Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Horthy sétány - ki lehet a keresztapa?

Szeged - Horthy Miklós sétánynak keresztelte a szegedi Tisza-parton létrehozott ösvényt Ótott Ferenc. Közterületet kizárólag a közgyűlés nevezhet el. A férfi szerint az ő táblája csak irányadó.
Horthy sétánynak keresztelte az általa a szegedi Tisza-parton kialakított ösvényt Ótott Ferenc, a Horthy-csónakház tulajdonosa. Az ünnepélyes avatáson az Új Magyar Gárda és csendőrségnek nevezett mozgalmi szárnya is jelen volt. Közben Ótott Ferenc ellen birtokháborítás miatt eljárást kezdeményezett az Atikövizig. De nem a tábla miatt.

A Bertalan hídtól a Fokáig vezető, négy méter széles Tisza-parti sétány felavatásáról augusztus végén lapunk is beszámolt. Az átadón Dobi László, az Atikövizig igazgatója és Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is megjelent.

Birtokháborítási eljárást kezdeményezett a vízügy Ótott Ferenc ellen. Fotó: Karnok Csaba
Birtokháborítási eljárást kezdeményezett a vízügy Ótott Ferenc ellen.
Fotó: Karnok Csaba

A sétányt az elmúlt hét végén ünnepélyesen elnevezték Horthyról – táblát is avattak. Mint a műalkotásokat szokás, ünnepélyesen leleplezték – az árpádsávos takarót csendőrök emelték le róla. A város részéről itt már senki nem volt jelen, mintegy negyvenen voltak viszont a gárda és a csendőrség tagjai. A rendezvény kulturális eseménynek minősült, amit nem kell bejelenteni. A közterület elnevezése azonban a közgyűlés hatásköre. A táblákat pedig ezzel összhangban a környezetgazdálkodási kft. helyezi el.

– Ez nem névtábla, csak irányadó tábla – érvelt Ótott Ferenc. Szerinte a jelzés csak arra szolgál, hogy az emberek tudják, melyik az ösvény, és ne keverjék össze a Tiszán ringó házához vezető úttal, amihez egyébként sorompót is építtetett.

Horthy sétány aTisza-parton. Fotó: Kanrok Csaba
Horthy sétány a Tisza-parton.
Fotó: Kanrok Csaba

A férfi és az Atikövizig birtokvitája a vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint nem a tábláról szól. Ótott Ferenc parthasználatra kötött szerződést a társasággal, mint a terület vagyonkezelőjével. A vízügyi igazgatóság többször figyelmeztette, hogy a partszakasz használata nem jelenti azt, hogy harapós kutyát tarthat, és konditermet építhet a Tisza-partra. Mivel nem tudtak eredményt elérni Ótottnál, ezért birtokháborítási eljárást kezdeményeztek ellene. Ótott azzal védekezik: ő csupán a kulturált szórakozás feltételeit szerette volna megteremteni a Tisza-parton.
Az önkormányzatnál folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak, így nem tudni, hogy csütörtökön, amikor a férfinak meg kell jelennie a városházán, a tábla is téma lesz-e.

Emléktábla Horthynak

Mucsi Zsolt, a gárda megyei parancsnoka azt mondta, Horthy Miklós tiszteletére szeretnének egy emléktáblát is avatni, de „amíg nem fúj kedvezőbb szél", addig erre nincs lehetőség. Amíg nem tehetik közterületre, az emléktáblát a Mátyás-templomban szeretnék elhelyezni.

