Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Horváth Károly: Otthon vagyok a Tiszánál

Csongrád megye - Sikerélmény, gyönyörű táj, jó társaság – ezt mind jelenti a horgászat. A megye legelső klubja, a Herman Ottó Horgászegyesület a Tisza védelmére szerződött 75 éve, jelenleg a legnagyobb vízfelületet kezeli Szeged környékén.
- Otthon vagyok a Tisza hátán; 9 éves korom óta horgászom ladikból, úszóházról, partról minden évszakban, mínusz 10 fok fölött. Nemcsak amiatt, hogy a halfogás sikerélmény, hanem mert lenyűgöz az élő víz látványa, változatossága. Társasággal remek időtöltés, mindenkit ismerek, de egyedül is élvezem a damil áztatását, főként amikor kishallal vadászom olyan ragadózóra, mint a csuka vagy a süllő – avatott be a 83 éves Horváth Károly, mindenki Karcsi bácsija, legkedvesebb elfoglaltságába. Korábban a szegedi élelmiszeripari főiskolát és a mikrobiológiai tanszéket vezette. Vizsgáztatni mind a mai napig szokott, „halfogási tudományt" kér számon a Herman Ottó Horgászegyesületben.

75 éve alakult a civilszervezet, 1934. október 23-án – mutat kézzel írt alapítólevelet a versenyhorgász Schreiter Tibor, akinél a szintidő és a mennyiség számít, de elérzékenyül, ha olyan ritkaság akad a horgára, mint a nyurgaponty. Az ügyvezető alelnök – civilben nyugdíjas víz-, gáz-, fűtésszerelő – elmondja: Szegeden és a megyében elsőként alakultak, de az országban is ott voltak az első tízben Szegedi Sporthalászok Egyesülete néven. 1971-ben vették fel a természettudós Herman Ottó nevét. Első vezetőnek a Délmagyarország újságíróját, Cserzy Mihály írót választották, kárpitostól a bíróig 100 tagot számláltak, és egytől egyig a Tisza védelmére szerződtek, hiszen saját felségvizük nem volt.

Karcsi bácsi a jubileumot is horgászással ünnepelte a Szabadság úszóházon. Fotó: Segesvári Csaba
Karcsi bácsi a jubileumot is horgászással ünnepelte a Szabadság úszóházon.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyesület a nyolcvanas években élte fénykorát, amikor rengeteg algyői olajbányász 6 ezerre duzzasztotta a létszámot. Jelenleg 3200 tagjával a 16 megyei és a 4 szegedi közül a legnagyobb horgászszervezet. A 70 év fölötti szeniorok 120-an, a 18 év alatti ifik 80-an, a nők 40-en vannak. Nemcsak szegediek jönnek, felvettek maguk közé szentesi, vásárhelyi, sőt németországi horgásztársat is. Legelső tavuk, a Búvár-tó már nem tartozik hozzájuk, ennek ellenére most gazdálkodnak a legnagyobb vízfelülettel, 63,5 hektárral például a Keramitok, a Fehérpart-Szilvás, az algyői főcsatorna, a Holt-Maros révén. Egyetlen saját tulajdonú vizük a 10,5 hektáros Sándorfalvi-tó. Az alelnök büszke: tagdíjuk 80–90 százalékát telepítésre költik. Idén 14–16 millió forintból 380 mázsa horogra valót osztottak szét a tavakba. A Fehérpart-Szilvás az őshonos sárgakárász, compó, nyurgaponty telepítéséért idén halbarát víz országos minősítést kapott.

Rekordok

Nemcsak a horgászokat, a nagy halakat is számon tartja az egyesület. Az ötvenes–hatvanas években a Tejesből 60, a Keramiton és a Gumisból 40-40 kilós harcsát fogtak ki. A rekordot Dudovits János Keramitból kiemelt 217 centis, 80 kilós harcsájával tartja 2000 óta, a hatalmas halfejet preparálva kiállították az egyesület Szentháromság utcai főhadiszállásán. Tegnapi jubileumi közgyűlésükön erre is emlékeztek a hermanosok.

Olvasóink írták

 • 7. Basix 2009. október 26. 21:51
  „Nem kéne a 2. legnagyobb folyónkat lehordani,büszkeségünk ez.És ha nem sajnálnátok arra a pénzt hogy ott horgásszatok,(ha igen az sem baj de attól nem kell ezt hangoztatni) akkor lehet hogy lenne annyi pénz, hogy megszépítsük!Mi formáljuk a hazánkat Magyarok,legyünk büszkék rá,és ha nem tetszik,el lehet innen menni nem muszáj itt élni!!!”
 • 6. xcbcr 2009. október 19. 16:41
  „Ezt a cikket a Nyugdíjas Horgászok Egyesületét Támogató Halölő Alapítvány szíves támogatásával olvashatták.
  "Haladjon a korral, adjon halat szatyorral!"”
 • 5. CID 2009. október 19. 16:12
  „5. Ugye csaj viccelődsz ? :)”
 • 4. csakmost5 2009. október 19. 16:06
  „30,000.- ezért nem fizetek szedek KÉRÉSZT vagy Tisza virágot azt csók sza.rok rájuk nagy ívben nincs hal a Tiszában. Én kis korom óta horgászom most már nem fogok kecsegét semmit sem minek fizessek!!!!!!!!!!!

  JA ÉS BE IS DOBOM A SZEMETET A TISZÁBA HA NEM FOGTAM SEMMIT DE MÉG HA IGEN AKKOR IS MERT SZAR!!!!! SEMMI SINCS BENNE NYURGÁTÓL KEZDVE!!”
 • 3. pille 2009. október 19. 12:25
  „És a sándorfalvi-tó? Tiszta gané.Nincs ellenőrzés. Sándorfalván és a kiskertekben lakók mind ott horgásznak a zavarosban.”
 • 2. ocsi1 2009. október 19. 10:45
  „Ez mind szép és jó csak a tavak környékét kellene rendbe rakni mert az úgy néz ki mintha háború dúlta volna fel.
  A következő tavakról van szó Tejes, Gumis Rabvíz, csak meg kell nézni és a horgász elkeseredik a látványon.
  Nem beszélve arról,hogy lassan a tavak közepéről kell horgászni mert annyira kevés a víz bennük. Miért nem lehet utána ölteni ? Régebben mindig feltöltötték a vízmennyiséget, most nyílván nem telik rá, mert akkor kevesebb pénz jut a kedves vezetőségnek prémiumként ?”
 • 1. koxos 2009. október 19. 10:41
  „lógatnék én is ha nem kerülne ilyen sokba a legál pecázás így meg marad a tápos fehértavi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen adják fél veséjüket a szeretteiknek

Emelkedik az élődonoros veseátültetések aránya itthon – Szegeden év végéig megduplázódhat a számuk. Tovább olvasom