfit egy Szegeden tanuló végzős joghallgató kedd hajnalban. N. Bence ismerősei szerint labilis idegzetű volt. Tovább olvasom