Olvasóink írták

148 hozzászólás
 • 148. fixjoe 2013. április 09. 19:36
  „Nagy vagy Feci de ezt mindenki tudja aki ismer,akik meg itt összevissza hadováznak a vélt történelmi igazságaikról azok előbb mélyedjenek el néhány a témába vágó irodalomban,és ne csak a beléjük programozott judeabolsevik ideológia alapján szövegeljenek.Szevasztok”
 • 147. tuskóhopkins 2009. október 19. 14:54
  „145., éles szemű észrevétel, gratulálok!”
 • 146. flexsnake 2009. október 17. 16:31
  „144. messze a duna de van tisza :D Istenem hogy fognak ezek jajveszékelni az újvilágban :D”
 • 145. xcbcr 2009. október 17. 13:32
  „Akkor itt kérem irányadó-tábla avatás volt. A tábla azt mutatja, hogy merre van a Horty Miklós sétány.”
 • 144. zolcsi44 2009. október 16. 18:45
  „Kár, hogy ezt az Óhtot valakit nem lőté k segbe a duna parton. Egyébként még nem késő.”
 • 143. tuskóhopkins 2009. október 16. 14:42
  „142., én is gratulálok mindenkinek! Még sok Ótott Feri-féle partszakasz kellene kis hazánknak, sőt: Nagy-Magyarországnak, beleértve a háromtenger-mosta partokat is. Mindre Horthy-sétány vezetne. De hány Ótott Feriből lehetne ezt kihozni?”
 • 142. babar 2009. október 16. 10:24
  „Kellemes meglepetést okozott az úszóház és környezete, kevés ilyen hely van szerintem szerte kis hazánkban. Gratulálok Feri!”
 • 141. varadipal 2009. október 16. 08:15
  „98 IVY Sajnos nem vicc.A vészkorszak résztvevőinek lapos volt a pofája 45-89-ig. Hol bújkált ez a sok hazafi?”
 • 140. hamankato 2009. október 16. 02:52
  „És mit mondjon az akinek a családját innen,Szegedről vitték el a haláltáborba???????
  Éljen Horthy Miklós??????

  Nem tudom ezt mondani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 139. rozator 2009. október 15. 19:28
  „Se Horthynak, se Szálasinak, se Kun Bélának, se Komócsinnak nem kell emléket állitani!Ha nem találnak arra méltó embert, számozzák a közterületeket! (pl. New York)”
 • 138. tuskóhopkins 2009. október 15. 08:49
  „"te vagy egy szanalmas komedia.
  ,tulpörögtél,most már feküdj le. ma se dolgoztal semmit.
  össze-vissza keverni a dolgokat,horthyt a nyilasokkal
  Újabb zsidó kaszinóváros épülhet MSZP-Fidesz segítséggel"
  - Ez ám a színvonal. Ezek ám az érvek. Ez ám a fölkészültség, az átfogó történelemismeret, humanista megközelítés, differenciált gondolkodás.
  Mindenütt ugyanazok a beszólások, ugyanazoktól a szerzőktől. Mindegy, miről van szó, jöhet a magyarkodó, zsidózó, cigányozó lemez.”
 • 137. Pinaman 2009. október 14. 23:59
  „Annyi mindenkirol el lehetett volna nevezni azt a setanyt akinek makultlan multja volt es mindenki altal koztiszteletben all. Miert epp Mr H-t kellett valasztani? kELL A FESZULTSEG KELTES AZERT! Kedves Otott gyerek tett azert hogy megossza a magyarokat! Varom az ellenerveket!”
 • 136. jasz 2009. október 14. 22:37
  „"Apátfalfifaszagyerek" logikája szerint legyen Sztálin sétány és Hitler körút is. Mindketten csináltak jó dolgokat is. Sztálin megnyerte a II. világháborút, Hitler autópályákat épített és népautót (VW) adott a népnek, nmem volt munkanélküliség, mert mindenki fegyvereket gyárott.. stb. Az a gyanúm, hogy az ilyen botrányszagú dolgokat valakik direkt csinálják. Ha már kenyér nincs vagy csak nagyon kicsi akkor legyen cirkusz. Legalább van min csámcsogni.”
 • 135. delvers 2009. október 14. 22:20
  „Mégis megakarta a városvezetés akadályozni Wass Albert szobrának felállítását! Szerintem harapnak most Ótottra is, mert nem fúj velük egy követ.”
 • 134. k.elvis 2009. október 14. 21:55
  „Faszagyerek ez viszonylag korrekt írás volt a Kormányzóról,nem ezt vártam tőled.Azért a nemzeti érzelmű magyarokat nem kellene fasisztázni,meg nácizni, mert ezzel csak még nagyobb lesz az ellenállás.Ismerem Ferit, pár gárdistát,Jobbikost,nem találtam köztük fasisztát,nácit.Beszállsz zsetonnal a Horthy szoborba?A Wass Albert szoborra is összedobtuk a pénzt,aki szintén nem volt fasiszta.”
 • 133. apátfalvifaszagyerek 2009. október 14. 21:19
  „Horthy -mint ahogyan sokaknak a történelemben- megítélése nem fekete és fehér. Csinált pozitív dolgokat, például alatta az ország iparilag és mezőgazdaságilag a térség vezető hatalmai közt volt, nem szívlelte az Mo.-t bemocskoló nyilas fattyakat, a háborúból ki akart lépni, az újvidéki vérengzés tetteseit már a háború alatt elítélte, a különítményeseket a 20-as években leállította, és igaz ugyan, hogy volt tudomása a ténykedésükről, de nem őt terheli 100%-ig a felelősség. És ne feledjük, nem volt ő mindig kormányzó, az I. vh-ban mint kiváló tengerésztiszt (pontosabban sorhajókapitány, az már sztem nagyobb mint a tiszt) volt, az otrantói tengerzárat feltörve kivívta az angolok szimpátiáját. Horthy maga antiszemita volt, de egészen másképpen, mint a nácik akkor vagy ma. A beilleszkedett, városi zsidósággal nem volt különösebb baja, inkább az ortodoxokat nem kedvelte. Kormányzása alatt hoztak zsidótörvényeket, ez tény. Az is tény, hogy deportáltak Mo.-ról zsidókat Horthy alatt, és sokukat munkaszolgálatra is vittek, pusztán származásuk miatt. Azonban véleményem szerint Horthy nem akarta kiirtani a magyarországi zsidóságot. Sok retorziót szenvedtek, ez tény, amely elítélendő, de így is "jobban" jártak, mint mondjuk a román zsidók. Ugyanakkor az a kép is hibás, amely Horthyt mint Európában egyedülálló zsidó mentő vezetőt tünteti fel. Bulgáriában egyetlen zsidót sem deportáltak, de például a norvég király is tiltakozásul a zsidók deportálása miatt, maga is sárga csillagot tűzött ki (Ennyit a szánalmas "északi faj" elméletéről a degenerált náciknak, és respekt a királynak). Horthy rendszere nem volt diktatúra, de a demokrácia iskolapéldájának sem tekinthetjük. Irányított parlamenti berendezkedés volt. A csendőri túlkapások, az "úri Magyarország képe", a nincstelen parasztság hatalmas tömegei (főleg a föld kérdése) is okoztak problémát. De a lényeg: 1000szer inkább 1000 Horthy, mint 1szer 1 nemzetáruló, magát nemzetvezetőnek nevező, kollaboráns állat - szálasi ferencre gondolok. Az országot kiszolgáltatta a náci fattyaknak, akik lerombolták a fővárosunkat a háború megnyújtásával a magyar nép számára. Minden nácit ezért meg kell ölni ma és mindig!”
 • 132. ClarkGriswald 2009. október 14. 19:33
  „93. hozzászólás turulvedo 2009.10.14. 15:27
  "stone,szeged a szegedieké! azt csinalunk amit akarunk itt. :D"

  Pont ez a baja mindenkinek veletek.”
 • 131. turulvedo 2009. október 14. 19:22
  „moderálva off”
 • 130. turulvedo 2009. október 14. 19:22
  „moderálva”
 • 129. turulvedo 2009. október 14. 19:21
  „moderálva off”
148 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbeölelték a nagyszínházat

Nyílt napot tartott kedden a szegedi színház: jelmezeket próbálhattak, a színészmesterség fortélyaival és a színpaddal ismerkedhettek az érdeklődők. Tovább olvasom